• Park je odprt

Park je odprt

16. oktobra 2020|

Park je odprt. Velja običajni odpiralni čas.

Obiskovalce prosimo, da upoštevajo ukrepe iz veljavnega vladnega odloka za zmanjševanje tveganja okužb s koronavirusom.

Kavarna je odprta ob lepem vremenu. Obratuje na način osebnega prevzema toplih in hladnih napitkov ter prigrizkov in sladic.

Vlak trenutno ne vozi.

Pogled na jesensko obarvan drevored v Arboretumu Volčji Potok
 • Bučne igrarije - razstava buč

Bučne igrarije – razstava buč

16. oktobra 2020|

Jesenska razstava buč vas bo popeljala v pravljični otroški svet skozi več prizorišč. Številni junaki vas bodo spomnili na dni, ko so vas zgodbe popeljale v domišljijski svet brezskrbnosti in razigranosti. Zgodbe o Sneguljčici in sedmih palčkih, Janku in Metki, Pepelki, Čarovniku iz Oza, neustrašni pandi, Trnuljčici in Malem princu bodo spremenile jesenski sprehod po parku v pravo čarobno popotovanje.

Sprehod bodo dopolnili prijetni parkovni prizori, cvetoče okrasne trave in krošnje drevesa v pisanih odtenkih jeseni. Sprehod po parku bo vrtinec skrivnostnih zgodb, žareče oranžnih buč in šelestenja listov.

Začarane bučne igrarije

Razstavo bučnih igrarij bodo v počitniškem tednu od 24. do 31. oktobra začarale čarovnice, na prizoriščih pa se bodo z bučami igrali tudi pajki in prikupni duhci. Brez skrbi, vse naše pravljice imajo srečen konec in tudi čarovnice bodo začarale park Arboretuma tako, da bo na koncu vse prav. Izstopite iz pustih mestnih cest in vstopite v čudovit park Arboretuma tudi vi!

 • Začarani park

Začarani park

16. oktobra 2020|

Začarani park Arboretuma je vsako leto zasijal v bučno oranžnih barvah in drevored se je spremenil v prizorišče čudovito in domiselno izrezljanih buč. Da ne prekinemo tradicije, vas tudi tokrat vabimo, da razkažete svoje doma izrezljane buče – tokrat s fotografijo na spletu.

Fotografijo doma izrezljane buče in vaše podatke (ime in priimek avtorja) lahko pošljete na elektronski naslov info@arboretum.si do vključno 28. 10. 2020. Fotografije bodo od 29. do 30. 10. objavljene v albumu na naši facebook strani. Glasovanje za najlepše izrezljano bo potekalo preko zbiranja všečkov. Tri fotografije izrezljanih buč z največ všečki, bodo nagrajene z družinsko vstopnico (vnovčljivo do 31. marca 2021) in vrečico čudovitih tulipanov. Nagrajenci nagrado prevzamejo z osebnim dokumentom pri vhodu v park Arboretuma. Nagrada ni prenosljiva.

Začarani park

 • Strokovni posvet

Arboretum Volčji Potok je organiziral strokovni posvet

5. oktobra 2020|

Arboretum Volčji Potok je 29. 9. 2020 organiziral strokovni posvet z naslovom Presek ustvarjene krajine, arhitekture in likovne umetnosti – primer Marije Auersperg Attems. Posvet je potekal v slavnostni dvorani dvorca Dornava.

Strokovni posvet

Arboretum Volčji Potok je pripravil interdisciplinarni projekt o Mariji Auersperg Attems, vodilna nit projekta je cvetje z njenih slik. Projekt združuje več slovenskih javnih ustanov s področja varovanja dediščine, umetnosti, zgodovine, izobraževanja in hortikulture. Več o projektu

Uvodoma smo lahko prisluhnili slavnostnim govorcem: Mateji Račevski, vodji projekta, dr. Jelki Pirkovič, v. d. generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino, Ministrstvo za kulturo, Jerneju Hudolinu, generalnemu direktorju ZVKDS, Alešu Ocepku, direktorju Arboretuma Volčji Potok, Janku Mercu, županu občine Dornava in Iztoku Hrastarju, ravnatelju OŠ dr. Franja Žgeča Dornava.

