Odkar so se pojavile prekrovne vrtnice, se od njih pričakuje, da skrbijo same zase in da jih ni treba niti škropiti niti vzimovati. Odpornost proti glivičnim boleznim je pri teh vrtnicah razvita do meja možnega. Vse sodobne prekrovnice pocvitajo.

Po obliki rasti so prekrovne vrtnice raznovrstne. To so nizki, kompaktni grmički, ki zarastejo gredo, če jih sadimo drugega ob drugega; in sorte z dolgimi poganjki, ki lahko brežino prekrijejo enako kot panešpljica (Cotoneaster); so pa tudi meter in več visoki gostorasli grmi.

Včasih je na prvi pogled težko ugotoviti, zakaj je sorta uvrščena med prekrovne, in ne med mnogocvetne. Odgovor je: ker potrebuje manj vrtnarske oskrbe. S prekrovnicami lahko posadimo večino gred, ki smo jih včasih namenjali floribundam, in s tem poenostavimo življenje. Prekrovne vrtnice so najbolj primerne za mešane nasade s trajnicami in enoletnim cvetjem. S tem dosegamo pisanost, ki je pri nas mnogim tako všeč, ali pa premišljene in sublimne barvne in teksturne učinke za vrtnarsko predstavo, ki bo živela in se spreminjala vso sezono.

Številne sorte prekrovnih vrtnic imajo odprt cvet z izpostavljenimi prašniki. Takšne so privlačne za opraševalce, ki se hranijo s cvetnim prahom. Ker prekrovnic ne škropimo, naredimo z njimi vrt privlačen in varen tudi za prostoživeče žuželke – to so prave vrtnice za ljudi, ki razmišljajo sonaravno.

V Zgornjem rozariju Arboretuma Volčji Potok je posajenih 93 sort prekrovnih vrtnic.

‘Rouge Meillandécor’ (Meilland 1990 FR)

Primer prekrovne vrtnice srednje višine, ki s prevešavimi vejami dobro prekrije tla. Odrasel grm zraste 3 m v širino.

Rouge

‘Liane Foly’ (Meilland 2008 FR)

Nizka prekrovnica, katere cvetje na soncu pobledi, a ostane privlačno in skladno z ravno odprtimi cvetovi.

Liane Foly

‘Innocencia’ (Kordes 2003 DE)

Če rastline ne obrezujemo, zraste v meter in pol visok grm.

Innoc

‘Fortuna’ (Kordes 2002 DE)

Ena boljših srednje visokih prekrovnic.

Fortuna

‘Gärtnerfreude’ (Kordes 1999 DE)

Nizka prekrovna vrtnica, ki z dolgimi vejami prekrije tla tudi na brežini ali pa od zgoraj preraste škarpo, ki bi jo radi skrili.

Gartnerfreude

 ‘Apache’ (Kordes 2009 DE)

‘Apache’ je spredaj levo. Ko je v polnem cvetju, se je ne da prezreti.

Apache

‘Prodige Ecarlate’ (Meilland 2009 FR)

Nižja rdeča prekrovnica v prvem floru. Kasneje ni več enako efektna.

Prekrovne vrtnice v Arboretumu Volčji Potok

‘Double Knock Out’ (Radler 2004 US)

Osnovna oblika ‘Knock Outa’ ima enostavne cvetove. ‘Knock Out’ in ‘Double Knock Out’ se na gredi obnašata enako, le da je ‘Double Knock Out’ očesu dopadljivejša. 

Double Knock Out

‘Pink Knock Out’ (Meilland 2000 FR)

Serijo ‘Knock Out’ v Evropi trži rožarska hiša Meilland. Skupaj z ameriškim žlahtniteljem širita sortiment v skupini ‘Knock Out’. ‘Pink Knock Out’, ki je nastal v Franciji, je tam naprodaj pod imenom ‘Rodin’.

Pink Knock Out