Narodna galerija v Arboretumu

Razstave | Prireditvevnik
 
NOVEMBER - Krizanteme

Narodna galerija v Arboretumu

Ivana Kobilca (Ljubljana, 1861 - Ljubljana,1926)
Krizanteme, (1922)
olje, platno, 75 x 61,5 cm
sign. d. sp.: I. Kobilca
Narodna galerija, inv. št.: NG S 2740

Kobilčina cvetlična tihožitja, ki prevladujejo v zadnjem slikarkinem obdobju, so harmoničen zaključek umetničinega ustvarjalnega kroga, saj so jo upodobitve cvetic zanimale že na samem začetku umetniške poti.
Sama pravi: "Cvetličnih tihožitij sem naslikala toliko, da bi jih danes najbrž ne prepoznala več za svoje. Še danes jih rada slikam, zdi se mi to polje neskončno raznovrstno in neizčrpljivo, obenem pa tako, da nudi vse mogoče pobude."
Kobilčina cvetlična tihožitja za umetnico niso bila le ateljejsko urejeni aranžmaji, ampak predvsem slike, ki so izražala umetničino psiho in značaj.
Prav v cvetličnih tihožitjih, neizčrpnem viru slikarske inspiracije, je Kobilca dosegla barvno in čustveno sproščenost.
Besedilo: Narodna galerija 

Ivan Cankar je leta 1910 krizantemo opisal kot najlepši cvet v cvetličarni in je ni niti z besedico povezal s pokopališčem. Tudi za Kobilco je moralo biti v času nastanke slike to le lepo jesensko cvetje. S pokopališkim slovesom so cvetličarji obremenili krizanteme nekaj deset let kasneje.
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

   

Narodna galerija v Arboretumu 

Ivana Kobilca (1861-1926)
Tihožitje s krizantemami in modrim trakom, (1914-1926)
olje, platno, 75,3 x 65,2 cm
sign. d. sp.: I. Kobilca
Narodna galerija, inv. št.: NG S 2944

Šopek krizantem v vazi s svetlobnimi odsevi je postavljen v dekorativno in prostorninsko poudarjen prostor.
Besedilo: Narodna galerija 

Na sliki so »pajkovke«, tip krizantem, ki je prevladoval celo 20. stoletje. Šopek verno odslikava barvni razpon gojenih krizantem iz tega obdobja. Modri trak lahko razumemo kot takrat nedosegljivi barvni cilj vrtnarjev, ki so ustvarjali nove sorte.
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

   

Narodna galerija v Arboretumu

Matej Sternen (Verd, 1870 - Ljubljana, 1949)
Krizanteme, (po 1940)
olje, platno, 57 x 47,5 cm
sign. d. sp.: Sternen
Narodna galerija, Ljubljana, inv. št.: NG S 3075 

Matej Sternen je bil risar, restavrator, grafik in pedagog, predvsem pa tehnično odlično izurjen slikar. Razvil se je iz dunajsko-münchenske realistično-naturalistične tradicije.
Dokončal je slikarsko akademijo na Dunaju, študiral pa je tudi v Münchnu in hodil v Ažbetovo slikarsko šolo.
Njegov slikarski princip je temeljil na stvarnem opazovanju predmeta in ne v čustvenem vživljanju. Kot impresionist se je razkrival z obravnavo optičnih učinkov, z dinamičnim kadriranjem in s pastoznim nanašanjem barve.
Med štirimi vodilnimi impresionisti Jakopičem, Groharjem in Jamo je Sternen izrazita umetniška osebnost, ki vnaša v slovenski impresionizem svojski slikarski koncept. Bil je predvsem figuralik, slikar aktov in portretov; pokrajine in tihožitja so v manjšini.
Besedilo: Narodna galerija

Naslikane so krizanteme s kroglasto obliko cveta, t.i. kepovke ali »bunke«. Te je mogoče gojiti samo v rastlinjaku. Ko so družine v 60., 70. in 80. letih za 1. november med seboj tekmovale, katera se bo postavila z več takšnimi cvetovi na grobu, so se slovenski vrtnarji vozili z mercedesi.
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

   

V letu, ko Narodna galerija praznuje 100-letnico delovanja, bodo na prostem v Arboretumu Volčji Potok na ogled velike povečave slik iz Narodne galerije. V Arboretumu bomo od marca 2018 do februarja 2019 postopoma predstavljali izbrane galerijske slike, katerih vsebina ali nastanek sta povezani z večno lepoto in pomenljivostjo cvetja in žensk. Razstava na prostem bo vsak mesec obsežnejša, marca bodo predstavljene prve tri slike, vsak nadaljnji mesec pa bo prinesel dodatne nove tri umetnine. Arboretum bo živ in živahen galerijski prostor, ki bo skozi različne letne čase spreminjal razpoloženja podobam iz Narodne galerije. Več o razstavi

   

Narodna galerija, Ljubljana           Arboretum Volčji Potok    Evropsko leto kulturne dediščine                 Facebook Arboretum

 

 


 

KONTAKT

Arboretum Volčji Potok
Volčji Potok 3
1235 Radomlje
Tel.:  01 831 23 45
Faks: 01 831 07 75
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.