Loading Dogodki
This dogodek has passed.

Prisrčno vabljeni v Arboretum Volčji Potok na sprehod med florističnimi aranžmaji, ki so jih pripravili mojstri cvetličarstva. Cvetje je od nekdaj vnemalo strasti in željo po občudovanju, cvetličarji pa z domiselnimi kombinacijami barv in dodatkov ustvarjajo minljive umetniške inštalacije. Umeščene v prelep ambient Arboretuma bodo jemale dih vsem obiskovalcem.

Razstava cvetja v Arboretumu je poklon lepoti rastlin in cvetličarskemu poklicu. Cvetličarji nam pomagajo, da lahko s šopki obdarimo tiste, ki jih imamo radi, in z njimi slavimo poroke, obletnice, rojstva in žalujemo za umrlimi. Cvetje polagamo pred oltarje, spomenike in grobove ter si z njim krasimo stanovanja. S cvetjem nagradimo ali se komu oddolžimo. Zakaj jih torej ne bi uporabljali tudi za prizore, ki bodo poskrbeli za čudovito vzdušje ob sprehajalnih poteh, ki vodijo skozi park.

CVETJE IN MIR

Se še spominjate prve velike razstave cvetja v Arboretumu Volčji Potok z naslovom Cvetje in mir? Bilo je posebno leto, kot je posebno letošnje. V naših načrtih za leto 2021 je bila nova velika cvetlična prireditev ob 30. obletnici cvetličnih razstav, toda zaradi posebnosti tega leta, bo razstava že letos. Prvič bo razstava cvetja razporejena okoli zgodovinskega formalnega parka. Pripravili jo bodo največji slovenski floristični mojstri. Vsak paviljon bo imel svojo zgodbo, vsak obiskovalec se z njo lahko poistoveti ali pa jo doživi po svoje.

PREDSTAVITEV FLORISTOV

Na letošnji cvetlični razstavi bodo na ogled floristični aranžmaji, ki so jih pripravili mojstri cvetličarstva: Matjaž Beguš, Simon Ogrizek, Franci Landeker, Marjan Planinšek, Alen Kovačič in Katarina Zupančič Dežman.

Matjaž Beguš

Matjaž Beguš je zmagovalec številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih iz cvetličarstva. Sprva se je sicer odločil za tehnični poklic in se izučil za mehanika, toda pozneje ga je cvetličarstvo vseeno bolj pritegnilo. Prihaja iz družine, ki je že tretjo generacijo zavezana cvetličarstvu. Morda se bo tradicija nadaljevala s četrto generacijo, saj sta nad cvetjem navdušena oba sinova.

»Zame je cvetličarstvo preprosto način življenja,« pravi Beguš.

Simon Ogrizek

Simon Ogrizek je predsednik sekcije vrtnarjev in cvetličarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in prvi slovenski predsednik upravnega odbora mednarodne floristične asociacije Florint, ki pokriva več kot 100 tisoč cvetličarskih podjetij in cvetličarjev v Evropi, Kitajski, Južni Koreji in Južni Ameriki.

Pravi, da je pri delu z rastlinami poleg trdega dela treba tudi uživati: “Ljubezen do narave je bodisi prirojena ali pa privzgojena, a vedno ostaja enaka ljubezen do narave.«

Moja poletna kreacija v čudovitem parku Arboretuma Volčji Potok, bo refleksija uporabe materialov iz parka ter cvetlic, s katerimi bomo lahko nostalgični in si tako približali vrtove naših babic. Seveda bo dodanega še marsikaj drugega, a sprehod pod cvetličnimi oboki bo namenjen temu, da bomo vključili vsa čutila, odkrivali kaj nam ponuja narava, uživali v  izobilju vegetacije, pestrosti barv, zanimivosti rastlinskih tekstur in neskončnosti zelenega.

Franci Landeker

Franci Landeker je podjetnik, edini sodni izvedenec za cvetličarsko stroko pri nas in eden od treh slovenskih mednarodnih sodnikov s področja floristike. Na domačih in mednarodnih tekmovanjih je dobil več priznanj. Leta 2000 je v Sostrem odprl svojo delavnico, v kateri pripravlja predstavitve in aranžmaje za potrebe podjetij in prireditev ter nudi vrhunsko kakovost storitev.

