Strokovno izobraževanje za projektante – 1. dan

Strokovno izobraževanje za projektante

Strokovno izobraževanje za projektante – 1. dan

Strokovno izobraževanje o rastlinah za prihodnost

Na podlagi dolgoletnih strokovnih izkušenj zaposlenih v Arboretumu Volčji Potok v letošnjem letu načrtujemo štiri dneve izobraževanja za člane ZAPS. Pripravili smo strokovno izobraževanje, ki poteka v obliki predavanj, strokovnih vodenj in prikazov. Izobraževanje bo potekalo v predavalnici kot tudi v parku, saj je Arboretum odlična učilnica na prostem za izobraževanje o rastlinah.

Teme, ki smo jih pripravili, so aktualne, saj se načrtovalci vedno pogosteje srečujemo s problematiko posledic podnebnih sprememb. Štiri predavanja smo izvedli že v lanskem letu, vendar jih bomo zaradi velikega zanimanja letos ponovili z nadgradnjo novih spoznanj v zadnjem letu:
– torek, 24. 9. 2024: Sajenje dreves in Pregled sort dreves za vroča in suha poletja
sreda, 25. 9. 2024: Zaščita dreves na gradbišču in Kako trajen del dediščine so drevesa?
V letošnjem letu bomo izvedli tudi nova predavanja:
– četrtek, 26. 9. 2024: Upravljanje z veteranskimi drevesi in Vzpenjavke v urbanih zasaditvah
petek, 27. 9. 2024: Predstavitev novosti v arboristiki in Dišeče rastline odporne na sušo.

Spodaj si lahko ogledate program izobraževanja, predstavitev predavateljev in ostale informacije za izvedbo.

PROGRAM

Sajenje dreves (2 uri)
Strokovni prikaz
Mirko Silan

Za življenje drevesa je najpomembnejše pravilno sajenje. Pa to znate? Mirko Silan bo predstavil najpogostejše napake, dobre prakse in sodobne strokovne arboristične smernice pri sajenju dreves. Izvedeli boste, kako prepoznati kvaliteten sadilni material, kako izbrati primerno drevo za določeno lokacijo, na kaj vse moramo biti pozorni med samim procesom sajenja, kateri so pomembni ukrepi nege drevesa po sajenju in kako zagotoviti dobre pogoje za nadaljnjo rast.

Pregled sort dreves za vroča in suha poletja (2 uri)
Vodenje in predavanje
Vasja Dornik

Podnebne spremembe narekujejo sajenje novih, drugačnih vrst dreves na vrtove, v parke in mesta. Spremembe se dogajajo pred našimi očmi. Drevesa, ki so v Arboretumu Volčji Potok sedemdeset let zelo uspešno rasla, so se začela po seriji vročih poletij sredi 90. let sušiti.
Novembra 2021 smo v Arboretumu ob poti, ki po zahodni strani povezuje vstopni objekt s pristavo, posadili 80 dreves, ki smo jih poimenovali drevesa za prihodnost. S tem je začel nastajati ogledni študijski nasad, ki običajnim ljudem in strokovnjakom, ki se ukvarjajo s projektiranjem mest, nudi ogled dreves, ki bodo dajala senco čez 20, 50 in 100 let.

PREDSTAVITEV PREDAVATELJEV

Mirko Silan je diplomirani biolog, zaposlen v Arboretumu Volčji Potok kot strokovni sodelavec za področje arboristike in ima pridobljeno naslednjo izobrazbo: arborist svetovalec (EAC European Tree Technician), arborist plezalec (EAC European Tree Worker, ISA Certified Tree Worker Climber Specialist), specialist za veteranska drevesa (VETCert Veteran Tree Specialist), drevesni kontrolor (FLL Baumkontrolleur) in strokovnjak za zaščito dreves med gradbenimi deli SV Umweltbaubegleiter. Je član in predavatelj arborističnih društev v Sloveniji in tujini, predsednik komisije za preverjanje in potrjevanje NPK Negovalec/negovalka dreves na višini ter strokovni sodelavec Biotehniškega centra Naklo.

Vasja Dornik je univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva, diplomiral je na Biotehniški fakulteti na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire. Ob koncu študija je izbral smer Urbano gozdarstvo, ki se ukvarja z gozdovi v urbanih naseljih in s posameznimi drevesi, ki jih obravnava arboristika. V Arboretumu Volčji Potok je zaposlen kot vodja arboristov in strokovni sodelavec. Organizira delo za arboriste, piše arboristična mnenja, izvaja izobraževanja za otroke in odrasle v obliki vodenj in delavnic, snema prispevke za televizijo in spletne kanale. Dodatno je še član komisije za NPK Negovalec/negovalka dreves na višini, vključen je v mednarodni projekt Arbotec in je zunanji sodelavec pri izvedbi terenskega dela usposabljanja za Arboristiko na Biotehniškem centru Naklo.

OSTALE INFORMACIJE ZA IZVEDBO

8.30-9.00       Prihod udeležencev v Arboretum Volčji Potok

9.00-11.00     Program

11.00-12.00   Čas za kosilo in druženje

12.00-14.00   Program

Program bo večinoma potekal na prostem. V primeru močnega dežja bomo izobraževanje prilagodili.

Kotizacija izobraževanja za en dan: za člane ZAPS in študente 100 €, za ostale 120 €. Račun vam pošljemo v roku 14 dni po prijavi. Plačilo računa je dokončna prijava.

25 % popust za udeležbo na vsaj dveh dneh izobraževanja.

Število udeležencev je omejeno, v posamezni skupini je lahko največ 12 udeležencev. V primeru večjega števila prijav, lahko program izvedemo v dveh skupinah.

Informacije: Mateja Račevski, univ. dipl. inž. kraj. arh. (mateja.racevski@arboretum.si)

Rok prijave: 17. september 2024. Skrajni rok za morebitno odpoved (po e-pošti: mateja.racevski@arboretum.si) je 20. september 2024, do 14.00. Če se boste odjavili kasneje, ali če se dogodka kljub prijavi ne boste udeležili, vam bomo zaračunali stroške kotizacije: članom ZAPS 15 €, nečlanom 50 €.

Člani ZAPS prejmejo za posamezni dan tri kreditne točke – sklop C (tehnologija, materiali in tehnika).

OBRAZEC ZA PRIJAVO

Datum

24. 9. 2024

Čas

09.00 - 14.00

Lokacija

Arboretum Volčji Potok
Volčji Potok 3
Kategorija

Organizatorji

Arboretum Volčji Potok
Telefon
01 8312345
Elektronski naslov
prireditve@arboretum.si
Spletna stran
www.arboretum.si
Go to Top