V Arboretumu ta čas skrbijo za 1178 sort vrtnic. Če bi šteli vrtnične grmičke, bi jih bilo več kot 6000. Toliko vrtnic v času cvetenje pričara imenitno predstavo lepote, barve in vonja! A ne gre samo za to.  Ker vrtnice premišljeno izbirajo in negujejo, je postal Arboretum Volčji Potok slovensko središče izkušenj in znanja o vrtnicah. Tam je mogoče vrtnice tudi kupiti oziroma naročiti.

Rožni vrtovi

Zbirka je znotraj Arboretuma razporejena v več vrtovih vrtnic – rožnih vrtovih. Nastali so štirje rožni vrtovi,  vsak je  posvečen posameznim sortam vrtnic in je nekoliko drugače posajen.

Zgornji rozarij

Zgornji rozarij je najbogatejši med rožnimi vrtovi v Arboretumu. Prostor je bil vrtnicam namenjen že leta 1963. V njem domuje okoli 600 sort vrtnic. Poleg gredic so v njem pergole, piramide, rožni loki, stebri in girlande, ki skrbijo za višinsko razgibanost rožnega vrta.

Iz zgornjega rozarija se odpirajo lepi pogledi na vodno gladino Velikega jezera, na grajski hrib z naravno groto, na Homec s cerkvico ter v nasprotni smeri z nekaterih mest proti dramatičnim vrhovom Kamniških Alp.

Na gredicah so v zgornjem rozariju predvsem sodobne velecvetne vrtnice (skrižane čajevke) in gredne mnogocvetne vrtnice (floribunde). Tu je zbranih največ sort, za katere lahko po izkušnjah zatrdimo, da uspevajo in cvetijo brez škropljenja.

Zbirka vseh vrtnic v Arboretumu je  zelo sodobna: več kot 40 % sort je prišlo na tržišče po letu 2000.

Zgornji rozarij

Kongresni grič

Kongresni grič je rožni vrt med pristavo in zgornjimi rozarijem. Z njim smo obeležili kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic (World Federation of Rose Societies), ki je junija 2017 potekal v Sloveniji. Slovenski kongres je bil zelo uspešen in v mednarodni javnosti še vedno odmeva kot eden najbolje organiziranih in doživljajsko najbolj bogatih v zadnjem desetletju.

Na Kongresnem griču so grede s po tremi sortami, ki predstavljajo žlahtniteljske dosežke držav iz v srednje- in vzhodnoevropske regije. Ta regija je bila osrednja tema kongresa, saj je bila vrtnična dediščina tega dela sveta dotlej zelo slabo poznana. Spominska zasaditev je umeščena na štiri lokasto ukrivljene grede.

Kongresni grič

Papeške vrtnice

Arboretum  je bil ob protokolarnih priložnostih vključen v mednarodne stike med Republiko Slovenijo, Veleposlaništvom Republike Slovenije pri Svetem Sedežu in Vatikanom. Ob tem so se razvile povezave, ki so vodstvu Arboretuma in strokovnim delavcem odprle vrata v vatikanske in castelgandolfske vrtove in omogočile sodelovanje med obema postavama vrtnarjev.

Leta 2016 je vzniknila zamisel, da v Arboretumu zasnujemo zbirko vrtnic, ki bi bile vzgojene iz cepičev rož s papeževih vrtov. Vrtnicam, ki so bile cepljene s cepiči iz Vatikana, delajo družbo vrtnice, ki so imenovane po papežih, romarskih krajih, svetnikih, redovih ipd. Zbirko smo poimenovali papeške vrtnice. Več o papeških vrtnicah

Papeške vrtnice

Spodnji rozarij

Spodnji rozarij leži v ravninskem delu Arboretuma. Razteza se na veliki površini med vstopnim kostanjevim drevoredom in otroškim igriščem.  Oblikovno je zasnovan drugače kot zgornji rozarij,  grede so organskih oblik in položene pred skupine dreves. Prevladujejo višje rastoče vrtnice, tako imenovani rožni grmi.

V spodnjem rozariju je veliko zgodovinskih vrtnic, ki bogato cvetijo v začetku junija. Da v poletnih mesecih na rožnih gredah ne bi bilo pusto, imajo za družbo sodobne, dobro pocvitajoče sorte. V spodnjem rozariju so zastopane pri nas redko uporabljene skupine rožnih grmov, kot so skrižane muškatne vrtnice, skrižane rugoze in vrtnice, ki se jih v svetu uporablja za proizvodnjo rožnega olja in za pridobivanje šipkovih sadežev.

Zaradi invazije srn so v Arboretumu ogradili grede z začasnimi ograjami in električnimi pastirji. V ograde obiskovalci smejo vstopati brez zadržka, a morajo ob odhodu za seboj zapreti vrata električnih pastirjev.

Spodnji rozarij

Digitalni načrt rožnih vrtov

Na spletni strani je objavljen celoten načrt rožnih vrtov Arboretuma Volčji Potok, popis vseh sort s fotografijami in različne informacije o vrtnicah. Za dostop do digitalnega rozarija kliknite TUKAJ

Digitalni rozarij

Skupine vrtnic

Zgodovinski pregled vrtnic

1. Šipki in poldivje vrtnice

2. Zgodovinske

3. Sodobne

Tematske zbirke vrtnic v Arboretumu Volčji Potok

1. Odporne sorte

2. Regionalna zbirka

Nasveti