Sledile so predstavitve strokovnih prispevkov:

 1. Grofica Marija Auersperg Attems in njena družina
  dr. Miha Preinfalk, ZRC SAZU, Zgodovinski inštitut Milka Kosa
 2. Grofica Marija Auersperg Attems in bidermajersko cvetlično tihožitje
  dr. Tina Košak, ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta; Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta, Oddelek za umetnostno zgodovino
 3. Rastline na tihožitjih grofice Marije Auersperg Attems
  Matjaž Mastnak, Arboretum Volčji Potok
 4. Morfologija in verodostojnost upodobitve rastlin na tihožitjih grofice Marije Auersperg Attems
  prof. dr. Valentina Schmitzer, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za krajinsko arhitekturo
 5. Knjižno gradivo o vrtovih in gojenju rastlin iz zasebne knjižnice Anastazija Grüna; Dnevnik grofice Marije Auersperg Attems
  Urška Pajk, Narodni muzej
 6. Grad Šrajbarski turn, stavbna zgodovina
  Marija Režek Kambič, ZVKDS, Območna enota Ljubljana
 7. Park ob gradu Šrajbarski turn
  Domen Rus, ZVKDS, Območna enota Ljubljana
 8. Sprehod po grajskem vrtu Šrajbarskega turna v poznem 19. stoletju
  dr. Ines Babnik, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za umetnostno zgodovino
 9. Stavbna dediščina dvorca Dornava
  Svijetlana Kurelac, ZVKDS, Območna enota Maribor
 10. Vrtnoarhitekturna dediščina dvorca Dornava
  Miran Krivec, ZVKDS, Območna enota Maribor

Na dan posveta je izšel zbornik recenziranih prispevkov, v katerem so zajeti vsi strokovni prispevki s posveta. Predgovor zbornika je prispevala dr. Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije. Udeleženci posveta so prejeli zbornik v tiskani obliki, preberete ga lahko tudi na spletu v obliki e-knjige.

Kmalu si boste lahko ogledali tudi video posnetke predstavitev.

Po razpravi je sledilo vodenje Mirana Krivca (ZVKDS, območna enota Maribor) po razstavi v parku. Razstava o parku dvorca Dornava je pripravil ZVKDS, območna enota Maribor. Iz časa Marije Auersperg Attems je fotografsko gradivo interierja in eksterierja dvorca Dornava. Kot del projekta so reprodukcije teh fotografij razstavljene na lokacijah, kjer so bile posnete in pričajo o razvoju mikroprostorov dvorca in pripadajoče urejene krajine.

Na vodenju po razstavi sta se nam pridružila tudi grof in grofica Auersperg – igralca iz Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, ki nas je pozvalo k sodelovanju. Omenjeno društvo sodeluje v projektu Od ribiča do graščaka, ki ga financira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo.

Pri izvedbi posveta so pripomogli prostovoljci iz Dornave, še posebej gre zahvala skrbnikoma dvorca, Ireni in Mirku Cigula, ki sta prevzela velik del organizacije dogodka. Povezala sta nas tudi z lokalno skupnostjo – OŠ dr. Franja Žgeča Dornava, Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava in prostovoljci.

Otroci z OŠ dr. Franja Žgeča Dornava so aktivno sodelovali z udeležbo na delavnici izdelave šopkov iz svežega cvetja ter pri kreativnem pisanju prispevkov o dvorcu Dornava. Cvetje za izdelavo šopkov je prispevalo podjetje Contrast d.o.o., mentorica izdelave šopkov je Irena Cigula iz dornavske cvetličarne Narcisa.

Mladi in otroci iz Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava so v sklopu delovne terapije izdelali glinene vaze, ki so upodobljene na tihožitjih Marije Auersperg Attems. Drago Fijačko pa se je še prav posebej potrudil in naslikal več replik tihožitij Marije Auersperg Attems.

