Novice

Novice 01 Oktober 2019

Obisk belgijskega dendrološkega društva

Belgijsko dendrološko društvo v Arboretumu

Belgijsko dendrološko društvo (Belgische Dendrologische Verenineg/Société Belge de Dendrologie) je v okviru petdnevne ekskurzije v Slovenijo 20. septembra 2019 obiskalo Arboretum Volčji Potok. Društvo združuje ljudi, ki se ljubiteljsko ali poklicno ukvarjajo z lesnatimi rastlinam. Za svoje člane, ki so iz Belgije in sosednjih držav, vsako leto pripravi eno ali dve ekskurziji v tujino. Na teh poteh si ogledajo zanimiva naravna rastišča dreves, izjemne primerke in botanične oziroma dendrološka zbirke v obiskanih krajih.

V Arboretum je skupina prispela ob 16.30. Do sedme ure zvečer, ko so morali sesti na avtobus, je bil čas kar preskopo odmerjen, da bi lahko videli celotni park in večino najimenitnejših primerkov. Zanimanja za drevnino in ustanovo je bilo veliko in mnogo je bilo tudi laskavih ocen za drevesna primerke, ki so v naši zbirki, in za splošno raven vzdrževanosti parka. 

Skupino je vodil Bram Rammeloo, direktor Arboretuma Kalmthout, s katerim Arboretum Volčji Potok vzdržuje stike že desetletja. Gostje so lahko v Volčjem Potoku videli tudi kultivarje dreves, ki so nastali v Kalmthoutu, dokler je še bil v lasti de Belderjevih in je v njem delovala naša rojakinja Jelena de Belder.

Ob tem obisku je Arboretum Volčji Potok od direktorja Arboretuma Kalmthout dobil za darilo sadiko redke drevesne vrste z imenom kalifornijska toreja (Torreya californica). Takšna darila so dobrodošla za obnavljanje zbirke lesnatih rastlin v Volčjem Potoku. Je pa bil g. Rammeloo presenečen, ko je videl primerek toreje v naši zbirki. Je namreč največje drevo toreje, kar jih je do zdaj videl.

Ob povratku proti avtobusu so bili gostje deležni prav posebnega prizora. Oblaki so se razmaknili in nizko sonce je osvetlilo sivi javor (Acer griseum), da je zasijal kot na retuširani komercialni fotografiji. To je bil res poseben trenutek in gotovo si bom po njem zapomnil ta belgijski obisk.

Matjaž Mastnak