Koncertne razglednice iz rozarija: NOVI SLOVENSKI ŠANSON

NOVI SLOVENSKI ŠANSON

Koncertne razglednice iz rozarija: NOVI SLOVENSKI ŠANSON

NOVI SLOVENSKI ŠANSON

nastopajo: Zajtrk (Laura Krajnc – vokal, violina; Sven Horvat – backvokal, kitara), Ana Maria Mitić (Ana Maria Mitić – klavir, vokal; Žiga Vehovec – klavirska harmonika; Ilj Pušnik – kontrabas), Primož Vidovič (Primož Vidovič – glas, kitara; Matjaž Balažic – harmonika, glas)

Trio mladih in ne več tako mladih, predvsem pa novih šansonjerjev in šansonjerk bo v rozariju predstavil vznemirljivo mešanico avtorskih skladb, ki na novo definirajo in bogatijo slovensko tradicijo šansona, ki med žlahtnimi vrtnicami zveni še lepše. Duo Zajtrk sta hudomušna ljubitelja pravljic, zgodb, pripovedk, smešnih anekdot, teatra in ostalih hudih muh, zato se vse to prepleta z njunim glasbenim ustvarjanjem, nastopi pa so vedno začinjeni s kancem teatralnosti. Ana Maria Mitić – ja, tista s televizije 🙂 – ni le igralka, ampak tudi pianistka, ki se s svojim triom posveča tudi blagozvočnemu avtorskemu šansonu, seveda z imenitno in vedno unikatno povezovalno spremljavo. Pevec in kantavtor Primož Vidovič se je s svojimi hudomušnimi satirami in doživetimi baladami uveljavil kot eno vidnejših imen sodobnega slovenskega šansona in duhovit opazovalec našega časa.

PODROBNEJŠI OPISI IZVAJALCEV

Zajtrk je kantavtorska etno-šansonski duet, zavezan k besedilom v slovenščini, z duhovitim družbenokritičnim in nagajivim pristopom k ustvarjalnosti. Zasedbo sestavljata Laura Krajnc (violina, vokal, tamburinček) in Sven Horvat (kitara, vokal). Zajtrk sta ljubitelja pravljic, zgodb, pripovedk, smešnih anekdot, teatra in ostalih hudih muh, zato se vse to prepleta z njunim glasbenim ustvarjanjem, nastopi pa so venomer začinjeni s kancem teatralnosti. Skladbe Zajtrka prepletajo folk in etno glasbo s punk šansonom, kabarejem, jazzom, bluesom in popom v trd, alternativni kantavtorski izraz. Zasedba si prizadeva predvsem za ohranjanje slovenskega jezika v besedilih, ohranjanje družbene kritičnosti in hudomušnosti, avtonomnosti ustvarjanja, dobrega humorja ter za vnašanje ljudskega v glasbo, besedila skladb pa odsevajo predvsem zanimanje za človeka ter za njegovo in njeno komično, uporniško, zmedeno, tragično, ne srečno in srečno življenje.

Ana Maria Mitić je končala študij klavirja in glasbene teorije na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, vendar jo javnost bolj pozna kot televizijsko voditeljico in igralko. “Če bi obstajalo polje, kjer lahko združim vse svoje ljubezni: klavir, globoko besedno izpoved, oder, iskrena čustva in improvizacijo, potem ni to nič drugega kot šanson”, pravi Mitićeva, ki je s svojo avtorsko pesmijo V našem belem hodniku navdušila na Festivalu slovenskega šansona 2023 v Rogaški Slatini. Ustvarjalne moči je združila z glasbenikoma, s katerima tvori trio, ki ponese v svet tako avtoričine šansone kakor tudi svetovno znane pesmi na blagozvočen način, seveda z imenitno in vedno unikatno povezovalno spremljavo.

