NAŠI OBISKOVALCI SPRAŠUJEJO

Imam težavo s sobno rožo “Pahira”, katero imamo v središču dnevne sobe, kjer ni direktnega sonca, temperatura zraka je vedno enaka in sicer 22 C, zalita je raje manj, kot več, dvakrat mesečno dodam tudi tekoče gnojilo. Roža je bila spomladi in poleti brez problemov, ti pa so se pričeli pred dvema mesecema. Na istem prostoru imam dve enaki roži in pri obeh enak problem. Najprej listi pričnejo malo bledeti, nato pa postajajo vedno bolj rumeni, dokler listi ne pričnejo odpadati. Kaj je temu vzrok? Kaj delam narobe?

Matjaž Mastnak, svetovalec za dendrologijo, odgovarja:

Menim, da je razlog za težave »v središču dnevne sobe«. Pahira potrebuje veliko toplote in veliko svetlobe. Pred dvema mesecema je šlo mimo enakonočnje in rastlini sta obtičali v mraku. Tega lastnica tako ne vidi, ker je od malega navajena živeti v podnebju, kjer so dnevi pol leta kratki, oblačni in mračni. Pahira je iz tropskih krajev in naše zime razume kot dobo somraka in resnega pomanjkanja svetlobe.
Svetujem, da obe pahiri čez zimo premakne čim bližje k oknu, vendar še vedno ne na direktno sonce.
Nekaj odvrženih listov ni problem, če jih je več, je pa to znak resnejšega »nezadovoljstva«.
Pahira ne prenaša apnene vode, kar pomeni, da je treba zalivati vsaj s prekuhano vodo (brez apnančanste usedline). Da je treba pahiro malo zalivati, lastnica že ve. Lončnica je hvaležna tudi za redno pršenje z mlačno vodo (brez apnenca, de ne bo belih madežev po listih).
Na potrebo po kisli zemlji se je treba spomniti spomladi, ko pahiro, če je potrebe, presadimo. Uporabimo substrat za rododendrone.
Še to: pahiro se pogosto prodaja s prepletenimi stebli. To je kupcem všeč, za rastlino pa je to “štrik za vrat”, ko jo začene slej ko prej daviti in ovirati v rasti.

Listi sobne rastline pahire.