Dragi ljubitelji pikantnih jedi! Za vas smo pripravili razstavo čilijev, ki jo boste septembra našli v vrtnem centru Arboretuma v Volčjem Potoku. Razstavljenih je več kot trideset različnih sort čilijev.
Razstavljeni so nenavadni in izredno močni čiliji črne barve s pomenljivim imenom ‘Habanero Chocolate’ ter sorte z nevarno zvenečimi imeni, ‘Devil’s Tongue’, ‘Trinidad Scorpion Yellow’, ‘Habanero Red’, ‘Mini Red Bell’ in ‘Trinidad Moruga Scorpion’. Ogledate si lahko tudi najbolj »pekoče« predstavnike. ‘Bhut Jolokia’ ali ‘Ghost Pepper’ je križanec med vrstama Capsicum chinese in Capsicum frutescens in je kar 400-krat bolj pekoč od tabaska. ‘Moruga Scorpion’ je do leta 2012 veljal za najmočnejšega na svetu. Rekord pa trenutno pripada sorti imenovani ‘Carolina Reaper’.
Čili se uporablja v kulinariki kot dodatek jedem. Dobro se ujame z vsemi začimbami, limonami in kokosovim mlekom, njegovo delovanje pa je zlasti učinkovito pri težje prebavljivih jedeh kot so meso, paštete, sir, skuta in jajca ter pri kuhanem fižolu in grahu.
V zdravstvu odlično pomaga pri vnetju sinusov, prehladu, glavobolu, nižanju krvnega tlaka, zdravljenju črevesnih vnetij, hujšanju, uspešno pa naj bi preprečeval tudi razvoj čira na želodcu in celo raka prostate, saj naj bi kapsaicin zaviral rast rakavih celic.
Čili ni zahtevna rastlina, potrebuje sonce, veliko toplote in zemljo bogato s kalijem. Čili lahko posadimo v lonček že marca, na prosto pa ga sadimo maja. Najbolje sobiva v družbi koriandra, ingverja, bazilike in črnega popra, njegove plodove pa lahko pobiramo od julija do oktobra.
Pripravila: Miša Gams