Takole so izluščili v intervjuju z njim: “Cvetličarstvo ni le prodaja cvetja, ampak nudi prosto pot kreativnosti in iznajdljivosti.”

Marjan Planinšek

Marjan Planinšek je znan cvetličar, večkratni državni prvak v cvetličarstvu. S cvetličarstvom se je srečal pri dvajsetih, danes pa mu delo v dveh cvetličarnah predstavlja dejavnost, s katero uresničuje svoje želje in izživi ideje. Pri oblikovanju cvetja uporablja drugačne prijeme, rad uporablja naravne materiale. Širino mu daje tehnična narava in elektrotehnična izobrazba. Na ta način je izoblikoval svojo prepoznano tehniko dela in način oblikovanja. Pogosto vodi floristične prezentacije doma in v tujini

»Cvetličarstvo je način življenja, z veliko odrekanji, predanosti in končnim plačilom v obliki zadovoljstva in izpolnitvijo samega sebe,« je za intervju izjavil Planinšek.

Alen Kovačič

Alen Kovačič se je kalil v podjetju Gardenia, sedaj pa je zaposlen v Arboretumu Volčji Potok kot vodja Vrtnega centra Arboretum Medlog pri Celju. Je predsednik komisije za cvetličarska tekmovanja Konzorcija biotehniških šol Slovenije in ocenjevalec na vrtnarskih tekmovanjih Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Z cvetjem se ukvarja že od malih nog.

Pri delu ga navdihuje raznolikost cvetja: »V cvetličarstvu delaš z zares pestro ponudbo cvetja, ki ti pri ustvarjanju omogoča veliko kreativnih možnosti.«

Alica v čudežnem Arboretumu
Moja tema letošnje cvetlične razstave je Alica v čudežnem Arboretumu. Tematika je nastala po navdihu zgodbe Alica v čudežni deželi pisatelja Lewisa Carrolla. Njegova zgodba pripoveduje o odraščajoči deklici Alice, ki pade v zajčjo luknjo in se znajde v svetu, ki čuden in nerazumljiv. V njem išče sebe in svoje mesto v njem. Kljub temu, da je zgodba izmišljena, lahko potegnemo marsikatero vzporednico z današnjim časom. Z dekoracijo želim pritegniti mlajše obiskovalce Arboretuma in jim približati prečudovit poklic cvetličarja-vrtnarja, ki v Sloveniji izgublja podmladek. Zato vabim mlade in manj mlade na Čajanko, kjer bomo skozi cvetje okušali dobrote na obloženi mizi.
V dialogu z mačko Režalko Alica vpraša: »Po kateri poti naj grem?« Mačka ji odgovori: »To je precej odvisno od tega, kam hočeš priti.« »Ne vem,« odvrne Alica. »Potem je vseeno, katero pot ubereš,« reče mačka. »Glavno je, da nekam pridem,« pojasni Alica. »Če boš hodila dovolj dolgo, boš prav gotovo nekam prišla,« odgovori mačka.
Arboretum ima neskončne poti, vse imajo smisel in vodijo do pravega cilja, če le vemo, kam smo namenjeni. Naj vas pot zapelje tudi na čudovito Čajanko z Alico.

Katarina Zupančič Dežman

Katarina Zupančič Dežman je zmagovalka številnih cvetličarskih tekmovanj, med drugim je trikratna državna prvakinja. Na zadnjem cvetličarskem prvenstvu leta 2018 je osvojila naslov državne cvetličarske prvakinje in s konkurenco pometla kar v vseh kategorijah. Svoje temelje je gradila na cvetličarski šoli v Celju in jih nadgradila z mojstrskim izpitom. Ustvarja v ljubljanski cvetličarni Eli, ki ima že skoraj 50 letno tradicijo. Zaradi znanja, izkušenj in neustavljive kreativnosti v njenih rokah nastajajo privlačne in vedno zanimive cvetlične stvaritve.

Kljub pestri ponudbi rastlin, pa rada ustvarja s preprostimi cvetlicami: »Rada imam rože nasploh, a mi je bolj blizu drobno cvetje. Čudovit se mi zdi šopek iz preprostih travniških cvetlic.«

Predstavitev floristov