V Sloveniji najdemo 28 različnih vrst netopirjev. Uvrščamo jih v tri družine: podkovnjaki, gladkonosi netopirji in dolgokrilci. So toplokrvne živali. Samica običajno skoti le enega mladiča, ki prve dni življenja sesa materino mleko. Netopirji so nočno aktivne živali.

Med sesalci so edini, ki so sposobni leteti. Njihove prednje okončine so preobražene v letalne prhuti. Ko mirujejo, se z ostrimi krempeljci na nogah lahko oprimejo tudi najmanjše gube na gladki površini. Počivajo tako, da visijo z glavo navzdol.

V Sloveniji se netopirji prehranjujejo z žuželkami in drugimi členonožci. Njihovi iztrebki so po svetu znani kot izredno kvalitetno gnojilo, saj vsebujejo veliko dušika in fosforja.

Netopirji vidijo izredno dobro. Razvit imajo tudi poseben sistem, ki deluje kot sonar. Oddajajo človeku neslišne ultrazvočne klice, katerih odboje od ovir zopet prestrežejo in si zelo natančno ustvarijo sliko preiskovane okolice ali položaja svojega plena. Ta način zaznavanja okolice imenujemo eholokacija.

Netopirji svetli del dneva preživijo v zatočiščih, kjer se temperatura in vlažnost malo spreminjata. Varna morajo biti tudi pred plenilci (sove, kune in kače). V drevesnih duplinah, na podstrešjih stavb, v špranjah sten, v jamah, rudnikih in drugih podzemnih prostorih lahko najdemo netopirje posamič ali združene v večje gruče, ki jih imenujemo kolonije.

Zimo preživijo v globokem zimskem spanju. Njihova telesna temperatura se spusti nekaj stopinj pod okoliško. Bitje srca se upočasni na le nekaj udarcev na minuto. Jeseni si naredijo zaloge podkožnega rjavega maščevja, kar jim omogoča preživeti zimo brez hrane.

Netopirji so ena najbolj ogroženih živalskih skupin v Sloveniji. Običajno so predsodki tisti, zaradi katerih ljudje netopirje še vedno ubijajo ali zastrupljajo. Sprejmite netopirje za svoje sosede, pojedli bodo mnogo žuželk, ki sicer ponoči brenčijo okoli vaše glave ali objedajo zelenjavo na vašem vrtu.

Pripravila: Tatjana Zvržina, univ. dipl. inž. zoo.
Fotografiji: Wikipedija*


* Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled GNU Free Documentation License.