• Otvoritev multimedijske predstavitve o Souvanih

Otvoritev multimedijske predstavitve o Souvanih

4. decembra 2019|

Multimedijska predstavitev o Souvanih

V javnem zavodu Arboretum Volčji Potok je bila na »Ta veseli dan kulture« odprta razstava o družini Souvan in parku, ki ga je ustvarila v Volčjem Potoku. Souvanov park predstavlja osrednji del današnjega Arboretuma in historično jedro zavarovane kulturne dediščine državnega pomena.

Souvani so imeli posestvo v lasti od leta 1882 do 1946. Velik ustvarjalni podvig Lea Souvana, ki je ustvaril park po pravilih angleškega krajinskega parka, so v Arboretumu Volčji Potok prvič predstavili jeseni 2017. Takratno razstavo smo zdaj razširili v multimedijsko predstavitev. Ta vključuje celostensko projekcijo arhivskih fotografij, ki ilustrirajo rast in oblikovanje parka od leta 1898 do 1942. Zgodbe treh ključnih oseb iz Souvanovega parka so predstavljene v zamišljenih osebnih izpovedih. Ferdinandu Souvanu, Heleni Souvan in Leu Souvanu lahko obiskovalec prisluhne v ločenih prezentacijah. Dodanih je nekaj predmetov, od katerih vsak po svoje osvetli življenje družine v večkulturnem okolju takratne Ljubljane in države.

Posebno prizorišče je posvečeno Almi Souvan, veliki ljubezni Josipa Murna, ki pa je ostala enostranska. Tam lahko obiskovalec séde pred kamin in prisluhne Murnovim stihom. V kulturno življenje Ljubljane, Kranjske in Slovenije je bila sicer družina aktivno vpeta od prihoda prvega Souvana v Ljubljano naprej.

Mutimedijska predstavitev je umeščena v pritličje galerije, ki stoji v srcu Souvanovega parka. Razstava je opremljena s prevodi v nemški, angleški, italijanski in hrvaški jezik. Razstava kipov Janeza Boljke je prestavljena v prvo nadstropje, kjer bo spet na ogled spomladi.

Otvoritev je pritegnila približno 30 ljudi, med katerimi so bili predstavniki Ministrstva za kulturo, dediščinskovarstvene stroke, novinarji in poleg zainteresirane javnosti tudi potomci zadnjega Souvana v Volčjem Potoku. Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju in z veliko pohval ustvarjalcem predstavitev.

V zimskem času bo razstavišče odprto ob petkih in sobotah 7. in 8. ter 13. in 14 decembra ter od 20. decembra do 5. januarja vsak dan. Odprto bo popoldan od 14. do 19. ure, z izjemo božičnega in silvestrskega večera. Pot od galerije do parkiršč osvetljuje praznična osvetlitev z lučkami.

Več o razstavi

Fotogalerija

  • Praznični Arboretum

Arboretum bo krasilo na tisoče lučk

18. novembra 2019|

V mrzlih zimskih dneh, zavitih v zgodnjo temo, drobne novoletne lučke pričarajo skrivnostno vzdušje in nas spomnijo na čarobnost decembrskega časa. Tudi obrisi Arboretuma si bodo nadeli praznično podobo. Krasilo jih bo na tisoče lučk, ki bodo pregnale zimski mrak in razžarile srce.

Več o programu razstave Praznični Arboretum si lahko preberete spodaj.

Ob petkih in sobotah v decembru (od 6. 12. dalje), bo park odprt vse do 19. ure. Od 20. 12. 2019 do 5. 1. 2020 pa bodo vrata parka odprta do 19. ure vsak dan (z izjemo božičnega in silvestrskega večera – 24. in 31. 12.). Vabimo vas na večerni sprehod po praznično okrašenem parku. Razsvetljena pot se prične v drevoredu, od koder bo soj lučk vabil v francoski vrt. Priporočamo vam, da se ustavite v Galeriji Janeza Boljke, kjer si boste lahko med prvimi ogledali zanimivo multimedijsko predstavitev ter razstavo Souvani in njihov park v Volčjem Potoku. Pot bo vodila do šotora z razstavo Cvetličnih Iluzij, ki bo v decembru odeta v praznično podobo. Ob zimskih večerih so lahko temperature precej nizke, zato se boste lahko od 17. do 19. ure lahko ogreli s toplimi napitki in sladkimi prigrizki poleg šotora z razstavo Cvetličnih Iluzij. Okrepčani in polni nove energije se po drevoredu sprehodite še do trgovine s spominki ob izhodu, kjer boste poleg ponudbe adventnega okrasja našli tudi ideje za praznično obdarovanje.

Zapustite mestni vrvež in izkusite spokojnost zimskega parka ovitega v novoletno okrasje.

Fotogalerija

  • Polovična vstopnina

Polovična vstopnina

12. novembra 2019|

Od 15. 11. 2019 do 28. 2. 2020 bo vstopnina v park polovična. POLOVIČNA VSTOPNINA velja za ceno rednih dnevnih vstopnic in ne velja za (več …)

  • Začarani park

Začarani park

6. novembra 2019|

Že tradicionalno se je zadnji dan v mesecu oktobru Arboretum Volčji Potok spremenil v Začarani park. Obiskale so ga male (več …)

  • Kaj za živo mejo?

Kaj za živo mejo?

28. oktobra 2019|

Gospa se je na Arboretum Volčji Potok obrnila po nasvet. Njena živa meja iz smaragdnega kleka zelo rjavi. (več …)