Vrt se sicer lahko razvija spontano, lahko pa tudi načrtno s pomočjo projektanta – tako rešimo morebitne težave že na papirju ter predvidimo, kakšno podobo bo vrt imel čez nekaj let. Najprej moramo ugotoviti, kaj bi radi v vrtu počeli. Če imate otroke, potem je ena od dejavnosti na vrtu tudi igra.
Tudi če je vrt majhen, se je pri načrtovanju vrta treba približati potrebam otrok. Tako lahko otroci prek igre spoznavajo rastline, živali in delo na vrtu. Otrokom namenite del vrta, ki bo na voljo le njim, vi pa ga lahko vidite iz hiše. Otrokom domišljije ne manjka in treba jih je spodbujati, da se izražajo skozi dejavnosti.

Prostor za igro

Pri načrtovanju otrokom primernega vrta je treba upoštevati različna razvojna obdobja otroka. Najprej zadošča peskovnik v neposredni bližini hiše. Nekoliko kasneje morate upoštevati potrebo po gibanju otroka. Starejši potrebujejo možnost za skrivanje in plezanje.

Prostor za igro

Preprosti elementi, kot so stara drevesa in debla, postanejo središče igre.

Hiška vrbovih vej

Hiška na drevesu – to je velika želja večine otrok. Za uresničitev te želje potrebujete večje in trdno drevo ter seveda spretnega mojstra. Lahko pa se lotite izdelave hiške iz vrbovih vej.

Pri načrtovanju vrta ne pozabite na dovolj veliko travnato povšino, ki je namenjena igri z žogo in tekanju. Da bo vrt deloval skladno in kot celota, moramo upoštevati pravo razmerje med ploskvami (trata, tlak, pokrovne rastline) in prostorninami (drevje, grmovnice, žive meje, ograje).

Otroška igra in urejen vrt

Kljub temu da je vrt namenjen otroški igri, je lahko vrt urejen in lep na pogled.

Mateja Račevski, univ. dipl. inž. kraj. arh.