Novice

Novice 23 Avgust 2019

Razstava dalij in lilij

Cvetovi lilij in dalij zasijejo v vsej svoji lepoti v poznem poletju ter vnašajo na vrtne gredice prav prazničen občutek. Njihovi polni, veliki in barviti cvetovi spominjajo na ognjemet.

V Arboretumu vas cvetoče dalije in lilije pozdravijo v bližini pristave in na gredah ob kostanjevem drevoredu. Zasadili smo jih v vrtne grede in cvetlične lonce ter slednje označili z imenskimi tablicami sort. Na razstavi lahko torej preučujete, kako dobro se počutijo dalije na različnih rastiščih in kako pestra je izbira sort. Razlikujejo se po barvi velikosti in obliki cvetov.

Čebulice lilij in gomolji dalji bodo v vrtnih centrih na voljo spomladi, kjer boste nad izbiro sort zagotovo navdušeni.

Zdaj pa vabljeni v Arboretum na ogled, da si izberete svojo najljubšo!

Razstava lilij Razstava dalij

 

 

 

Preberite več...
Novice 19 Avgust 2019

Mednarodna razstava starodobnikov DSV Kamnik 2019

Starodobniki

V parku bomo že tradicionalno gostili Mednarodno razstavo starodobnikov, ki jo organizira Društvo starodobnih vozil Kamnik. Park ponuja čudovito kuliso starodobnim avtomobilom. Častitljiva starost vozil in izbrano okolje vas ne bosta pustila ravnodušnih. Razstava starodobnikov bo na ogled v nedeljo, 25. avgusta, od 10. do 17. ure.

Ford T

Najstarejši avtomobil bo lesen Ford T, letnik 1919, last Marka Kvedra.

Janez Pernar - Volkwagen karmann ghia, letnik 1966

Ferdiand Vode - Cadillac eldorado, letnik 1971

Milan Lavrič - Lincoln continental mark 4, letnik 1972

Alojz Lenček - Donnet zedel CI 6, letnik 1926

Sašo Benedik - Buick 5950, letnik 1927

 Lastniki vozil se bodo predstavili v starodavnih oblačilih

 

Preberite več...
Novice 14 Avgust 2019

Obisk vodje parkov in vrtov nemškega letovišča Baden-Baden

Obisk Arboretuma

V ponedeljek, 12. avgusta je obiskal Arboretum Volčji Potok Markus Brunsing, vodja parkov in vrtov v nemškem letovišču Baden-Baden. Mesto je med strokovno vrtnarsko javnostjo znano kot prizorišče svetovnega ocenjevanje vrtnic, ki vsako leto v  tretjem tednu  junija pritegne vodilne svetovne žlahtnitelje vrtnic in vrtničarske strokovnjake. Na izbor je že vrsto let vabljena predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, ga. Breda Čopi, zadnji dve leti pa tudi Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok.

G. Brunsing je pred tremi leti v Arboretumu Volčji Potok že predaval, toda marca, ko so vrtnice še mirovale. Tokrat si je prišel ogledat cvetoče rožne vrtove in treba je reči, da so letos v Arboretumu ti kljub avgustu še zelo cvetivi. Z živim zanimanjem si je več kot tri ure ogledoval vse tri rozarije. Ob zaključku obiska ga je sprejel Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok, in ob kosilu sta se zadržala na daljšem pogovoru.

Preberite več...
Novice 29 Julij 2019

Filmski večeri v Arboretumu

Med 29. in 31. avgustom 2019 bodo prvič na sporedu »Filmski večeri v Arboretumu«. Izvedbo filmskih večerov bo omogočil Kulturni dom Franceta Bernika Domžale oziroma Mestni kino Domžale v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok.

Četrtek, 29. 8., ob 20.30
projekcija digitalne različice filma Dolina miru (France Štiglic, 1956, arhiv Slovenskega filmskega centra) s filmskim pogovorom, ki ga vodi Jure Matičič (Mestni kino Domžale). Ob 19.30 je vodenje po filmskih lokacijah z Matjažem Mastnakom (Arboretum Volčji Potok). Dogodek je del projekta “100 let Franceta Štiglica”. Vstop prost.

