S tulipanom na kosovsko bitko

V muzeju v Carigradu je razstavljena bombažna srajca, ki jo je na kosovski bitki nosil sultanov mlajši sin Bajazid. Z bliskovitim prodorom konjeniških enot je prav on preobrnil nejasen tok krvave bitke v korist Turkov.

Posebnost srajce je, da ima na hrbtu izvezene tulipane, na prsih pa stihe iz svete knjige. Ker so bojevniki takšne srajce nosili pod oklepom, ji ni nihče videl. Nosili so jih zaradi sebe. Ne iz praznoverja, ker bi pričakovali, da takšne srajce ne predre puščica in ne preseka meč, temveč v znak predanosti in zaupanja v božjo voljo.

Tulipani

V božjem imenu

V čem je bistvo, jezditi s tulipani v vojno? Treba je pogledati v zgodovino. Turška ljudstva so se v stepah osrednje Azije srečala s Perzijci in njihovo kulturo. Vojaško so jih potolkla, kulturno pa so se ob njih omikala in se od njih učila. Tudi mohamedanstvo so Turki sprejeli od Perzijcev. Mohamed je rekel: »Kdor ima dva hlebca kruha, naj enega proda in kupi cvetočo narciso; kajti kruh nasiti telo, narcisa pa dušo.« Za islamski svet je značilno, da v cvetju vidi razodevanje lepote in popolnosti boga.

Zakaj so v zgodbi pomembni Perzijci? Ker tulipanu pravijo laleh. V arabskem zapisu imena te cvetlice so vsebovane črke Alahovega imena – tulipan je torej izbrani cvet! S premetanko črk dobimo še besedo hilal – mladi mesec, simbol mohamedanstva. Zato je Bajazdi na Kosovo prijezdil s tulipanom na koži. In zato Srbi pravijo tulipanom lale – ker so cvet spoznali iz turših rok.

Pripravil: Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.

Nizozemska vas