Nakup čebulic

Svetujemo, da z nakupom pohitite, sploh če jih nameravate kupovati v večjih trgovskih centrih, kjer razmere za ustrezno skladiščenje niso ravno idealne. Pridelovalec namreč zagotavlja kakovostno skladiščenje do trgovine, naprej pa ne. Tudi izbira je v začetku največja. Tisti, ki imate na voljo hladno klet, boste lahko kupljene čebulice primerno skladiščili do dne, ko bo gredica pripravljena. Ne v plastičnih vrečkah!

Pri nakupu čebulic bodite pozorni na njihov videz, zdravstveno stanje. Čebulica naj bo trda, brez mehkih, bolnih delov. Rjavi ali rdeči luskolisti, tisti, podobni čebulinim, naj objemajo čebulico in jih ne odstranjujemo, saj čebulico varujejo pred poškodbami. Če opazite sive ali zelene plesnive prevleke ali rjave madeže, izberite drugo, zdravo. Izogibajte se kalečih čebulic, saj lahko zmrzali rastni vršiček poškodujejo in prikrajšani boste za lepoto cvetov.

Le zdrave in pravilno skladiščene čebulice bodo brez težav pričakale pomlad in zacvetele.

Kdaj in kako globoko saditi čebulice

Od konca septembra do novembra, odvisno pač od vremena, je čas za sajenje čebulic. Za to delo izkoristite katerega izmed lepših jesenskih dni, da se nam v prehudem mrazu in vlagi ne bo ‘zanohtalo’. Predvsem pa ne pustite, da bi vas mraz presenetil. Sadite, ko je zemlja še topla (vendar ne toplejša od 10 °C), ne odlašajte do dne, ko bo zmrznila. Delo se vam lahko upre in obžalovanje pride kar samo od sebe.

Upoštevajte navodila glede globine sajenja in višine rasti z embalaže. Na splošno velja pravilo: čebulico posadimo približno dvakrat globlje od njene velikosti. S kombiniranjem različnih čebulnic in pravilno izbiro barv lahko spretni vrtnar ustvari zanimive, dolgo cvetoče kombinacije. V pomoč naj vam bo spodnja skica.

Spomladanske čebulice so jeseni naprodaj v Vrtnem centru Arboretum.