Dolina miru

Arboretum Volčji Potok je bil s svojimi edinstvenimi parkovnimi prizori izbran za kuliso filmu Dolina miru (1956). Film je bil sneman na več lokacijah v paku. Ob obeležju 100-letnice rojstva režiserja filma Franceta Štiglica bo film predvajan prav na samem prizorišču, kjer je nastajal – v Arboretumu Volčji Potok.  Slovenski filmski center je omogočil ogled digitalno restavrirane verzije filma Dolina miru v okviru Filmskih večerov v Arboretumu. Postopek digitalne restavracije je leta 2016 izvedlo podjetje Iridium Film v Ljubljani (Bojan Mastilović, Janez Ferlan). 

O filmu:
Dolina miru /drama / režija: France Štiglic / scenarij: Ivan Ribič / igrajo: John Kitzmiller, Tugo Štiglic, Eveline Wohlfeiler / 1956, Jugoslavija / distribucija: Slovenski filmski center / 88’ / 7+

Zgodnja klasika jugoslovanskega vojnega filma v režiji Franceta Štiglica, ki je igralcu Johnu Kitzmillerju leta 1957 prinesla nagrado za najboljšo moško vlogo v Cannesu, je bila ob svoji šestdesetletnici in v restavrirani različici leta 2016 kot prvi slovenski film predstavljena v prestižni sekciji Canske klasike. 
Po ameriškem bombardiranju slovenskega mesta med drugo svetovno vojno deček Marko in deklica Lotti, ki je nemškega rodu, ostaneta brez staršev. V sirotišnici začne mala Lotti pripovedovati dečku o dolini, o kateri ji je nekoč pravila babica in kjer vedno vlada mir. Odločena, da poiščeta to »dolino miru«, otroka zbežita iz sirotišnice. Na poti srečata ameriškega pilota Jima. Čeprav so mu za petami nemški vojaki in partizani, se Jim junaško odloči, da ju bo prek sovražnega ozemlja pospremil do cilja.
Zgodnja klasika jugoslovanskega vojnega filma v režiji Franceta Štiglica, ki je igralcu Johnu Kitzmillerju leta 1957 prinesla nagrado za najboljšo moško vlogo v Cannesu, je bila ob svoji šestdesetletnici in v restavrirani različici leta 2016 kot prvi slovenski film predstavljena v prestižni sekciji Canske klasike.


Petek, 30. 8., ob 20.30
projekcija filma Beli vran / The White Crow (Ralph Fiennes, 2018). Cena vstopnice: 5 EUR.

Beli vran

O filmu:
Beli vran / biografska drama / The White Crow / režija: Ralph Fiennes / scenarij: David Hare po biografiji avtorice Julie Kavanagh / igrajo: Oleg Ivenko, Adele Exarchopoulos, Ralph Fiennes, Louis Hofmann, Chulpan Khamatova / 2018, Velika Britanija, Srbija, Francija / distribucija: Cinemania / 127’

Biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo britanski igralec Ralph Fiennes zrežira kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.
V črno baretko in ozko krojeno obleko odeti mladenič z letalom potuje iz Leningrada v Pariz. Piše se leto 1961 in dvaindvajsetletni Rudolf Nurejev kot član baletne skupine gledališča Kirov prvič prestopa meje Sovjetske zveze. Svetovljanski Pariz ga s svojo prefinjenostjo, umetniškim vrenjem in nebrzdanim nočnim življenjem popolnoma prevzame. Mesto zajema z veliko žlico, a ves čas pod budnim očesom KGB-ja – zlasti potem, ko se večni upornik kljub prepovedi druženja z Zahodnjaki sumljivo zbliža z vplivno Parižanko Claro Saint. A kmalu bo moral sprejeti odločitev, ki bo njegovo življenje in svet baleta zaznamovala za vselej. Biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo britanski igralec Ralph Fiennes zrežira kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.