Na dan posveta so bila predstavljena dela študentov oddelka za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, ki so nastala pri predmetu Prenova zgodovinskih vrtov in parkov.

Posvet sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor.

Ministrstvo za kulturo nas je podprlo pri izvedbi projekta ter podalo dovoljenje za brezplačno uporabo prostorov v dvorcu Dornava za izvedbo posveta.

Strokovni posvet je vpisan med dogodke Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine, ki letos potekajo pod sloganom Spoznaj? Varuj! Ohrani.

V Arboretumu Volčji Potok v prihodnjem letu načrtujemo razstavo o grofici Mariji Auersperg Attems ter zasaditev vrta z rastlinami, ki jih je grofica upodobila na slikah.

Pripravila: Mateja Račevski, Arboretum Volčji Potok

 • Jesenski sprehod po polovični ceni

Jesenski sprehod po polovični ceni

2. oktobra 2020|

Odločili smo se, da vam v oktobru v izbranih dneh ponudimo možnost ugodnejšega sprehod po parku. Ob ponedeljkih, 5., 12. in 19. oktobra 2020, vas vabimo na ogled jesensko obarvanega parka po polovični ceni. Polovične cene v navedenih dneh ne veljajo za sezonske in darilne vstopnice ter za vstopnice za dva obiska. Vstopnic po polovičnih cenah ni mogoče kupiti prek spleta.

Izkoristite priložnost sprehoda po parku po ugodni ceni. V parku so v oktobru na ogled dinozavri, kiti, cvetlične iluzije, okrasne trave, kuža Cvetko in naša aktualna razstava Bučne igrarije.

Lepo vabljeni!

Jezero rdečega javorja fotografirano jeseni
 • Uporaba mask

Uporaba mask

18. septembra 2020|

Spoštovani obiskovalci!

Glede na sklepe Vlade RS prosimo obiskovalce Arboretuma Volčji Potok, da nosijo masko tudi na prostem, kjer se zbere več ljudi: pri nakupu vstopnic, pri naročanju ob gostinskem lokalu ipd.

Že od prej velja obveza uporaba maske v zaprtih javnih prostori, kar so v Arboretumu Volčji Potok trgovine, razstavišča, steklenjaki in sanitarije.

Prosimo za razumevanje in upoštevanja predpisanih pravil.

Uprava.

 • September je primeren za nakup čebulic tulipanov

September je primeren za nakup čebulic tulipanov

11. septembra 2020|

V vrtna centra Arboretum v Volčjem Potoku in Medlogu so prispele čebulice pomladanskega cvetja. (več …)

 • Migimigi dan 2020

Migimigi dan bo letos 26. septembra – prek spleta!

3. septembra 2020|

Migimigi dan vsako leto znova ponudi priložnost, da popolnoma brezplačno spoznamo raznolike športne vadbe, delavnice in predavanja v najboljši družbi vrhunskih imen iz sveta športa, psihologije in prehrane ter Migimigi ambasadorjev. Že nekaj let zapored smo se tradicionalno srečali v idiličnem okolju Arboretuma Volčji Potok, letos pa bo dogodek potekal na spletu.

Vabimo vas, da se nam pridružite! Svojo prijavo oddajte na www.migimigidan.si  in si zagotovite dostop do brezplačnih treningov, predavanj in delavnic naše Migimigi ekipe.

Ne pozabite povabiti tudi prijateljev!

