Trajnice sadimo v vrt, da nas razveseljujejo s svojim bogatim cvetjem. Izbor trajnic je zelo širok in pester, zato se omejimo predvsem na nego in vzdrževanje spomladanskih in zgodnje poletno cvetočih rastlin.

Potonike so zelo lepe v družbi cvetoče plahtice in krvomočnic.

Trajnice po navadi sadimo na gredo, kjer rastejo daljši čas. Zato ne bo odveč, da tla pod njimi na pomlad temeljito pograbimo in očistimo vseh odmrlih delov, tla prerahljamo in jim dodamo novo prst ali hranilni humus. Če je le možno, dodajte prst iz šotnih mešanic, ki vsebujejo primesi organskih snovi, pa še neljubim plevelom se tako izognete.

Vse blazinaste trajnice, ki so odcvetele, je treba temeljito obrezati. Odstranite jim odcvetele cvete, saj boste na ta način spodbudili novo, gosto rast v notranjosti grmička. Sprva bodo rastline malce v šoku, pozneje pa bodo na novo pognale in naslednjo pomlad bujno cvetele.

Če smo imeli na gredi s trajnicami posajene čebulnice, kot so tulipani, narcise, počakamo, da se listje posuši. Šele tedaj čebulice izkopljemo in jih posušimo. Prazna mesta zasadimo z novimi trajnicami ali enoletnimi sadikami, pri čemer pazimo, da obstoječih rastlin ne ranimo oziroma ne poškodujemo mladih poganjkov trajnic, ki bodo cvetele v poznem poletju.

Maslenica vsak dan odpira nove cvetove, ki so užitni.

Mehke poganjke trajnic, kot sta volčji bob in ostrožnik, je treba podpreti oziroma jim namestiti primerno oporo. Čeprav opora iz plastike marsikomu ni všeč, nič ne de, saj jo bodo mladi poganjki in listi kmalu zakrili. Če omenjeni trajnici po cvetenju skrajšamo na višino listov in rastlini ponovno pognojimo, boste poplačani s cvetjem pozno poleti.

Tudi zelišča in dišavnice (timijan, žajbelj, sivka) je treba obrezati in jih pognojiti. Pazimo, da nikoli ne zarežemo v star les, ker lahko rastlino uničimo.

Besedilo in fotografiji: Andreja Vučer, univ. dipl. inž. kraj. arh.