Narodna galerija v Arboretumu

Razstave | Prireditvevnik
 
SEPTEMBER - Bidermajer umetnine Tominca in Stroja

Narodna galerija v Arboretumu

Jožef Tominc (Gorica, 1790 - Gradišče nad Prvačino, 1866)
Portret Marije Lazarević, ok. 1855
olje, platno, 120 x 98 cm
sign. ni
Narodna galerija, inv. št. NG S 1782

Jožef Tominc je deloval v Gorici, Trstu in Ljubljani. Študiral je na akademijah v Benetkah, Rimu in Neaplju, na Dunaju pa se je seznanil z bidermajerskimi portretisti. Virtuozno je obvladal slikarsko tehniko, kar je posebej očitno na naslikanih materialih.
Njegov vpliv je opazen pri zgodnjem slikarstvu Mihaela Stroja, od katerega ga ločuje neprizanesljiv naturalizem in psihološka opredeljenost upodobljencev.   
Besedilo: Narodna galerija

   

Narodna galerija v Arboretumu

Jožef Tominc (Gorica, 1790 - Gradišče nad Prvačino, 1866)
Dama s kamelijo, ok. 1850
olje, platno, 94,4 x 76,3 cm
sign. levo spodaj: Tominz
Narodna galerija, inv. št. NG S 467

Tudi, če bi ne vedeli, da je Tominc portretiral na Goriškem in Tržaškem, bi to razbrali z obeh rastlin: s sredozemske kamelije v dekletovih laseh in z aspidistre v loncu nad njo.
O družbenem status gospodične ne govori le njena oprava in tkanina, na katero je naslonila komolec, temveč tudi ozadje. Gre za prostoren park, ki ga od navadnega gozda ločimo po jagnedih (stebrastih topolih). Krajinski »angleški« parki so bili v času nastanka slike v srednji Evropi ravno v modi.
Liste v vazi v zgornjem levem kotu slike lahko zaradi načina prepogibanja prepoznamo za navadno aspidistro ali ščitovko (Aspidistra elatior). V Sredozemlju brez večjih težav prezimuje na prostem in je pogosta izbira za ozelenjevanja tal pod drevjem. V posodi je ena najbolj trpežnih zelenih lončnic. Prav lahko, da je krasila tudi Tominčev atelje.
Na vazi so reliefno upodobljeni bršljanovi listi. Bršljan s svojo večnostno simboliko vstopa v trikotnik z uro in cvetom. Ura je zlata in jo nosi čipka, a vseeno odšteva dekletu čas in ji visi okoli vratu. Sporočilnosti cveta in še belega povrhu pa tudi ni treba vsakokrat razlagati.
Dekle se je nekoliko nasmehnilo, a bolj z ustnicami kot z očmi. Resnobnost in bledico, ki ju omenja kustosinja, lahko doživimo kot hlad. Nič erotičnega ni na tem s steznikom zategnjenem, črno oblečenem in bledem dekletu. Slikar bi težko bolj zadel rastlino, s katerim jo je zaznamoval – ali pa je dekle tako tankočutno samo izbralo cvet, s katerim se je okrasilo. Kamelija je grmovnica, ki cveti v zimskem hladu, voščeni cvetni listki delujejo odmaknjeno, rezervirano in ne vabijo k temu, da bi jih človek približal ustnicam in nosu. In brez vsakega vonja so.
Po obliki listov gre za sorto, v kateri prevladujejo geni evgenolne kamelije (Camellia sasanqua). Ta je manj zimotrdna od japonske (Camellia japonica), ker je še dodatna potrditev, da je slika nastala pod sredozemskim nebom. 
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

   

Narodna galerija v Arboretumu

Mihael Stroj (Ljubno, Radovljica, 1803 - Ljubljana, 1871)
Portret Helene Pesjak, ok. 1855,
olje, platno, 63 x 50 cm
sign. ni
Narodna galerija, inv. št. NG S 378

Mihael Stroj je študiral na slikarski akademiji na Dunaju in se izpopolnjeval na študijskih potovanjih po Evropi. Prvo uveljavitev kot meščanski portretist je doživel v Zagrebu, kjer je živel in delal dobro desetletje, kasneje pa se je preseli v Ljubljano, kjer je s pridom uporabljal pridobljeno znanje. Zaslovel je kot modni portretist ljubljanskega meščanstva, saj je razvil sofisticirano in všečno obliko portreta. Strojev izrazit osebni slog je ustrezal zahtevnejšemu naročniškemu krogu, ki je Stroju prinesel uspeh. Uvedel je poseben tip ženskega portreta z ozkim obrazom, melanholičnim izrazom in poudarjeno elegantnimi rokami in rameni.
Besedilo: Narodna galerija

 

   

V letu, ko Narodna galerija praznuje 100-letnico delovanja, bodo na prostem v Arboretumu Volčji Potok na ogled velike povečave slik iz Narodne galerije. V Arboretumu bomo od marca 2018 do februarja 2019 postopoma predstavljali izbrane galerijske slike, katerih vsebina ali nastanek sta povezani z večno lepoto in pomenljivostjo cvetja in žensk. Razstava na prostem bo vsak mesec obsežnejša, marca bodo predstavljene prve tri slike, vsak nadaljnji mesec pa bo prinesel dodatne nove tri umetnine. Arboretum bo živ in živahen galerijski prostor, ki bo skozi različne letne čase spreminjal razpoloženja podobam iz Narodne galerije. Več o razstavi

   

Narodna galerija, Ljubljana           Arboretum Volčji Potok    Evropsko leto kulturne dediščine                 Facebook Arboretum

 

 


 

KONTAKT

Arboretum Volčji Potok
Volčji Potok 3
1235 Radomlje
Tel.:  01 831 23 45
Faks: 01 831 07 75
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.