Novice

Novice 08 Avgust 2018

Narodna galerija v Arboretumu

Mesec avgust smo posvetili slikarki Mariji Auersperg Attems. V drevoredu si lahko ogledate njene tri povečane reprodukcije s cvetličnimi tihožitji. V parku je na ogled že osemnajst reprodukcij iz Narodne galerije. V soboto, 18. 8., se bomo sprehodili s kustosinjo iz Narodne galerije skozi alejo reprodukcij galerijskih slik in spoznali nekaj naših ključnih slikark in slikarjev. V soboto, 25. 8., pa se nam pridružite na slikarski delavnici. Pod vodstvom slikarke in likovnega pedagoga vam bomo razkrili marsikatero slikarsko skrivnost in risarsko tehniko. 

Narodna galerija v Arboretumu

Več o razstavi Narodna galerija v Arboretumu

Preberite več...
Novice 08 Avgust 2018

Obisk nemškega strokovnega združenja »Perenne«

Obisk strokovnega nemškega strokovnega združenja »Perenne«

V četrtek, 2. avgusta je Arboretum Volčji Potok obiskala strokovna ekskurzija nemškega strokovnega združenja »Perenne«.

Združenje sestavljajo vrtnarji, trajničarji, načrtovalci vrtov, krajinske arhitekti in sorodni kadri, ki so vsi poklicno ukvarjajo z enim od aspektov vrtnarstva, bodisi z vzgojo, načrtovanjem, sajenjem in vzdrževanjem. Skupni imenovalec njihovih različnih izobrazb in delovnih mest je zanimanje za trajnice, brez katerih si težko predstavljamo lep vrt, mesto ali park.

Slovenijo so obiskali od 1.8. do 5.8.2018, v času, ko je v vrtnarskem poslu zatišje in si lahko vzamejo teden dni za potovanje, ki združuje poklicni interes in oddih. Na prošnjo združenja je program ekskurzije pripravila Bernarda Strgar, sicer tudi članica društva.

V združenje, ki ima sedež v Nemčiji, se sicer včlanjujejo Nemci, Švicarji in Avstrijci. Tako nacionalno pisana je bila tudi skupina 27 obiskovalcev, ki se je opoldne ustavila v Arboretumu Volčji Potok in tam ostala do četrte ure dopoldne. Vmes so imeli premor za kosili in kavo.

V Arboretumu Volčji Potok jih je najprej pozdravil direktor, nato pa so si pod strokovnim vodenjem ogledali zbirko in park. Izrecno so izrazili priznanje za dobro vzdrževanje parka.

Pripravil: Matjaž Mastnak
Fotografija: Mateja Račevski

Preberite več...
Novice 27 Julij 2018

Poletna nega vrtnic

Za dobro rast vrtnic je potrebno po cvetenju obrezati odcvetele cvetove, pravilno pognojiti, zalivati in pleti. V spodnjem posnetku si oglejte, kako pravilno poskrbeti za vrtnice v poletnih mesecih.

Svetuje Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok.

 

Preberite več...
Novice 20 Julij 2018

Arboretum Volčji Potok je najboljši turistični cilj v okolici Ljubljane

Best of Summer 2018

Ta teden so bili razglašeni rezultati izbora Zmagovalci poletja 2018 (Best of Summer 2018), ki ga pripravlja spletni portal ''In your pocket''.

Arboretum Volčji Potok je zmagal v kategoriji najboljši turistični cilj v okolici Ljubljane (Best Attraction Around Ljubljana)! 

Glasovanje je potekalo od 26. junija do 10. julija 2018. Vrnjenih je bilo 6.600 vprašalnikov.

Več informacij

Preberite več...
Novice 11 Julij 2018

O našem rozariju na svetovnem kongresu

Svetovni kongres

V Københavnu se je od 28. junija do 4. julija odvil svetovni kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic (World Federation of Rose Societies). To je bil velik dogodek, ki je pritegnil več kot 600 rožarjev iz vsega sveta. Priprava kongresa je bil velik projekt Danskega društva ljubiteljev vrtnic.

