O grajskih vrtnarjih

O grajskih vrtnarjih

O grajskih vrtnarjih

Iz arhiva družine Rojc s Hudega pri Radomljah

Razstava prikazuje zanimive zgodbe iz družine Rojc s Hudega pri Radomljah, ki se razkrivajo skozi bogat hišni arhiv in rodovno drevo, ki ga je skozi leta sestavljal Peter Rojc.

Lahko rečemo, da je bilo vrtnarstvo kar tradicionalna družinska dejavnost, saj so z njo povezani več ali manj vsi otroci Franca in Frančiške Rojc, pa tudi naslednje generacije. Naslov razstave O grajskih vrtnarjih nam pove, da so urejali vrtove in parke v bližnjem Souvanovem parku v Volčjem Potoku, pri graščinah Novo Celje in Miramar pri Trstu, nenazadnje mlajše generacije vrtove v Arboretumu Volčji Potok in pod gradom Zaprice, v mestni vrtnariji Kamnik.

KOLOFON RAZSTAVE:

Avtor besedila in izbor fotografij: Peter Rojc
Uredila: mag. Zora Torkar, Medobčinski muzej Kamnik
Gradivo: družinski arhiv Petra Rojca, Matjaž Šporar
Oblikovanje: Vladimir Ristić
Lektoriranje: Ana Gruden
Tisk: Dataprint, d.o.o.
Projekt je financirala Občina Kamnik.

V nedeljo, 3. 12., ob 11. uri vabljeni vsi ljubitelji kulture, zgodovine in narave, da se nam pridružite na prijetnem in poučnem vodenem ogledu po razstavi.

Razstava O grajskih vrtnarjih in fotografska delavnica (16. 9. 2023) potekata v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine. Z letošnjo temo Redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine se pridružujemo širši vseevropski temi Nesnovna kulturna dediščina (Living heritage). Osredotočali se bomo na tiste kategorije dediščine, ki po Konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine vključujejo tradicionalne obrti in gospodarske veščine ter znanja in prakse o naravi in svetu. Lahko rečemo, da je letošnja tema logično nadaljevanje lanskoletne (Vz)trajnostne dediščine.

Izpostaviti želimo dejstvo, da redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici, izginjajo. Dediščina je ključna za raznolikost našega življenja, naše identitete. Tradicionalne veščine in znanja so zagotovo ključnega pomena za to, kar nas opredeljuje in predstavlja kot edinstvene v tem globalnem svetu.

Dnevi evropske kulturne dediščine

Datum

1. 9. 2023 - 31. 12. 2023
Expired!

Čas

Ves dan

Lokacija

Pristava
Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, 1235 Radomlje
Kategorija

Organizatorji

Arboretum Volčji Potok
Telefon
01 8312345
Elektronski naslov
prireditve@arboretum.si
Spletna stran
www.arboretum.si
Go to Top