Prireditvenik

Vse lepo o vrtnicah

Prireditvenik
Datum: 04 Marec 2017

sobota, 4. 3. 2017

predavalnica in rožni vrt Arboretuma, 9.00-15.00         

vodi: skupna prireditev Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in Arboretuma Volčji Potok

 

Lanska prireditev Vse lepo o vrtnicah je bila dobro sprejeta, zato smo spet pripravili pomladno strokovno-družabno srečanje  z enakim naslovom in z novim programom. V soboto, 4. marca 2017 vas ob 9.00 vabimo v Arboretum Volčji Potok. Začeli bomo s predavanji v predavalnici v pritličju pristave. Opoldne bo kosilo, ob katerem se boste lahko s starimi in novimi rožnimi prijatelji in znanci sproščeno pogovorili. Kosilu sledi delavnica, kjer bomo izbrali in posadili trajnice na 45 m2 veliko gredo z vrtnicami v zgornjem rozariju Arboretuma Volčji Potok.

 

Časovni potek dneva je tak:

 

9.30-10.30

 

Markus Brunsing[1]: S petdesetimi žlahtnitelji vrtnic okoli sveta. Predavanje bo v angleškem jeziku, prevod bo v povzetkih.

10.30-11.00

Meta Šepic[2]: Prenova rožnega vrta v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru

11.00-11.30

Odmor za kavo

11.30-11.45

Mastnak Matjaž[3]: Vrtnice na novih znamkah Pošte Slovenije

11.45-12.30

Matjaž Potokar[4]: Regionalni kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic

12.30-13.30

Kosilo

13.30-15.00

Andreja Vučer[5]: Trajnice ob vrtnicah. Načrtovanje in zasaditev trajnic v gredo z vrtnicami – delavnica

 

Prijavite se lahko po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V prijavi navedite svoje ime, priimek in naslov ter podatek, ali ste član DLSV. Prejeli boste račun, ki ga morate poravnati do 1. marca 2017, da bo prijava veljavna. Prispevek za udeležbo 35 €. Prispevek pokrije stroške organizacije predavanj, hrane in postrežbe ter vstopnino v Arboretum Volčji Potok. Prijave bomo sprejemali do zasedbe razpoložljivih sedežev v predavalnici. Ob vstopu v Arboretum se morate javiti pri blagajni Arboretuma Volčji Potok.

 

Vljudno vabljeni!

 

[1] Letošnji predavatelj iz tujine je Markus Brunising, vodja urada za javno zelenje v Baden-Badnu. To nemško letovišče je ljubiteljem vrtnic znano po imenitnem rozariju z razgledom na mesto in po vsakoletnem ocenjevanju novih vrtnic. Gre za mednarodno prireditev, na katero pošljejo žlahtnitelji iz vsega sveta v poprečju 150 sort na leto. Markus Brunsing ima tu kot ključna oseba odličen pregled nad novostmi in trendi v svetu vrtnic, zato bo lahko kompetentno predstavil svoje predavanje »S petdesetimi žlahtnitelji vrtnic okoli sveta«. 

[2] Meta Šepic je diplomirana inženirka agronomije Biotehniške fakultete v Ljubljani in diplomantka hortikulture s Kraljeve hortikulturne akademije v Angliji. Deseto leto je zaposlena v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, kjer izvaja pedagoške delo in praktično vrtnarsko vzdrževanje. Predstavila bo obsežno prenovo rožnega vrta v mariborskem botaničnem vrtu, pri kateri je sodelovala od leta 2014 do lani, ko so z deli zaključili. Kaj vse so prenovili in uredili na novo, kakšnemu vsebinskemu konceptu so sledili, koliko vrtnic so posadili in vse drugo, kar boste vprašali, boste izvedeli, če se nam boste pridružili na letošnjem »Vse lepo o vrtnicah«.

[3] Matjaž Mastnak je svetovalec v Arboretumu Volčji Potok, predavatelj in pisec. Poleg morja člankov je napisal dve knjigi o vrtnicah: priročnik »Vrtnice« je razprodan, berilo »Sem z vrtnicami« pa prodaja Založba Miš. Je član upravnega odbora Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in organizacijskega odbora za pripravo letošnjega vrtničarskega kongresa. Njegovo predavanje na prireditvi »Vse lepo o vrtnicah« bo kratek vstavek med dvema daljšima predavanjema. Predstavil bo štiri znamke z vrtnicami, ki jih bo marca dala v promet Pošta Slovenije. Kot strokovni sodelavec je pripravil koncept izbire vrtnic in spremno besedilo. Vsaka od štiri vrtnic ima svojo zgodbo, jo bo delil z udeleženci »Vse lepo o vrtnicah«.

[4] Matjaž Potokar je član organizacijskega odbora za pripravo kongresa Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki bo junija v Ljubljani. S svojim komunikacijskimi in organizacijskimi znanji tvorno sodeluje v majhni ekipi, ki lotila priprave prireditve, ki je v tem delu Evrope še ni bilo. 
O svojem odnosu do vrtnice pravi, da je to stara in plemenita roža, ki je vedno bila vedno bo posebna in zanimiva. Če nekateri trdijo, da so šipki, iz katerih je nastala, desetkrat starejši od primerljivega človeškega prednika, potem lahko rečemo, da je vrtnica začela spreminjati svet šele, ko se je ob njej pojavil človek. Vse to počne(ta) še danes. Iz rožnega vrta izstopimo drugačni, kot smo vanj vstopili. 
Na prireditvi »Vse lepo o vrtnicah« bo predstavil prvi mednarodni kongres vrtničarjev v Ljubljani in Volčjem Potoku, ki ni namenjen strokovnjakom, pač pa ljubiteljem in zanesenjakom. Teme so privlačne za vse, ki jih zanimajo zgodovina, sedanjost in bodočnost vrtnic. Slovenski ljubitelji nikoli več ne bodo našli toliko vrtničnih izzivov v treh dneh kot na tem kongresu. Pojasnil bo tudi, kako se je mogoče udeležiti samo posamičnih dogodkov in delov programa kongresa, ki bo potekal od 11. do 14. junija v Ljubljani.

[5] Andreja Vučer je krajinska arhitektka z bogatimi izkušnjami projektiranja in zasajanja vrtov. Zaposlena je v Arboretumu Volčji Potok, kjer je specialistka za trajnice. Na »Vse lepo v vrtnicah« bo vodila delavnico zasaditve trajnic na gredo z vrtnicami. Gospa Vučer bo najprej razložila koncept druženje trajnic z vrtnicami in pri izbiri trajnic upoštevala:
• barvno shemo, v kateri bodo trajnice barvno podrejene vrtnicam,
• višino trajnic glede na različne vrtnice in njihovo mesto v gredi,
• časovno ujemanje cvetenja trajnic in vrtnic.
Ker je zgodnja pomlad odličen čas za sajenje trajnic, se bo pomudila pri izbiri kakovostnih sadik. Sledilo bo praktično zasajanje 45 m2 velike grede v rozariju. Pri vseh dejavnostih so udeleženci povabljeni k diskusiji in praktičnemu sodelovanju.

 
Marcus Brusing   Meta Šepic     
Matjaž Mastnak    Matjaž Potokar    
Andreja Vučer        

Vrtni center Arboretum Več o vrtnicah | Društvo ljubiteljev vrtnic SlovenijeRegionalni vrtničarski kongres

 

Telefon
01 831 2345
Email
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran
Naslov
Volčji Potok 3, 1235 Radomlje, Slovenija

 

Zemljevid


 

 

Poganja iCagenda