Loading Dogodki

Prek dva milijona tulipanov bo zopet zacvetelo. Že poleti smo zanje iskali ustrezne prostore v parku, da bi dolgo in lepo cveteli, risali zasaditvene načrte, se igrali z oblikami gredic in kombinacijami barv.

Naročili smo jih jeseni in negovane čebulice so k nam prispele iz daljne Nizozemske, varno shranjene ter skrbno označene s sortnimi imeni. Čebulica tulipana v sebi skriva vse podatke – kdaj bo zacvetela, kakšne oblike in barve bo cvet, kako visoko bo zrasla in tudi to, kdaj bo naredila semena, kdaj bo propadel nadzemni del in za seboj pustil potomce. Pa vendar nas vsako leto presenetijo. Nekateri zrastejo višje in hitreje kot drugi, nekateri z nekoliko drugačnim odtenkom, nekateri propadejo prej, kot bi si želeli. Živa bitja so – tako kot mi. Drobceni posamezniki, a v skupini opazni, intenzivni, osupljivo lepi.

Obiščite jih in izberite tistega, ki pripada prav vam. Na travnikih so tisti, radostni, ki pozdravljajo obiskovalce, se veselijo življenja in se dobro počutijo v množici. V sortimentnih gredah najdete prav posebne sorte, ki s svojim resastim ali zavihanim robom, obliko in barvo cvetov presenetijo še tako ravnodušnega opazovalca. Morda najdete svojega v gozdu, kjer kljubujejo soncu in vztrajajo najdlje – bojevniki, ki cvetijo še takrat, ko ostali obupajo. Če ga ne najdete niti tukaj, nikar ne pozabite tistih, na videz pozabljenih, na kakšni majhni gredici. A ti so kot dobri ljudje – nikoli ne veš kje in kdaj jih boš našel, a ko jih, ti vedno polepšajo dan.

Med 25. aprilom in 3. majem bodo razstavo cvetja in tulipanov dopolnili vrtnarski sejem, sejem vrtne opreme in sejem domače obrti. Park se bo napolnil z obiskovalci, ki imajo radi vrtove in razumejo, da je vrtna kultura del snovne zapuščine, ki jo ohranjamo za bodoče generacije. Z njimi govorimo skupni jezik, jezik ljubezni do vrtnarjenja in cvetja. Na sejmu boste poleg vrhunske ponudbe rastlin in vrtnarske opreme našli tudi vrtnarske nasvete in tisti izdelek, ki bo vašemu vrtu dal piko na i.

Da vam bo obisk Arboretuma ostal v kar najboljšem spominu smo vam odgovorili na spodnja vprašanja in vam olajšali načrtovanje izleta, ki ga še dolgo ne boste pozabili:

Kako do Arboretuma? Poti do Arboretuma so dobro označene. Več o tem

Kje lahko parkiramo? Parkirate lahko na označenem parkirišču pred vhodom v park. Parkirišče v času spomladanske razstave razširimo na travnate površine v okolici vhoda v park. Parkiranje je brezplačno. Prosto parkirišče vam bodo pomagali najti zadolženi redarji.

Koliko stane vstopnina v park? Trudimo se, da bi bil obisk parka neprecenljiva izkušnja, ki bi bila tudi cenovno dostopna. Oglejte si cenik.

Kdaj se Arboretum odpre? Kaj pa čez praznike? Park je odprt vse dni, tudi za vikende in praznike. Preverite odpiralni čas.

Ali bom za nakup vstopnice stal v dolgih vrstah? V času spomladanske razstave poskrbimo, da je na voljo dovolj osebja in blagajn, da vam za nakup vstopnic ne bi bilo treba predolgo čakati. Letos imate že možnost, da preskočite vrsto – opravite nakup vstopnic, še preden pridete v park.

Kdaj bodo tulipani najlepši? Začetek in obdobje cvetenja tulipanov je močno odvisno od vremenskih razmer. Običajno pa zacvetijo sredi aprila in ob ugodnih pogojih cvetijo mesec dni.

