Nizozemska ima 16,7 milijona prebivalcev in dvajset milijonov koles. Razmerje med številom koles in prebivalcev je najvišje na svetu. Vsako leto na Nizozemskem prodajo več kot milijon novih koles, ukradejo pa jih 800.000. V Amsterdamu opravijo 40% vsega prometa na kolesih, 35 % z javnim prometom in preostanek z avtomobili.. V tem mestu je 880.000 koles, to je 4-krat več kot avtomobilov, in na voljo imajo 400 km kolesarskih stez.

Mnogi Nizozemci imajo po dve kolesi, enega “ta boljšega” za izlete in drugega, navadnega, za nakupovanje in vsakodnevne opravke. Kolo za vsak dan je praviloma starejše. Kolo je dober izbor tudi za turista. Če niste vajeni vožnje kolesa po velemestu, bodite pozorni na tramvajske tirnice in na dobro ključavnico. Nizozemska ni le svetovna prvakinja v številu koles, je tudi v številu kolesarskih tatov.

 Nizozemska

Priljubljenost koles je na Nizozemskem povezana z dejstvom, da je dežela ravninska. Otroci naredijo izpit za tricikel že v vrtcu. Diploma za opravljeni kolesarski izpit in za opravljeni plavalni tečaj krasita marsikatero otroško sobo. Da se majhni otroci sami peljejo 20 km daleč v šolo in to po dežju in toči, ni nič izjemnega. S kolesom se vozi v službo celo nekaj ministrov, s čimer želijo sporočiti, da so navadni ljudje.

Na Nizozemskem imajo več izdelovalcev koles, največji med njimi pa so Gazelle, Batavus, Union in Sparta. Kolesarji so pomembna skupina civilne družbe, ki ima moč na državni ravni. Za kolesarje obstajajo posebni semaforji in mreža 20.000 km kolesarskih poti. Od tega je vsaj dvesto dolgih izletniških poti, ki so uporabne za spoznavanje dežele. Kolesarnice so ob vsakem nakupovalnem središču in železniški postaji.

“Oprosti, spustila mi je guma,” ja najbolj nizozemski od vseh izgovorov, kadar kdo zamudi. Ne drži pa rek, da stara ljubezen ne zarjavi: na dnu kanalov, ki čarajo pravljičnost Amsterdama, ležijo ducati in ducati odvrženih koles. Kolesa so le ena od značilnosti Nizozemske. Še mnoge druge si lahko ogledate v Nizozemski vasi, ki bo v Arboretumu Volčji Potok stala in delovala od 25. aprila do 5. maja 2013.

Nizozemska vas