V sklopu dopoldanskih predavanj je bil povabljen Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok, da predstavi zbirko vrtnic, za katero skrbi Arboretum Volčji Potok. Rožni vrt v Arboretumu je bil prenovljen v letih 2002 in 2015. Povod za zadnjo prenovo je bilo sodelovanje Arboretuma pri pripravi regionalnega kongresa Svetovne zveze junija lani v Ljubljani.

V predavanju je Matjaž Mastnak pojasnil način nastajanja regionalne zbirke vrtnic, ki so bile žlahtnjene v srednji in vzhodni Evropi. Zaenkrat vključuje 199 sort, imajo pa jo namen razvijati in širiti tudi v prihodnje. Predstavlja namreč mednarodno zanimivost našega Arboretuma - drugje na svetu namreč takšne zbirke ni.

Drugo težišče znatno razširjene zbirke vrnic v Arboretum Volčji Potok je na sodobnih sortah, ki ne potrebujejo škropljenja proti glivičnim boleznim. Zbirka v Volčjem Potoku je zelo sodobna, saj je od 945 sort kar 38 % prišlo na trg leta 2001 ali kasneje.

Predavanje je bilo dobro sprejeto. Posebno navdušeni so bili nad njim tisti, ki so rozarij lansko leto spoznali v živo in jim je brez izjeme ostal v zelo lepem spominu.

Zdi se, da se Slovenci premalo zavedamo tega, kar imamo, in da se s tem tudi premalo hvalimo. Arboretum je s svojima dvema rozarijema že tak primer.

 

Preberite več...
Novice 10 Julij 2018

Turistični avtobus vozi tudi v Arboretum

Turistični avtobus

V času letošnjih poletnih počitnic, od 25. junija do 31. avgusta, do turističnih atrakcij v okolici mesta Kamnik vozi tudi posebni turistični avtobus. Gre za dogovor, ki sta ga sklenila Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter Arriva Kam-Bus d.o.o. Cena vozovnice na turističnem avtobusu znaša en evro, potnik pa jo lahko kupi na avtobusu. Na rednih linijah cena vozovnice ostaja nespremenjena. Turistični avtobusi so posebej označeni tako na samem avtobusu kot na voznem redu.

Turistični avtobus je na voljo vsem, ki bi želeli z javnim prevozom obiskati dolino Kamniške Bistrice z Veliko planino, Terme Snovik ali Arboretum Volčji Potok. Kamnik je nosilec srebrnega znaka Green destination in zato si na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik prizadevajo za trajnosti turizem. Tako si je že od konca maja dalje na turistično informativnem centru moč izposoditi navadna in električna kolesa.

Vozni red z vključenim turističnim avtobusom (posebej označeno) do Kamniške Bistrice, Term Snovik in Arboretuma Volčji Potok je dostopen na tej povezavi http://bit.ly/BusKamnik. Več informacij na potniški blagajni avtobusne postaje Kamnik (01 8309 414) in TIC Kamnik (01 831 8250, 031 388 324, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

Besedilo in fotografija: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Preberite več...
Novice 20 Junij 2018

Strokovno srečanje partnerjev projekta Erasmus+

V Arboretumu Volčji Potok smo se v letu 2017 pridružili evropskemu projektu »Z naravo do medsebojnega razumevanja« (»With nature to mutual understanding«). Namen projekta je izmenjava dobrih praks pri vključevanju narave v vsakdanje izobraževanje in v terapevtske aktivnosti. V sklopu projekta smo se udeležili osemdnevnega strokovnega srečanja, ki so ga tokrat organizirali partnerji iz Velike Britanije med 20. in 27. marcem 2018.

