Robinija spada med metuljnice oziroma stročnice. Imajo simetričen, metulju podoben cvet in semena v posebnem soplodju, v stroku.

Navadna robinija (Robinia pseudoacacia), ki ji pravimo tudi neprava akacija, je v Sloveniji poznano drevo. Razširjena je zlasti v vinorodnih krajih. Hitro raste. Ker njen les počasi propada (v tleh razpada počasneje od hrastovine), ga uporabljajo za kole in stebre. Ima trnaste veje. Beli in dehteči cvetovi se odprejo maja. Gospodinje cvrejo socvetja na enak način kot pri črnem bezgu. Robinije so v Evropo prinesli in Severne Amerike. Širili so jih kot okrasna in gospodarsko pomembna drevesa.

Vrste in sorte robinij z rožnatimi in rdečimi cvetovi so pri nas zelo redka okrasna drevesa. Razlog tiči v tem, da so bodisi občutljive na mraz, ali pa zelo krhke, tako da jih lomita sneg in veter.

Rdečecvetna robinija (Robinia pseudoacacia ‘Basque Rouge’), ki raste pred vhodom v rozarij, zacveti konec maja. Pripada sorti ‘Rdeče krilo’ (‘Basque Rouge’). Nežno rdeče vijolični cvetovi so zbrani v kratkih, grozdastih socvetjih.

Vir: Mastnak M., Sprehodi po arboretumu, majski vodič (1992), stran 8-9.
Fotografiji: Mateja Račevski Mladenov

Še več zanimivih dreves in grmovnic iz Arboretuma.