Migimigi dan 2020 bo preko spleta
 • Strokovni posvet

Vabilo na strokovni posvet

1. septembra 2020|

Arboretum Volčji Potok pripravlja interdisciplinarni projekt o Mariji Auersperg Attems, v katerem je vodilna nit cvetje s slik Marije Auersperg Attems. (več …)

 • Otvoritev cvetlične razstave

Otvoritev Cvetlične razstave

22. avgusta 2020|

V petek, 21. 8. 2020, je bila uradna otvoritev Cvetlične razstave. (več …)

 • Razstava tropskih metuljev

Edinstvena razstava eksotičnih vrst živih metuljev

22. avgusta 2020|

V Arboretumu si lahko obiskovalci pasejo oči na razstavi živih metuljev že celo poletje. (več …)

Koncert na prostem Pogumno intimni

20. avgusta 2020|

Koncert bo v PETEK, 28. 8. ob 18.00. (več …)

 • Lutke iz Lutkovnega gledališča Ljubljana se ponovno v Arboretumu

Lutke iz Lutkovnega gledališča Ljubljana zopet v Arboretumu

20. avgusta 2020|

Lutke iz Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo zadnji vikend v avgustu spet nastopile v Arboretumu.

(več …)

 • Predstavitev floristov cvetlične razstave

Predstavitev floristov cvetlične razstave

18. avgusta 2020|

22. avgusta se začenja Cvetlična razstava v Arboretumu Volčji Potok, (več …)

 • Cvetlična razstava

Cvetlična razstava

6. avgusta 2020|

Se še spominjate prve velike razstave cvetja v Arboretumu Volčji Potok z naslovom Cvetje in mir? (več …)

 • Delavnice za tretje življenjsko obdobje

V Arboretumu živimo zdravo

5. avgusta 2020|

V Arboretumu Volčji Potok v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja iz Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik pričenjamo s ciklom delavnic pod naslovom V Arboretumu živimo zdravo. (več …)

 • Fotografiranje v parku

Fotografiranje v parku

29. julija 2020|

V cvetočih ambientih Arboretuma Volčji Potok lahko med konci tedna ujamete družinski, (več …)

 • Kuža Cvetko

Kuža Cvetko

28. julija 2020|

Cvetlični kuža, ki vas pozdravlja na vhodu Arboretuma Volčji Potok, se imenuje CVETKO. (več …)

 • Kraljevske vrtnice

Selfi s kraljico

17. junija 2020|

Kdor pride med vrtnice v Arboretum Volčji Potok, se lahko fotografira z švedsko kraljico. In z dansko kraljico. (več …)

 • Koncerti v rozariju

Koncerti v rozariju

10. junija 2020|

Dragi ljubitelji glasbe in vrtnic,

pandemija je močno posegla in spremenila naša življenja. S posebej velikimi izzivi se spopadamo v kulturi, saj je naše delovanje z ukrepi omejeno. (več …)

 • Slovenski dan vrtnic

Slovenski dan vrtnic 2020

5. junija 2020|

Kazalo je, da bo poletje minilo brez Slovenskega dneva vrtnic, ki ga prirejamo že od leta 2004. Ker je druženje spet dopuščeno, vas z veseljem vabimo na 17. Slovenski dan vrtnic (več …)

 • Cvetoči rododendroni

Cvetoči rododendroni

8. maja 2020|

Arboretum v Volčjem Potoku je privlačen cilj za obisk v vseh letnih časih. Ko se narcise in tulipani v poslovijo, (več …)

 • Mister tulipanov

Mister tulipanov

1. maja 2020|

Dobili smo zmagovalca tekmovanja za Mistra tulipanov 2020. Najlepša hvala vsem, ki ste sodelovali pri izboru. (več …)

 • Vrtnica Zepeti

Zepeti – nova sorta vrtnice

29. aprila 2020|

Vrtnični sladkorček
V letu 2020 je prišla na evropsko tržišče vrtnična novost: nizka in kompaktna vrtnica, ki je videti kot azaleja iz cvetličarne. (več …)

 • Priprave za vnovično odprtje Arboretuma Volčji Potok

Priprave za vnovično odprtje Arboretuma Volčji Potok

17. aprila 2020|

Veseli smo, da vas lahko spet povabimo v park, kjer cveti že velik del tulipanov ter drugo spomladansko cvetje. Park se odpira v ponedeljek, 20. 4. 2020, ob 8. uri. Za letošnjo sezono smo se, zaradi posebnih razmer pripravili malo drugače. Prosimo vas, da si preberete in upoštevate spodnje obvestilo.

