Strokovno izobraževanje za projektante – 2. dan

Strokovno izobraževanje za projektante

Strokovno izobraževanje za projektante – 2. dan

Strokovno izobraževanje o rastlinah za prihodnost

Na podlagi dolgoletnih strokovnih izkušenj zaposlenih v Arboretumu Volčji Potok v letošnjem letu načrtujemo štiri dneve izobraževanja za člane ZAPS. Pripravili smo strokovno izobraževanje, ki poteka v obliki predavanj, strokovnih vodenj in prikazov. Izobraževanje bo potekalo v predavalnici kot tudi v parku, saj je Arboretum odlična učilnica na prostem za izobraževanje o rastlinah.

Teme, ki smo jih pripravili, so aktualne, saj se načrtovalci vedno pogosteje srečujemo s problematiko posledic podnebnih sprememb. Štiri predavanja smo izvedli že v lanskem letu, vendar jih bomo zaradi velikega zanimanja letos ponovili z nadgradnjo novih spoznanj v zadnjem letu:
– torek, 24. 9. 2024: Sajenje dreves in Pregled sort dreves za vroča in suha poletja
sreda, 25. 9. 2024: Zaščita dreves na gradbišču in Kako trajen del dediščine so drevesa?
V letošnjem letu bomo izvedli tudi nova predavanja:
– četrtek, 26. 9. 2024: Upravljanje z veteranskimi drevesi in Vzpenjavke v urbanih zasaditvah
petek, 27. 9. 2024: Predstavitev novosti v arboristiki in Dišeče rastline odporne na sušo.

Spodaj si lahko ogledate program izobraževanja, predstavitev predavateljev in ostale informacije za izvedbo.

PROGRAM

Zaščita dreves na gradbišču (2 uri)
Strokovni prikaz
Mirko Silan

Gradbeni procesi predstavljajo eno glavnih nevarnosti za zdravstveno stanje dreves v urbanem okolju. Kako lahko preprečimo in omejimo poškodbe na drevesih? Kako veliko je območje korenin in zakaj je tako pomembno? Na kaj moramo biti pozorni, ko skrbimo za drevesa pred, med in po gradbenih procesih v njihovi bližini? Kateri so glavni izsledki mednarodnih standardov in dobrih praks? To so vprašanja, na katera bomo odgovorili na strokovnem prikazu.

Kako trajen del dediščine so drevesa? (2 uri)
Vodenje in predavanje
Matjaž Mastnak

Drevo dojemamo kot enega najbolj dolgoživih bitij v naravi. Vendar parki in vrtovi niso narava. Pričakovana življenjska doba dreves je v njih za polovico krajša kot v naravi, pri drevorednih drevesih in pri drevesih, ki morajo rasti na tlakovanih površinah, pa le četrtina življenjske dobe v naravi. Arboretum Volčji Potok je tudi v tem pogledu učilnica na prostem, ki z dokumentirano zgodovino dreves in beleženjem ključnih dogodkov omogoča pogled v preteklost. Kaj v območjih kulturne dediščine skrajšuje življenje drevesom? Kako lahko ukrepamo? Na ta in podobna vprašanja bo odgovarjal Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok.

PREDSTAVITEV PREDAVATELJEV

Mirko Silan je diplomirani biolog, zaposlen v Arboretumu Volčji Potok kot strokovni sodelavec za področje arboristike in ima pridobljeno naslednjo izobrazbo: arborist svetovalec (EAC European Tree Technician), arborist plezalec (EAC European Tree Worker, ISA Certified Tree Worker Climber Specialist), specialist za veteranska drevesa (VETCert Veteran Tree Specialist), drevesni kontrolor (FLL Baumkontrolleur) in strokovnjak za zaščito dreves med gradbenimi deli SV Umweltbaubegleiter. Je član in predavatelj arborističnih društev v Sloveniji in tujini, predsednik komisije za preverjanje in potrjevanje NPK Negovalec/negovalka dreves na višini ter strokovni sodelavec Biotehniškega centra Naklo.

Matjaž Mastnak ja po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva in v Arboretumu Volčji Potok zaposlen kot pomočnik direktorja za program. Je strokovnjak za lesnate rastline, učitelj svetnik in višješolski predavatelj.
Predava tudi na strokovnih srečanjih in za splošno publiko. Kot tajnik in član Upravnega odbora je dejaven v Društvu ljubiteljev vrtnic Slovenije. Je avtor več knjig o rastlinah, naravi in vrtnicah in avtor več kot tisoč člankov v revijah in časopisih. 

OSTALE INFORMACIJE ZA IZVEDBO

8.30-9.00       Prihod udeležencev v Arboretum Volčji Potok

9.00-11.00     Program

11.00-12.00   Čas za kosilo in druženje

12.00-14.00   Program

Program bo večinoma potekal na prostem. V primeru močnega dežja bomo izobraževanje prilagodili.

Kotizacija izobraževanja za en dan: za člane ZAPS in študente 100 €, za ostale 120 €. Račun vam pošljemo v roku 14 dni po prijavi. Plačilo računa je dokončna prijava.

25 % popust za udeležbo na vsaj dveh dneh izobraževanja.

Število udeležencev je omejeno, v posamezni skupini je lahko največ 12 udeležencev. V primeru večjega števila prijav, lahko program izvedemo v dveh skupinah.

Informacije: Mateja Račevski, univ. dipl. inž. kraj. arh. (mateja.racevski@arboretum.si)

Rok prijave: 17. september 2024. Skrajni rok za morebitno odpoved (po e-pošti: mateja.racevski@arboretum.si) je 20. september 2024, do 14.00. Če se boste odjavili kasneje, ali če se dogodka kljub prijavi ne boste udeležili, vam bomo zaračunali stroške kotizacije: članom ZAPS 15 €, nečlanom 50 €.

Člani ZAPS prejmejo za posamezni dan tri kreditne točke – sklop C (tehnologija, materiali in tehnika).

OBRAZEC ZA PRIJAVO

Datum

25. 9. 2024

Čas

09.00 - 14.00

Lokacija

Arboretum Volčji Potok
Volčji Potok 3
Kategorija

Organizatorji

Arboretum Volčji Potok
Telefon
01 8312345
Elektronski naslov
prireditve@arboretum.si
Spletna stran
www.arboretum.si
Go to Top