Pančičeva smreka, ki jo večina pozna pod imenom omorika (Picea omorika), je temno zeleni iglavec z vitko figuro in izredno pravilno rastjo, ki se lepo vklopi v vsak prostor, zato jo lahko uporabimo pri zasaditvi skoraj vsakega vrta ali zelene površine. Pogosto služi kot zeleno ozadje nižjim cvetočim grmovnicam, azalejam, trajnicam ali enoletnicam. Na večjih vrtovih pa jih zaradi lepe rasti sadimo v skupinah. Značilnost omorike je, da njene košate veje segajo prav do tal. In prav zaradi te značilnosti so pogosto žrtve neznanja.

Da lahko pravilno skrbimo za vrt, potrebujemo vsaj nekaj osnovnega znanja o fiziologiji in o osnovnih značilnostih rasti rastlin. Tako imajo tudi do tal segajoče veje omorike poleg estetske še drugo, za samo drevo precej bolj pomembno vlogo. Omorika ima korenine plitko pod zemljo, zato jih s svojimi nizko rastočimi vejami ščiti pred gaženjem in prevelikimi temperaturnimi nihanji. Gosto rastoče veje zmanjšujejo tudi prekomerno izhlapevanjem vlage iz tal.

Vzdrževalci vrtov so ob košnji trave prepričani, da njihovo delo ni temeljito opravljeno, če ne morejo s kosilnico trave pokositi prav do drevesnih debel. Ker jih do tal segajoče veje motijo, težavo rešijo tako, da te veje preprosto porežejo. S tem pa naredijo dvojno škodo.

Zato vsem v premislek še tale nasvet. Ko kupujemo nove rastline, preberimo ali povprašajmo (strokovno podkovanega) prodajalca o njihovih bistvenih značilnostih in potrebah pri vzdrževanju. Če za vzdrževanje vrta najemamo pomoč, pa se prepričajmo, da je dovolj strokovna, ne samo poceni.

Z rezjo spodnjih vej je omorika estetsko iznakažena, kar zagotovo ni v prid videzu vrta. Še veliko bolj usodno škodo pa prizadenemo drevesu samemu, ker mu odvzamemo naravno zaščito koreninskega sistema. Posledice so se zelo izrazito pokazale v sušnem in vročem poletju pred nekaj leti, ko je veliko tako obrezanih omorik zaradi izsušitve propadlo.

Besedilo in fotografiji: Marko Mikuletič, univ. dipl. inž. agr.