Botanično ime za rod kronic je Leucojum. Sestavljeno je iz grških besed, ki pomenijo bela vijolica. Ker kronice zelo prijetno dišijo.

Za koga dišijo? V naravi dišijo za čmrlje in prve čebele. Žuželke so po končani zimi zares lačne in hrane zanje takrat močno primanjkuje. Voh jih pripelje do kronic. V cvetu je medičine samo za vzorec, toda tam je tudi mehko sočno tkivo, ki ga žuželke ogrizejo in ližejo hranljivi rastlinski sok, ki krvavi iz povzročenih ran. Žuželka se okrepča in medtem, ko motovili po cvetu, kronico opraši. Za kronico je to smiselna trgovina: pusti se pogristi, a zato obiskovalec poskrbi za oploditev njenih jajčnih celic. Razvoj semena se lahko začne! Kronica se bo lahko sejana in širila.

Zahodna kultura ima to posebnost, da mora lepoto najprej ubiti ali kupiti, preden jo je zmožna občudovati. Naši ljudje morajo cvetove najprej natrgati in odložiti v vazo, da lahko vzdihnejo, da so res lepi.

Spoštujte življenje in pustite kronice živeti. Pojdite na kolena in se z nosom približajte kronici na topel pomladni dan. Tako boste njen vonj neprimerno močneje doživeli, ko če cvet odtrgate, ga povohate in vržete čez ramo.

Besedilo: Matjaž Mastnak, Arboretum Volčji Potok

Kronice dišijo

Fotografija: Mateja Račevski, Arboretum Volčji Potok