Jesen je najprimernejši čas za nakup sobnih ciklam, ki v tem času bujno cvetijo. In ob pravilni negi bodo cvetele vse do pomladi. Preberite, kakšne so njihove zahteve.

Žal so ogrevani stanovanjski prostori, kjer se temperature gibljejo okrog 20 ºC, neprimerni za gojenje ciklam. Ustrezajo jim zračni in hladni prostori (10–12 ºC), kakršnih pa v modernih stanovanjih ne najdemo več. Če pomislim, sem najlepše ciklame videla pri družini, ki jih je imela med dvojnimi okni na severni strani stanovanja. Naše ciklame, ki smo jih postavili v sončno in ogrevano sobo, pa so hitro propadle.

Zalivanje ciklam je tudi nekaj posebnega: vode ne smemo zlivati po gomoljih in popkih. Zato je najprimernejše, da zalivamo v podstavke cvetličnih lončkov. Po krajšem času odvečno vodo izlijemo iz podstavka. Za obilno vsakoletno cvetenje redno gnojimo s tekočimi gnojili: vsaj na 14 dni. Sproti odstranjujemo odcvetele cvetove tako, da jih previdno izpulimo iz gomolja.

Sedaj pa je pred vami le še odločitev, ali boste izbrali take, ki imajo manjše cvetove, tiste dišeče ali morda ciklamo z nacefranimi cvetovi. Kaj pa barva: bela, rdeča ali rožnata?

 

Oglejte si ponudbo v Vrtnem centru Arboretum in Cvetličarni Arboretum.

Besedilo: Mojca Demšar, univ. dipl. inž. agr.
Fotografiji: Mateja Račevski Mladenov, univ. dipl. inž. kraj. arh.