Arboretum Volčji Potok se je v letošnjem letu pridružil evropskemu projektu z naslovom “With nature to mutual understanding”. V ta namen smo partnerjem pripravili petdnevni program v katerem smo jim pokazali primere dobrih praks v Sloveniji. V tednu od 9. do 13. oktobra smo jim predstavili kar devet organizacij, ki se zavedajo pomembnosti vključevanja narave v vsakdanje izobraževalne in terapevtske aktivnosti ali pa le te predstavljajo osnovo njihovega delovanja.

V projektu poleg Arboretuma Volčji Potek sodeluje še 6 držav partneric oz. organizacij:
Češka – nosilci projekta: Lipká – educational institution for environmental training
Slovaška: SOSNA
Italija: Co.M.P.A.S.S. Social Cooperative Society ONLUS
Portugalska: UNIVERSIDADE NOVA DE LISBOA
Velika Britanija: Henry Doubleday Research Association
Švica: Foundation Seiler
Namen projekta je predstaviti partnerjem, kako vključiti naravo in vrtnarjenje na poti do boljšega zdravja, počutja in zaposlitve ciljne skupine, ki vključuje socialno šibkejše posameznike. Projektne dejavnosti omogočajo vzajemno učenje in kulturne ter delovne izkušnje. Novo pridobljeno znanje in informacije bodo partnerjem v navdih, da bodo lažje navdušili druge organizacije v domačih državah s koristmi terapevtskih metod, ki vključujejo vrtove in naravo.
Glavni cilji projekta:
1. Vzpostaviti mrežo organizacij, ki vključujejo naravo (vrtove) kot komunikacijsko sredstvo pri delu s ciljnimi skupinami, ki so zdravstveno ali socialno ogrožene.
2. Stremeti k oblikovanju enotne evropske platforme za izobrazbo terapevtov z vrtovi in naravo.
3. Širiti nabor razpoložljivih metod za delo s ciljnimi skupinami in iskati priložnosti vključevanja drugih organizacij.
Prvi dan smo partnerjem predstavili Arboretum Volčji Potok, ki je edinstven primer hortikulturne dediščine in že vrsto let daje poudarek zaposlovanju oseb ranljivejših skupin. Arboretum je v prvi vrsti namenjen izobraževanju otrok in odraslih in ponosni smo, da nas vsakodnevno obiskujejo šolske skupine, tudi šole in ustanove, ki jih obiskujejo otroci s posebnimi potrebami.

Arboretum Volčji Potok
V nadaljevanju tedna smo obiskali ustanove s katerimi Arboretum Volčji Potok že vrsto let uspešno sodeluje in so na nek način posebne v našem prostoru. V Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje smo si ogledali vrt in ga doživeli na prav poseben način, s prevezo čez oči. Pot smo nadaljevali proti Prekmurju, kjer so nam na Eko-socialni kmetiji Korenika predstavili svoje dejavnosti. Dan smo sklenili z obiskom Botaničnega vrta Univerze v Mariboru.

VŠHVU Celje

Eko-socialni kmetiji Korenika
Sredina tedna je bila rezervirana za obisk CUDV Draga na Igu, kjer imajo poseben program, imenovan Zeleni program, v katerem se njihovi varovanci srečujejo z vrtnarjenjem v najširšem pomenu besede. Del njihovega projekta je tudi restavracija Druga violina v centru Ljubljane, kjer nudijo delo osebam s posebnimi potrebami, v svoji kulinarični ponudbi pa uporabljajo zelenjavo, ki jo pridelajo sami.

Druga violina
Pozornost smo namenili tudi Mladinskemu klimatskemu zdravilišču Rakitna, ki je zaradi svoje lege in dejavnosti edino tovrstno zdravilišč pri nas. Poleg neokrnjene narave smo imeli priložnost pobliže spoznati del terapije s konji. Pot nas je peljala še do CŠOD Rakov Škocjan, kjer smo imeli priložnost spoznati še eno edinstveno učilnico na prostem s posebnostmi Notranjske.

Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna

CŠOD Rakov Škocjan
Teden smo zaključili v neposredni bližini Arboretuma z obiskom CIRIUS Kamnik, s katerim redno sodelujemo. Poleg sodobno opremljenih prostorov smo si ogledali njihov senzorni vrt. Obisk smo sklenili s predavanjem in praktično delavnico v gozdu z naslovom Narava spodbuja učenje in razvoj otrok s posebnimi potrebami, ki jo je pripravila mag. Natalija Györek iz Inštituta za gozdno pedagogiko.

CIRIUS Kamnik

Kamnik
Partnerji projekta so domov odšli z novimi, svežimi idejami in vidno navdušeni nad programom, ki smo ga pripravili zanje. Na tem mestu se zahvaljujemo vsem organizacijam, ki so nam odprle vrata in predstavile svoje aktivnosti.
Projekt poteka od 31. decembra 2016 do 29. junija 2019 in je sofinanciran s strani EU Erasmus+ programa in Ministrstva za Izobraževanje, mladino in šport Češka.
Za konec pa še misel:“Ni pomembno kajti  narediš za svoj vrt, temveč kaj vrt naredi iz tebe.” Orlando Furioso
 
Pripravila: Špela Novak, dipl. kult.