V projektu poleg Arboretuma Volčji Potek sodeluje še 6 držav partneric oz. organizacij:
Češka - nosilci projekta: Lipká - educational institution for environmental training
Slovaška: SOSNA
Italija: Co.M.P.A.S.S. Social Cooperative Society ONLUS
Portugalska: UNIVERSIDADE NOVA DE LISBOA
Velika Britanija: Henry Doubleday Research Association
Švica: Foundation Seiler

Več o projektu na našem blogu in zloženki

 

 

 

Preberite več...
Novice 15 Junij 2018

Razstava tropskih metuljev v Arboretumu

Razstava metuljev v Arboretumu

V rastlinjaku za pristavo imamo razstavo tropskih metuljev. Potrudili smo se in za njih vzpostavili tropske razmere. To pomeni, da zagotavljamo temperature, ki se gibljejo nekje med najnižjo povprečno vrednostjo 19° C in najvišjo povprečno 29° C, zračna vlaga pa je visoka. Nekateri ljudje takšno klimo težko prenašajo, zato imajo občutek, da je v rastlinjaku zatohlo in vroče.

Da bi se metulji kar najbolje počutili, smo v rastlinjak zasadili njihove najljubše gostiteljske rastline. Nekatere med njimi niso samo lepe za oko, ampak izredno lepo dišijo. Ko vstopimo v rastlinjak jih lahko takoj zavohamo. 

Dejstvo, da se metulji v našem rastlinjaku dobro počutijo, se odraža v tem, da so se iz oplojenih jajčec prvih pošiljk metuljev že izlegle gosenice. Te se pridno hranijo z listi na njihovih najljubših gostiteljskih rastlinah. Izziv za vas dragi obiskovalci, v rastlinjaku poskusite poiskati čim več različnih vrst gosenic. 

V zadnjem delu rastlinjaka je zid, ki ločuje del rastlinjaka kjer se izlegajo bube. Če boste pokukali skozi režo v zidu boste lahko videli zelo raznolike oblike bub. Nekatere spominjajo na velike cvetne popke, druge na iztrebke, spet tretje so nenavadnih oblik. 

Vljudno vabljeni v rastlinjak z metulji, kjer si lahko v živo ogledate pestrost nekaterih tropskih vrst!

Razstava tropskih metuljev v Arboretumu

Na blogu si lahko preberete o metuljih, ki so na razstavi.

 

Preberite več...
Novice 08 Junij 2018

Društvo ljubiteljev vrtnic iz Pordenona

Društvo ljubiteljev vrtnic

V sredo, 6. 6. je Arboretum Volčji Potok obiskalo Društvo ljubiteljev vrtnic iz Pordenona (Associazione La Compagnia delle Rose). Nekaj italijanskih prijateljev vrtnic iz Furlanije se je udeležilo kongresa Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic lanskega junija. Ker jim je bil arboretski rožni vrt všeč, so ga letos obiskali z društveno ekskurzijo.

V Arboretum Volčji Potok se je torej pripeljalo 30 italijanskih prijateljev, ki so jih naši nasadi vrtnic osupnili in prevzeli. Prostornost Arboretuma, drugačno podnebje od tistega v Padski nižini, ki se kaže v bujnejši rasti dreves, sočni travi kot drugačni rasti vrtnic, ter same vrtnice, ki so bile v odličnem stanju, so ustvarili predstavo, ki je navdušila goste.

Po dveh urah ogledovanja vrtnic na žgočem soncu, se je skupina umaknil v restavracijo na kosilo. Neto se je še enkrat vrnila v Arboretum na vrtnice, kavo v letni kavarni, vožnjo z vlakcem in na nakup rastlin v vrtnem centru.

Obisk je služil tudi utrjevanju čezmejnih stikov med vrtničarji in obema vrtničarskima društvoma, pordenonskim in slovenskim. Gostje iz Pordenona so napovedali, da se bodo v Arboretum vrnili spomladi, ko cvetijo tulipani, in slej ko prej spet v času vrtnic.

Preberite več...
Novice 30 Maj 2018

Geschwindove zgodovinske vrtnice

Rudolf Geschwind je bil najpomembnejši avstro-ogrski vzgojitelj novih sort vrtnic. Kot gozdarski mojster je služboval v različnih krajih monarhije, eno leto (1869/70) tudi na Slovenskem. Postojnsko mu je v lepem spominu, saj je dvajset let kasneje eno do svojih popenjavih vrtnic poimenoval z nemškim imenom za Predjamski grad.