Sobota, 31. 8., ob 20.30
projekcija filma Pavarotti / Pavarotti (Ron Howard, 2019). Cena vstopnice: 5 EUR. 

Pavarotti

O filmu:
Pavarotti / dokumentarni film / Pavarotti / režija: Ron Howard / scenarij: Cassidy Hartmann, Mark Monroe / nastopajo: Spike Lee, Stevie Wonder, Princesa Diana, Phil Donahue, Luciano Pavarotti, Bono, Nelson Mandela, Plácido Domingo, Nicoletta Mantovani, José Carreras, Zubin Mehta / 2019, Velika Britanija / distribucija: Cinemania / 114’ 

Filmski pogled v življenje in delo operne legende, velikega tenorja Luciana Pavarottija.
Presunljiv in intimen portret legendarnega tenorja in enega najbolj priljubljenih opernih pevcev vseh časov, Luciana Pavarottija. V biografskem dokumentarcu z oskarjem nagrajenega režiserja Rona Howarda (The Beatles: Osem dni na teden) se ikonični nastopi, s katerimi se je Pavarotti zapisal v zgodovino, prepletajo z intimnimi pogovori, intervjuji in še nikoli poprej videnimi posnetki.

 

PRODAJA VSTOPNIC

Vstopnice so na voljo pri blagajni Arboretuma Volčji Potok, pri blagajni Mestnega kina Domžale in na www.mojekarte.si. Cena vstopnice je 5 EUR, projekcija filma Dolina miru je brezplačna. 

Filmski večeri v Arboretumu se odvijajo v parku Arboretuma Volčji Potok.

Vstop v park bo s filmsko vstopnico mogoč od 19.30, projekcije se pričnejo ob 20.30.

S sezonsko vstopnico Arboretuma Volčji Potok je vstop v park na dan projekcij mogoč do 19.00. Sezonska vstopnica za ogled filma ne velja.

V primeru slabega vremena se projekcije izvede v dvorani Mestnega kina Domžale. 

 

Preberite več...
Novice 26 Julij 2019

Razstava čilijev

Že 3. razstava čilijev v vrtnem centru Arboretuma Volčji Potok se tokrat ponaša z več kot 50 različnimi sortami čilijev. Naslov tokratne razstave je Od CVETA do PLODA, saj si boste lahko ogledali čilije od cvetenja do zorenja plodov. Tokratno razstavo smo pripravili skupaj s podjetjem Metrob d.o.o., saj smo čilije sadili v substrat COMPO in jih dohranjevali z gnojili COMPO. V času razstave smo tokrat v našo ponudbo vključili tudi VROČE čili omake slovenskega porekla Čili Pipp, najdete jih v trgovini vrtnega centra.

Razstava čilijev

Razstava čilijev v Vrtnem centru Arboretum Volčji Potok

Letos bomo v okviru 3. razstave čilijev za obiskovalce Vrtnega centra Arboretum Volčji Potok organizirali tudi predavanje o čilijih. Predavatelj Tomaž Pipp se že več kot 10 let ukvarja z vzgojo čilijev in pridelovanjem pekočih čili omak, katere danes prepoznamo pod blagovno znamko Čili Pipp. Tomaž Pipp pa nam bo v okviru predavanja pripravil tudi degustacijo njegovih pekočih omak. Predavanje o čilijih ''Iz semena do omake'' in degustacija omak bo v soboto, 14. 9. 2019, ob 15. uri.

 

Preberite več...
Novice 26 Julij 2019

Srečanje z žlahtniteljem

28. septembra bo obiskal Slovenijo Thomas Proll, glavni žlahtnitelj pri Kordesu. V Arboretumu Volčji Potok bo imel predavanje in sprehod med vrtnicami v rozariju.

Srečanje med vrtnicami

Proll se je proslavil z mnogimi nagrajenimi vrtnicami, predvsem z lepimi in hkrati zdravimi sortami. Mnogo njegovih imamo tudi po naših vrtovih in to velja tudi za Arboretum Volčji Potok.
Gostiteljica uglednega gosta bo Breda Čopi, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in in podpredsednica Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic. Povabili bomo tudi vrtničarje iz širše regije.

