Narodna galerija v Arboretumu

Razstave | Prireditvevnik
 
JANUAR - Plemkinje

Narodna galerija v Arboretumu

Fortunat Bergant (Mekinje pri Kamniku, 1721 − Ljubljana, 1769)
Marija Ana baronica Erberg, po 1761
olje, platno, 110 x 85 cm
sign ni
Narodna galerija, Ljubljana, inv. št. NG S 7

Bergant je bil najbolj samosvoj umetnik 18. stoletja na Slovenskem. Šolal se je na akademiji sv. Luka v Rimu in kljub suverenemu obvladovanju stvarnih form je svoje upodobljence predrugačil. Ni bil ne poročen, ne ljubljanski meščan, ne član ceha, niti ni imel svoje delavnice ali svojega lastnega premoženja. Delal je za mecene in za podpornike (Raspi, Erbergi, Codelliji, Tauffererji), pri Erbergih je tudi umrl. Poleg nabožnih del, prežetih z ekstatičnimi zamaknjenji protagonistov, je ustvarjal tudi psihološko poglobljene portrete plemiških sodobnikov.
Besedilo: Narodna galerija

Baronica drži v levici dve »govoreči« roži. Vrtnico kot plemkinjo med cvetlicami in hkrati simbolom ženstvenosti, ter spominčico, ki komentira portret: ne pozabi me, zlasti ne takšne, v vsem tem izjemnem sijaju. Cvetova slikarja po botanični plati nista zanimala.
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

   

Narodna galerija v Arboretumu

Fortunat Bergant, pripisano (Mekinje pri Kamniku, 1721 − Ljubljana, 1769)
Marija Ana Jenko pl. Jenkensheim, med 1739 in 1769
olje, platno, 96 x 72,5 cm
sign. ni
Narodna galerija, Ljubljana, inv. št. NG S 19

Poznobaročni portret odlikuje individualnost portretiranke, umetelno nagubana draperija, podrobnosti dragocene tkanine in rokokojska igrivost rok.
Besedilo: Narodna galerija

Kaj bi utegnilo biti cvetje med prsti imenitne gospe? Ker z drugih slik vemo, da je Bergant slikal cvetje brez interesa za podrobnosti in velikostna razmerja, lahko morda vršiček z lebdečimi cvetovi raztolmačimo kot generično cvetje in splošen atribut efemernosti.
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

   

Narodna galerija v Arboretumu

Janez Andrej Herrlein (Kleinbarsdorf, 1738 – Ljubljana, 1817)
Marija Fjodorovna, žena ruskega velikega kneza Pavla, po letu 1782
olje, platno, 69 x 51 cm
sign ni
Narodna galerija, Ljubljana, inv. št. NG S 93

Janeza Andreja Herrleina je pot zanesla iz Nemčije najprej v Karlovec, od tam pa okoli leta 1774 na Kranjsko. Leta 1778 nastopi službo učitelja risanja na normalki v Ljubljani, najverjetneje po posredovanju grofa Auersperga. Nezahtevna državna služba je Herrleinu omogočala različne dejavnosti in sprejemanje mnogih naročil.
Njegov obsežen opus zajema portrete, alegorije, mitološke in biblijske prizore ter žanr. Največ je slikal za cerkvene naročnike na širšem območju Kranjske, lotil pa se je tudi stenske poslikave stopniščne kupole v Gruberjevi palači Herrlein je bil osrednja osebnost med ljubljanskimi slikarji zadnje četrtine 18. stoletja in njemu je zato pripadalo naročilo, da upodobi Marijo Fjodorovno in njenega moža, kasnejšega ruskega carja, ki sta v okviru evropskega popotovanja po Evropi leta 1782 zapustila Ljubljano na svoji poti v Benetke.
Besedilo: Narodna galerija

Biseri, ki se na dolgo potočijo čez damin dekolte, se srečajo med cvetočima vejicama. Na levi je vrtnica, na desni pa bi lahko bil podobno zapeljivo dehteči fajgelj (Matthiola incana). Za fajgelj poleg vonja govorita barva in oblika polnjenih cvetov, a zeleni listi so iz druge zgodbe.
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

   

V letu, ko Narodna galerija praznuje 100-letnico delovanja, bodo na prostem v Arboretumu Volčji Potok na ogled velike povečave slik iz Narodne galerije. V Arboretumu bomo od marca 2018 do februarja 2019 postopoma predstavljali izbrane galerijske slike, katerih vsebina ali nastanek sta povezani z večno lepoto in pomenljivostjo cvetja in žensk. Razstava na prostem bo vsak mesec obsežnejša, marca bodo predstavljene prve tri slike, vsak nadaljnji mesec pa bo prinesel dodatne nove tri umetnine. Arboretum bo živ in živahen galerijski prostor, ki bo skozi različne letne čase spreminjal razpoloženja podobam iz Narodne galerije. Več o razstavi

   

Narodna galerija, Ljubljana           Arboretum Volčji Potok    Evropsko leto kulturne dediščine                 Facebook Arboretum

 

 


 

KONTAKT

Arboretum Volčji Potok
Volčji Potok 3
1235 Radomlje
Tel.:  01 831 23 45
Faks: 01 831 07 75
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.