Gospa Darja iz Pirana sprašuje katera vrtnica lepo cveti ob Hotelu Palace?

Vrtnice

Vsako pomlad že desetletija nas v Portorožu s cvetenjem razveseljuje Banksina vrtnica – Rosa banksiae ‘Lutea’. Sodi med močno rastoče vzpenjave vrtnice. V času cvetenja se rastlina skrije pod majhnimi, vrstnatimi in bujno dišeči cvetovi.

Vrtnice

Slika prikazuje konec aprila cvetočo vrtnico.

Obiskovalce prevzame bogastvo drobnih cvetov, ki v socvetjih lahko lepšajo pergolo, ograjo, steber … To vrtnico srečujemo predvsem v primorskih delih, ker ne prenese nizkih temperatur. Rosa banksiae ‘Lutea’ nima trnov. Kje jo lahko kupimo ? Na Primorskem imamo dobre vrtnarije z bogato ponudbo za obmorske kraje primernih vrtnic.
Za vse vrtnice je pomemben pravilen izbor mesta saditve, pravilna saditev v rodovitno prst, ki ji dodamo hlevski preperel gnoj. Bogato cvetenje torej dosežemo z dodajanjem gnojil in pravilnim obrezovanjem. S hlevskim gnojem gnojimo pred zimo ali zgodaj spomladi, z mineralnim gnojilom (»umetnim gnojem«) pa po prvem cvetenju. Od junija naprej do jeseni ne gnojimo. Vrtnice na gredicah prvič v letu obrežemo pomladi po koncu zmrzali, redno in sproti pa režemo tudi odcvetele cvetove. Jeseni obrezujemo le toliko, da lahko gredo uredimo in dna stebel vrtnic zavarujemo pred zmrzaljo.

Pripravila: Andreja Kalan Lovšin, univ. dipl. inž. kraj. arh.