Pošta Slovenije je ravnokar dala v promet znamko z motivom brogovite. Brogovita (Viburnum opulus) je samonikel grm, ki v času cvetenja zelo slikovit zaradi socvetij. V teh je osrednji rumenkasti dežniček obrobljen s čipko snežno belih cvetov.

Znamka - brogovita

Brogovita na znamki

Cvet brogovite

Socvetje brogovite

Habitus - brogovita

Habitus brogovite

Brogovite iz narave zraste nekaj metrov visoko. Če imamo majhen vrt ali vrt z malo prostega prostora, je rešitev sortna, pomanjšana brogovita  – Viburnum opulus ‘Compactum’. Zraste meter ali meter in pol visoko in dvakrat tako široko in zacveti in plodi že kot mlada rastlina.

Za vrtičke s še manj prostora je na voljo pritlikava brogovita – Viburnum opulus ‘Nanum’. Ta je še za polovico nižja in manjša od sorte ‘Compactum’. Obe sorti cvetita kot brogovita iz narave in oba ima v prodaji Arboretum Volčji Potok.

Če prostor ni težava, obstaja okrasna brogovita, ki je še lepša od naše iz narave. Gre za japonsko brogovito (Viburnum plicatum ‘Mariesii’). Ta je po lepoti elitna grmovnica, prava princesa med grmi, ki cvetijo v drugi polovici maja. Pri njej so značilno brogovitasti dežnički nanizani v parih po celi dolžini vej, veje pa so poležene ena na drugo v skoraj vodoravnih linijah.

Cvet japonske brogovite

Socvetje japonske brogovite

Japosnka brogovita - habitus

Habitus japonske brogovite

Japonska brogovita je brez dvoma biser med okrasnimi brogovitami, zato je treba z njo primerno ravnati. Postaviti jo je treba sámo na prosto površino ali na izpostavljeni rob trate. Tako se bodo lahko na cvetoči grm lepili občudujoči pogledi, kot se pri baletu na primabelerino, ko je z virtuoznim solom sama na velikem odru.

Tudi japonsko brogovito lahko pridete zdaj kupit v Arboretum Volčji Potok.

Pripravil: Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.