V torek, 30. 11. 2021, je prišlo 25 dijakov iz 2. letnika Gimnazije Moste skupaj z razredničarko v Arboretum Volčji Potok sadit drevesa. Pobuda je prišla z gimnazije.

Najprej sva z razredničarko posadila vzorčno drevo in pri tem pokazala in opozorila na vse, na kar je treba biti pozoren. Nato so se razdelili v pet skupin, dobili v roke lopate in drugo orodje. Pričakoval sem, da jim bodo na blatnem delovišču dobri nameni splahneli. Kako sem se motil! Sajenje dreves jih je zares potegnilo. Delo jim je bilo v izziv in zabavo, kljub temu, da po dvajsetih minutah pod blatom ni bilo več videti osnovne barve čevljev.

Delo je bilo v resnici skupinsko. Velikih, tudi 60 kg težkih sadik ne more premikati in saditi en človek. Razredničarka je pokomentirala, da je bil to dejanski timbilding. Vsaka skupina je posadila po štiri drevesa. Pri zadnjem je večini že zmanjkovalo moči, ker pač niso vajeni lopate in bremen, a še vedno so delo pripeljali do konca brez pritoževanje – proti mojim pričakovanjem.

Po zaključenem sajenju smo odšli do pripomočkov za čiščenje čevljev, spili so čaj in šli na avtobus. Dobre volje.

Ne le za dijake, tudi zame je bila to posebna izkušnja. Na koncu me je spremljevalka povedala, da jih je opazovala in da dve uri in pol noben vzel v roke mobitela. Če kaj, je to za današnje časa neverjetno. Drevesa in blato očitno zmoreta čudeže.

Sadili so drevesa za prihodnost, to je poseben nabor dreves, ki jih priporočamo za vroča in presušena poletja, ki jih nosijo podnebne spremembe. Več o teh drevesih boste lahko prebrali v kratkem.

Matjaž Mastnak, Arboretum Volčji Potok

 

Fotografije: Kristina Omovšek, Arboretum Volčji Potok