(več …)

 • Razpis

Javno zbiranje ponudb za oddajo kavarne in letnega vrta

22. januarja 2020|

 1. NAZIV IN SEDEŽ NAJEMODAJALCA

Javni zavod Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, 1235 Radomlje

 1. VRSTA PRAVNEGA POSLA

Oddaja kavarne in letnega vrta v Arboretumu Volčji Potok za obdobje 2 let.

 1. PREDMET JAVNEGA ZBIRANJA PONUDB

Predmet javnega zbiranja ponudb je oddajanje kavarne in letnega vrta v Arboretumu Volčji Potok, ki se nahajata ob Galeriji Janeza Boljke. Ponudnika na tej lokaciji iščemo za obdobje 2 let.

Upravljalec prostora, kjer se nahaja letni vrt, je javni zavod Arboretum Volčji Potok. Prostor se oddaja po predhodnem soglasju Ministrstva za kulturo, ki je lastnik nepremičnine.

Prostori, ki so predmet oddaje:

 • pokriti leseni paviljon v velikosti 15 m2,
 • zunanji prostor v velikosti pribl. 200 m2 in
 • sanitarni prostori za osebje v Parkovnem paviljonu.

Izhodiščna višina mesečne uporabnine za 12 mesecev (1 leto) znaša 350 EUR/mesec (+ DDV) in se poravna v dveh obrokih, v marcu in septembru. Stroški vode, elektrike in odvoza odpadkov se zaračunajo posebej.

V primeru da bodo med trajanjem pogodbe zagotovljena sredstva za obnovo Parkovnega paviljona in njegovo preureditev v gostinski objekt, se dejavnost iz lesenega paviljona prestavi v zidani Parkovni paviljon.

 1. VRSTA IN NAMEN GOSTINSKE PONUDBE

Letna kavarna je namenjena obiskovalcem arboretuma in obiskovalcem prireditev. Namenjena je popestritvi ponudbe Arboretuma Volčji Potok in je hkrati nujna za zadovoljstvo obiskovalcev. Izbrani ponudnik mora pri izvajanju gostinske ponudbe gostom nuditi kakovostno storitev in raznovrstno ponudbo, ki bo skladna z vrsto gostinskega lokala. Poudarek naj bo na izvirnosti kulinarične ponudbe. Pri izvajanju dejavnosti bo izbrani ponudnik promoviral Arboretum Volčji Potok in njegovo dejavnost.

 1. MERILA ZA IZBOR

Ponudnikom se bo glede na dano ponudbo dodeljevalo točke po naslednjih merilih:

 • Višina mesečne uporabnine 0-30 točk
 • Gostinska ponudba 0-50 točk
 • Dodatna ponudba 0-40 točk
 • Reference 0-30 točk

Izbran bo ponudnik z največjim skupnim številom zbranih točk.

 1. POGOJI ZA UDELŽBO V POSTOPKU JAVNEGA ZBIRANJA PONUDB

Ponudbo lahko predložijo pravne in fizične osebe, ki so skladno s slovensko zakonodajo registrirane  za opravljanje gostinske dejavnosti.

Pisna ponudba mora vsebovati naslednje priloge:

 • Ponudbo;
 • Obvezni sestavni del ponudbe je predlog gostinske dejavnosti na lokaciji;
 • Reference;
 • Potrdilo FURS o plačanih davkih in prispevkih;
 • Potrdilo banke, da ponudnik nima blokiranega računa.
 1. POGOJI NAJEMA
 • Kavarna se oddaja brez opreme in inventarja, najemnik je dolžan poskrbeti za opremo v soglasju z Arboretumom Volčji Potok;
 • Pogodba se sklene za 2 leti z možnostjo podaljšanja;
 • Gostinec je dolžan začeti z izvajanjem gostinske dejavnosti med 1. in 15. marcem 2020;
 • Delovni čas od 1. marca do 31. oktobra je eno uro po odprtju parka do pol ure pred zaprtjem parka. Nedelovanje (med sezono in pozimi) mora biti usklajeno z vodstvom Arboretuma Volčji Potok;
 • Najemnika bremenijo vsi stroški in riziki pridobivanja ustreznih dovoljenj za obratovanje;
 • Gostinsko osebje mora izpolnjevati predpisane pogoje za opravljanje dela v gostinstvu.
 1. POSTOPEK ZBIRANJA PONUDB

Namera o oddaji je objavljena na spletni strani Arboretuma Volčji Potok.