Redek obisk, rezervirajte si datum!

Preberite več...
Novice 18 Junij 2019

Roža skrivnostna – papeške vrtnice

V sodelovanju z Radiom Ognjišče pripravljamo poseben dogodek ob dnevu državnosti in odprtju novega rožnega vrta. Ob 12. uri bo sv. maša za domovino, ki jo bo daroval nadškof Anton Stres. Sledila bo proslava ob dnevu državnosti, na kateri bo s petjem sodelovala Vokalna skupina Krila. Po svečani otvoritvi rožnega vrta bo koncert Prifarskih muzikantov. 

Roža skrivnostna – papeške vrtnice

Novi rožni vrt v Arboretumu

Preberite več...
Novice 18 Junij 2019

Novi rožni vrt

Gre za tematski rožni vrt, v katerem so posajene vrtnice iz cepičev iz Vatikana in sorte, ki so z imeni povezane s katoliško cerkvijo. V tem rožnem vrtu zdaj rase trideset sort vrtnic, ki se imenujejo po papežih, svetnicah in svetniki, redovih, romarskih krajih in podobno. Vrtnice so raznolike in cvetijo za vse. S tem rožnim vrtom želimo v Arboretumu nagovoriti še eno skupino obiskovalcev in vsem povedati, da se vrtnica ne dotakne le telesnih čutov temveč tudi duha. Ideja za ta rožni vrt se je razvila ob sodelovanju Republike Slovenije s Svetim sedežem.

V sodelovanju z Radiom Ognjišče pripravljamo poseben dogodek ob dnevu državnosti in odprtju novega rožnega vrta.  

Tretji rožni vrt

Kliknite za več informacij o papeških vrtnicah

 

 

 

Preberite več...
Novice 14 Junij 2019

Vrtnični vikend

Tisoči grmičkov, grmov in popenjavih vrtnic niso samo paša za oči in nos, temveč celostno doživetje, ki prevzame človeka v celoti. Pridite z odprtimi očmi, odprtim nosom in odprto dušo in se jim pustite zapeljati! 

Ko se prepustite čarom rožnega vrta, ki se kopa v cvetju in vonju, boste prestopili v svet, ki ga še ne poznate.

Vrtnice

Kliknite za več fotografij

Preberite več...
Novice 10 Junij 2019

Od cveta do muzejskega predmeta

Arboretum Volčji Potok in Medobčinski muzej Kamnik nudita skupno ponudbo OD CVETA DO MUZEJSKEGA PREDMETA, ki vključuje posebne popuste pri nakupu vstopnice, če si v istem dnevu ogledate oba bisera kulturne dediščine.

Ob predložitvi plačane vstopnice - na eni ali drugi lokaciji - dobite popust pri vstopnini drugega bisera (park ali muzej).

 

Cena znižane vstopnice:

Arboretum Volčji Potok:
Odrasli 8,00 €
Upokojenci 6,50 €
Študentska, dijaška 6,50 €

Medobčinski muzej Kamnik
Odrasli 2,50 €
Upokojenci 2,00 €
Mladina 1,00 €

Akcija velja v letu 2019.

 

Arboretum Volčji Potok je biser slovenske vrtne kulture. Je javni  park, ki se razteza na  85 ha površine ob potokih in livadah ob gozdu. V krajinsko oblikovanih zasaditvah je na ogled več kot 3000 vrst in sort okrasne drevnine in drugega rastlinja. Arboretum je namenjen vsem generacijam in vreden ogleda  v vseh letnih časih. 

V Medobčinskem muzeju na gradu Zaprice pa je predstavljena kulturna dediščina s širšega kamniškega območja, ki so jo ustvarjali in živeli naši predniki. Na ogled so zanimive razstave, ki vam ponujajo drugačen vpogled v zgodbe muzejskih predmetov in ozadja umetniških del. Za najmlajše pa je poskrbljeno v pedagoških kotičkih.

Grad Zaprice

Grad Zaprice

MMK

 

Preberite več...