Koi je barvna linija krapa, ki je pridobljena z naključnimi mutacijami in selekcijskim delom človeka. Ne ve se natančno, kje in kdaj so se pojavili prvi koi krapi, ampak vpliv Japonske na selekcijo in razvoj koi krapov je nedvomno največji.

Beseda koi ima v japonščini več pomenov: Koi lahko pomeni krap, lahko pa pomeni tudi drag ali ljubljen. Japonci velikokrat imenujejo koi krape koi koi kar pomeni ljubljeni krap.

Koi krap je najbolj priljubljena in najbolj cenjena ribja okrasna vrsta. Vrednost koi krapa je v izjemnih barvah, številnih inačicah in edinstvenosti vsake ribe, hkrati pa je zelo odporen na slabe vplive okolja in je dolgo živeč družinski član.  Zelo lepi in redki primerki dosegajo izjemno visoke cene. Vrtni ribniki s koi krapi so prava terapija proti stresu, imajo visoko estetsko funkcijo, uveljavili so se tudi kot statusni simbol.

Koi krap

Na Japonskem je koi krap veliko več od okrasa ali hišnega ljubljenčka. 5. maja je na Japonskem praznik dan dečkov. Vsepovsod so obešene zastave v obliki koi krapov, ki simbolizirajo upanje staršev, da bodo sinovi hrabri in močni kot koi krapi.

Njihova najbolj očitna posebnost so goltni zobje, to so manjše ali večje izrastline, ki štrlijo v požiralnik. Večinoma so enostavni, včasih pa tudi nenavadno razvejani in podobni jelenovemu rogovju. V goltu imajo tudi koščene plošče, s katerimi meljejo hrano. Krapovci praviloma v čeljustih nimajo pravih zob.

Drug značilen znak krapovcev so brki oz. tipalke. Imajo dva para brk, eden je večji, drugi mnogo manjši. Na brkih so okuševalni organi.  Z njimi riba najde hrano,  skrito v umazani kalni vodi ali na  muljastem dnu. Kljub temu krape ni priporočljivo gojiti v preveč umazanih vodah z debelo plastjo mulja na dnu, ker dobi njihovo meso priokus in duh po razpadajočem mulju. Vseeno pa mora biti v njihovem življenjskem prostoru dovolj mulja, saj  se krap v hladnejših časih seli vedno globlje, dokler se končno ne zarije v mehak mulj in brez hrane prebije zimo. Krepke živali dosežejo starost preko 100 let in dolžino 1 metra.
Vir: Earl S. Herald, RIBE