Kaj bomo lahko videli, če ne bomo ujeli cvetenja tulipanov? Brez skrbi. Pravi vrtnarski sladokusci vedo, da se sezona cvetenja v Arboretumu skoraj nikoli ne konča. Preden zacvetijo prvi tulipani je park okrašen s cvetovi nepozebnikov in prvih znanilcev pomladi. Sledijo jim narcise, magnolije in okrasne češnje. Morda je prav v tem času osrednji Francoski vrt najlepši. Po tulipanih pozornost prevzamejo rododendroni, nato pa so na vrsti čudovite vrtnice, ki cvetijo vse do konca septembra. Poleti se jim pridružijo okrasni luki, kresnice in hoste. Jeseni zablestijo trave, v najhladnejših mesecih pa cvetoče presenečenje najdete v rastlinjaku z orhidejami, kjer poplava cvetov čisto zares nikoli ne izgine. Več o tem

Kje v parku najdem toaletne prostore? Toaletne prostore najdete pri vhodu v park, pri upravni zgradbi, v bližini kavarne in na otroškem igrišču. Zemljevid

Je ogled Arboretuma zanimiv za otroke? Seveda. Otroci ne bodo navdušeni le nad velikimi drevesi, zvončkom želja in znamenitim Francoskim vrtom, zagotovo jim bo v veliko veselje, če si boste skupaj ogledali razstavo Cvetličnih iluzij, razstavo dinozavrov in kitov v naravni velikosti ter jim pustili prosto igro na odličnem otroškem igrišču. Utrujeni se bodo prav radi peljali z Arboretskim vlakom in se okrepčali s čim sladkim v kavarni Arboretuma. Več o tem  

So psi dobrodošli? Vaši štirinožni spremljevalci bodo hvaležni za dolg sprehod v slikoviti naravi. Zanje plačate vstopnice za pse. Z vrvice jih lahko spustite v posebnem igrišču za kužke, ki se nahaja v bližini Zgornjega angleškega parka.

Imate dinozavre in kite? Seveda. Razstavi dinozavrov in kitov v naravni velikosti si lahko ogledate na poti od vhoda do otroškega igrišča.

Kje lahko kupim rastline? Rastline lahko kupite v vrtnem centru Arboretuma, ki se nahaja v bližini vhoda v park. Preverite delovni čas. V času vrtnarskega sejma, boste lahko kupili rastline tudi v sejemskem šotoru pred vhodom v park.

Kakšno bo vreme? Narava je očarljiva v vse letnih časih in v vseh vremenskih pogojih. Ker pa razumemo, da bi si želeli obiskati park v najlepšem možnem vremenu, z vami delimo povezavo, kjer lahko preko spletne kamere pogledate trenutno vreme v parku.

Kaj pa kosilo? Arboretum je odlična destinacija za celodnevni izlet. Med spomladansko razstavo bo gostinska ponudba na voljo pred vhodom v park. Od 25. aprila do 2. maja pa tudi znotraj parka, pri upravni zgradbi.

Težje hodim. Kako si lahko ogledam tako velik park? Na vodu v park si lahko brezplačno izposodite invalidski voziček. Da vam bo ob prihodu na voljo, ga lahko rezervirate na 031 379 705. Po Arboretumu v času spomladanske razstave vozi cestni vlak. Vozi le v lepem vremenu od marca do oktobra. Vozni red se nahaja na postaji za vlak v drevoredu. Za skupine je obvezna predhodna najava vsaj 14 dni pred obiskom na vhod@arboretum.si oziroma 031 379 705. Preverite cenik.

Želimo si vodenega ogleda. Odlična ideja! V Arboretumu organiziramo splošna in strokovna vodenja po parku. Pokličite in rezervirajte svoj termin. Dvakrat na leto organiziramo tudi brezplačno vodenje po parku. Za te termine, prosimo, spremljate spletni prireditvenik.

Kje lahko izvem več? V Galeriji Janeza Boljke je na ogled stalna razstava Souvani in njihov vrt v Volčjem Potoku, kjer boste izvedeli več o zgodovini nastanka Arboretuma in ljudeh, ki so ga ustvarili.

Kaj se bo še dogajalo? V Arboretumu skrbimo za pester program, ki je za obiskovalce brezplačen. Več o prireditvah preberite v spletnem prireditveniku.

Fotogalerija

Kliknite za več fotografij