Cvetove trobentic, zvončkov, kronic, marjetic in spomladanskega žafrana zagotovo že poznate.

Spodaj pa opisujemo tiste znanilce pomladi, ki jih morda še ne poznate. In vam postavljamo izziv. Skupaj z otroki jih poiščite v naravi.

V današnjih časih ima večina ljudi vedno pri roki telefon. Ko cvetlico najdete, jo slikajte. Doma is lahko fotografije uredite v foto-herbarij. Še bolj pa si boste cvetlice zapomnili, če jih v naravi narišete in pobarvate. Za to je ni treba odtrgati! Sedete na jakno, jih natančno opazujete in narišete s svinčnikom na papir brez črt. Če risba ne bo umetnina, nič zato. Vaša bo!

Votli petelinček (Corydalis cava)

V vlažnih gozdovih spomladi zacveti votli petelinček. Vse, kar je na rastlini petelinjega, so dolge ostroge cvetov, ki rastlini dajejo poseben adut, tako kot petelinji naglavni okras ali repno perje. Votli petelinček ima votel gomolj in to je tako pomembno, da je zabeleženo v njegovem imenu. V Sloveniji namreč uspeva tudi čvrsti petelinček, ki nima votlega gomolja. Na srečo nam za zanesljivo določanje rastline ni treba izkopavati. Izdajo jo podporni listi cvetov. Votli petelinček ima cele, čvrsti petelinček pa deljene. Na spodnji sliki se drobni listki pod cvetovi dobro vidijo in sami se lahko prepričate, ali smo jo določili prav.

Votli petelinček

Podlesna vetrnica (Anemone nemorosa)

Spomladi je vreme zelo spremenljivo. Ko opazujemo naravo skozi domače okno, nas spomladansko sonce zvabi v naravo. Zunaj pa mrzel veter sporoča, da zima še ni povsem odšla. V tem obdobju, ko je pomlad pred vrati, zima pa ravno odhaja, zacvetijo vetrnice. Podlesne so zato, ker združene v bele odejice prekrijejo vznožja dreves in grmov.

Podlesna vetrnica

Zlatična vetrnica (Anemone ranunculoides)

Njen cvet je tako bleščeče rumen, kot od dobro poznane zlatice, vendar so njeni zeleni listi videti, kot bi izraščali iz skupnega mesta na steblu. Če dobro pomislimo, so listi podobni listom podlesnih vetrnic. In v resnici sta si rastlini sorodni. Zdaj si boste ime zlatična vetrnica zagotovo zapomnili in jo boste v naravi zlahka prepoznali.

Zlatična vetrnica

Jetrnik (Hepatica nobilis)

Prav čudno ime za tako lepo cvetlico. Ime so ji nadeli zaradi zimzelenih listov, ki imajo tri krpe. Oblika jih je spominjala na obliko jeter. Verjeli so, da je rastlina zdravilna in da zdravi vse težave povezane z jetri. Na žalost pa je precej strupena. S sokom rastlin, ki pripadajo istemu rodu, so celo zastrupljali puščice. Jetrnik boste zagotovo našli, saj je zelo pogosta rastlina. In po listih jo boste lahko določili tudi takrat, ko ne bo cvetja. Oglejte si njihovo spodnjo stran – presenetila vas bo rjavo vijolična barva.

Jetrnik

Pripravila: Mateja Mavec, univ. dipl. biol.