Pevec in kantavtor Primož Vidovič se je s svojimi hudomušnimi satirami in doživetimi baladami uveljavil kot eno vidnejših imen sodobnega slovenskega šansona in duhovit opazovalec našega časa. Dreza v njegove slepe pege in zablode, obelodanja njegove tragikomedije in premišljuje večna vprašanja, ki se skrivajo za usodami navadnih in nenavadnih ljudi. Literarna besedila, zabeljena z dovtipi in aluzijami in teatralno interpretacijo, pospremi z eklektično glasbo, v kateri se prelivajo ljudski melosi z vseh koncev sveta, od tanga in džeza pa do sevdalink in fada. Eden finalistov Festivala slovenskega šansona 2023 je za svoja dela prejel tudi zlato kanto na Kantfestu in nagrado na novosadskem Taktfestu ter zmagal na številnih natečajih. Letos s harmonikarjem Matjažem Balažicem predstavlja svoj dolgometražni prvenec, Carmina humana, na katerem v zablode današnjosti strelja svoje najbolj zasoljene puščice in obelodanja človeške, prečloveške usode njenih junakov in zlikovcev.

INFO IN VSTOPNICE

Cena vstopnice: 15 EUR / 12 EUR (upokojenci, imetniki sezonskih vstopnic za Arboretum) / 7,5 EUR (otroci do 15. leta, imetniki EU kartice invalidov in njihov spremljevalec, brezposelni). Vstopnice so na voljo pri blagajni Arboretuma Volčji Potok in prek spleta na kd-domzale.mojekarte.si.

V primeru odpovedi koncerta zaradi slabega vremena je pri blagajni Arboretuma ob predložitvi računa in vstopnic možno vračilo kupnine ali obisk koncerta v drugem terminu. Vračilo kupnine za vstopnice, ki ste jih kupili prek spleta, uredite prek e-pošte blagajna@kd-domzale.si oz. prek telefona 01/7225 050.

031 379 705 (blagajna Arboretuma) prireditve@arboretum.si

01 7225 050 (KD Franca Bernika Domžale) blagajna@kd-domzale.si

KONCERTNE RAZGLEDNICE IZ ROZARIJA

Trije koncerti za uvod v poletje, junijski glasbeni cikel v dehtečem rozariju Arboretuma v Volčjem Potoku. Glasba brez meja, brez etiket in predalčkov, za vse generacije in ljubitelje vseh glasbenih zvrsti.

nedelja, 2. 6., 19.00
VITO MARENČE FLAMENCO GROUP
Vito Marenče (kitara), Jošt Lampret (kontrabas), Andrej Tomažin (tolkala), Mitja Obed (ples)

nedelja, 9. 6., 10.00, glasbeni brunch
OBERKRAJN, UNTERKRAJN – BALKAN MACHT FRAJ
Mate Bekavac (klarinet), Klemen Leben (harmonika), Janez Krevel (kontrabas), Matjaž Skaza (tolkala) / program: Kreisler, Bartok, Breinschmidt, Avsenik & balkanski majstori

nedelja, 16. 6., 19.00
NOVI SLOVENSKI ŠANSON
Zajtrk (Laura Krajnc – vokal, violina; Sven Horvat – backvokal, kitara), Ana Maria Mitić (Ana Maria Mitić – klavir, vokal; Žiga Vehovec – klavirska harmonika; Ilj Pušnik – kontrabas), Primož Vidovič (Primož Vidovič – glas, kitara; Matjaž Balažic – harmonika, glas)

Koncerti potekajo v sklopu Meseca vrtnic v Arboretumu.

Datum

16. 6. 2024

Čas

19.00 - 20.00

Lokacija

Zgornji rozarij
Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, 1235 Radomlje
Kategorija

Organizatorji

Arboretum Volčji Potok
Telefon
01 8312345
Elektronski naslov
prireditve@arboretum.si
Spletna stran
www.arboretum.si

Dodatni organizatorji

Kulturni Dom Franca Bernika Domžale
Telefon
01/722 50 50
Elektronski naslov
info@kd-domzale.si
Spletna stran
http://www.kd-domzale.si
Go to Top