Pisne ponudbe v zaprti ovojnici s pripisom: »Ne odpiraj – Ponudba za najem gostinskega lokala v AVP« oddate ali pošljete na naslov Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, 1235 Radomlje. Rok za zbiranje ponudb je 5. 2. 2020.
Javno odpiranje ponudb bo v četrtek, 6. 2. 2020, ob 13. uri v prostorih uprave.

Aleš Ocepek

Arboretum Volčji Potok

 • Sezonske vstopnice

Sezonske vstopnice 2020

17. decembra 2019|

Spoštovani obiskovalci,

sezona 2019 se z 31. 12. 2019 izteče in od 1. 1. 2020 bodo naprodaj sezonske vstopnice za sezono 2020. Tisti, ki ste bili v letu 2019 imetniki sezonskih vstopnic, jih pri blagajni s 1. 1. 2020 lahko podaljšate. Sezonske vstopnice, kupljene v letu 2019, veljajo do 15. 1. 2020. S seboj prinesite kartico, ki ste jo uporabljali v letu 2019, in dokazilo o stalnem oz. začasnem prebivališču. (več …)

 • Praznični Arboretum

Arboretum v soju tisočerih lučk

9. decembra 2019|

Park je v decembru zasijal v soju tisočerih lučk. Vabimo vas, da si praznično podobo parka ogledate vsak petek in soboto v decembru. Od 20. decembra dalje do 5. januarja 2020 pa vsak dan (z izjemo 24. in 31. 12.). Park bo ob omenjenih dneh odprt vse do 19. ure. Pot po razsvetljenem drevoredu vas bo vodila v francoski park, nad katerim se nahaja Galerija Janeza Boljke, kjer je v času prazničnega parka (od 14. ure dalje) na ogled multimedijska predstavitev o družini Souvan. Pogrejete se lahko v rastlinjaku z orhidejami, kjer je na voljo avtomat s toplimi napitki. Pokukajte tudi v šotor z razstavo iluzij, ki so se odele v praznično podobo. Ob izhodu iz parka pa se ponovno lahko ogrejete ob toplem napitku in sladkem prigrizku. V kolikor ste pozabili na kakšno darilce, je v trgovini s spominki bogata izbira majhnih pozornosti, ki bodo obdarjencu zagotovo polepšali dan. (več …)

 • Otvoritev multimedijske predstavitve o Souvanih

Otvoritev multimedijske predstavitve o Souvanih

4. decembra 2019|

V javnem zavodu Arboretum Volčji Potok je bila na »Ta veseli dan kulture« odprta razstava o družini Souvan in parku, ki ga je ustvarila v Volčjem Potoku. Souvanov park predstavlja osrednji del današnjega Arboretuma in historično jedro zavarovane kulturne dediščine državnega pomena. (več …)

 • Polovična vstopnina

Polovična vstopnina

12. novembra 2019|

Od 15. 11. 2019 do 28. 2. 2020 bo vstopnina v park polovična. POLOVIČNA VSTOPNINA velja za ceno rednih dnevnih vstopnic in ne velja za (več …)

 • Začarani park

Začarani park

6. novembra 2019|

Že tradicionalno se je zadnji dan v mesecu oktobru Arboretum Volčji Potok spremenil v Začarani park. Obiskale so ga male (več …)

Kaj za živo mejo?

28. oktobra 2019|

Gospa se je na Arboretum Volčji Potok obrnila po nasvet. Njena živa meja iz smaragdnega kleka zelo rjavi. (več …)