Geschwindove vrtnice so zgodovinske vrtnice: v polnem cvetju so prispodoba razkošja. Njegov žlahtniteljski dosežek so sorte, ki brez težav preživijo zimo v Srednji Evropi.

Arboretum Volčji Potok je leta 2017 zasnoval kompletno zbirko ohranjenih Geschwindovih sort. Pri tem je ostalo nekaj sadik v loncih in te so zdaj naprodaj v Vrtnem centru Arboretuma Volčji Potok. Sadike zdaj cvetijo in so opremljene z imenskimi etikatami. Vabljeni k nakupu!

Zgodovinske vrtnice

Na fotografiji je Geschwindova zbirka v Arboretumu Volčji Potok. Izkoristite redko priložnost za nakup teh sadik v Sloveniji!

 

ZGODOVINSKE VRTNICE, KI SO NAPRODAJ:

Alpenfee

Alpenfee

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana setigera

Rudolf Geschwind, 1890, Avstro-Ogrska

 

Ännchen von Tharau

Ännchen von Tharau

Zgodovinska vrtnica, Popenjavka, alba

Rudolf Geschwind, 1885, Avstro-Ogrska

Aurelia Liffa

Aurelia Liffa

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana setigera

Rudolf Geschwind, 1885, Avstro-Ogrska

Creme

Creme

Zgodovinska vrtnica, velik rožni grm, skrižana kanina

Rudolf Geschwind, 1894, Avstro-Ogrska

Erinnerung an Brod

Erinnerung an Brod

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana setigera

Rudolf Geschwind, 1884, Avstro-Ogrska

Ernst Dörell

Ernst Dörell

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1887, Avstro-Ogrska

Eurydice

Eurydice

Zgodovinska vrtnica, popenjava burbonka

Rudolf Geschwind, 1887, Avstro-Ogrska

Fatinitza

Fatinitza

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1884, Avstro-Ogrska

Forstmeisters Heim

Forstmeisters Heim

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana setigera

Rudolf Geschwind, 1885, Avstro-Ogrska

Freya

Freya

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana kanina

Rudolf Geschwind, 1901, Avstro-Ogrska

Futtaker Schlingrose

Futtaker Schlingrose

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1900, Avstro-Ogrska

Gartenstadt Liegnitz

Gartenstadt Liegnitz

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, lambertiana

Rudolf Geschwind, 1910, Avstro-Ogrska

Geschwind's Georgeus

Geschwind's Georgeus

Zgodovinska vrtnica, popenjava čajevka

Rudolf Geschwind, 1910, Avstro-Ogrska

Geschwind's Nordlandrose I

Geschwind's Nordlandrose I

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1884, Avstro-Ogrska

Geschwind's Nordlandrose II

Geschwind's Nordlandrose II

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1910, Avstro-Ogrska

Geschwinds Orden

Geschwinds Orden

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1880, Avstro-Ogrska

Geschwinds Schönste

Geschwinds Schönste

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1900, Avstro-Ogrska

Gilda

Gilda

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1887, Avstro-Ogrska

Griseldis

Griseldis

Zgodovinska vrtnica, popenjava burbonka

Rudolf Geschwind, 1894, Avstro-Ogrska

Himmelsauge

Himmelsauge

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana setigera

Rudolf Geschwind, 1893, Avstro-Ogrska

Josephine Ritter

Josephine Ritter

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1910, Avstro-Ogrska

Mercedes

Mercedes

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1885, Avstro-Ogrska

Nymphe Egeria

Nymphe Egeria

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1893, Avstro-Ogrska

Prinz Hirzeprinzchen

Prinz Hirzeprinzchen

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1910, Avstro-Ogrska

Siwa

Siwa

Zgodovinska vrtnica, velik rožni grm, skrižana kanina

Rudolf Geschwind, 1910, Avstro-Ogrska

Trompeter von Säckingen

Trompeter von Säckingen

Zgodovinska vrtnica, popenjavka, skrižana multiflora

Rudolf Geschwind, 1890, Avstro-Ogrska

Walküre

Walküre

Zgodovinska vrtnica, popenjava čajevka

Rudolf Geschwind, 1911, Avstro-Ogrska

 

Preberite več...