Novice

Novice 18 Junij 2019

3. državno tekmovanje v drevesnem plezanju

V soboto, 8. junija 2019, smo v Arboretumu Volčji Potok skupaj s Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo Postojna organizirali 3. državno tekmovanje v drevesnem plezanju. 17 tekmovalcev je preizkusilo svoje veščine v 5 različnih disciplinah.

3. državno tekmovanje v drevesnem plezanju

Zjutraj so se tekmovalci zbrali na dvorišču Arboretuma, kjer so se prijavili. Sledil je natančen pregled opreme. Nato so se tekmovalci seznanili z navodili in si ogledali posamezne discipline.

Tekmovanje se je začelo ob 10.00 in je trajalo vse do 15.30. Tekmovalni duh je bil usmerjen v spodbujanje tekmovalcev, saj je vsaka disciplina zahtevala vrhunsko psiho-fizično pripravljenost in samo sekunde so bile odločilne za razvrščanje tekmovalcev na različna mesta.

Tekmovalci so se pomerili v 5 različnih disciplinah:

  1. Footlock – disciplina, kjer plezalci plezajo po dvojni vrvi s pomočjo drsnega vozla. Tekmovalci se vzpenjajo po vrvi tako, da se odrivajo z nogami od vrvi, z rokami pa potiskajo drsni vozel. Fizično zelo naporna disciplina. Meri se čas od začetka plezanja do trenutka, ko tekmovalec pozvoni na zvonček.
  2. Hitrostno plezanje – disciplina v kateri mora tekmovalec priplezati do določene višine na drevesu. Tekmovalci so plezali po vejah drevesa, zavarovani so bili z varovanjem na vrvi od zgoraj. Meri se čas od začetka plezanja do trenutka, ko tekmovalec pozvoni na zvonček.
  3. Metanje vrvice, vzpostavitev delovne vrvi – na dveh drevesih so bila v krošnjah označena mesta, kjer je treba napeljati delovno vrv. Višje ko je bilo mesto, več točk je bilo vredno. Tekmovalci so imeli na voljo največ 6 minut.
  4. Reševanje ponesrečenca – simulacija ponesrečenca v drevesni krošnji s pomočjo lutke je najbolj zahtevna disciplina. Tekmovalci so morali prikazati plan reševanja in njegovo izvedbo, tako kot če bi na drevesu obvisel pravi ponesrečenec. Meril se je čas od priprave na vzpon do spusta in postavljanja ponesrečenca v pravilni položaj.
  5. Delovno plezanje – disciplina v kateri tekmovalci pokažejo način premikanja v krošnji drevesa in dotikanje označenih točk na različnih delih krošnje. Meri se čas od začetka premikanja v krošnji do spusta na označeno točko na tla.

Najhitrejša disciplina je Footlock, ki jo je na tekmovanju preplezal Lajko Bendi v 13,55 sekundah. Gledalcem je bilo najbolj zanimivo delovno plezanje, kjer so skakali z višine in ciljali v tarčo na tleh. Na tekmovanju je zmagal Škarja Borut, drugo mesto si je izboril Domenih Sebastjan in tretje mesto je zasedel Jerše Anže. Po koncu tekmovanja smo se še nekaj časa družili in skupaj s tekmovalci komentirali prigode. 

3. državno tekmovanje v drevesnem plezanju