Trendi in projekcije kažejo na to, da bomo čez nekaj deset let živeli v podnebju z znatno več poletne vročine in suše. Eno redkih orodij, ki jih imamo na razpolago, da bo življenje v mestih znosnejše, so drevesa. Ker danes sadimo drevesa, ki bodo senčila in hladila grajeno okolje čez petdeset let, se je treba zdaj spraševati, katere drevesne vrste in sorte saditi. Življenjske razmere se namreč zaostrujejo tudi za drevesa, zato si ne moremo privoščiti računati samo na sedaj prevladujoči drevesni sortiment. Kaj nam kažejo izkušnje in poskusi, ki v Evropi potekajo zadnjih deset let?

Vabljeni k ogledu video posnetka predavanja Drevesa za spremenjeno podnebje, ki smo ga organizirali v Arboretumu Volčji Potok.

Predaval je Matjaž Mastnak, gozdar, strokovnjak za okrasne rastline, predavatelj in pisec, zaposlen v Arboretumu Volčji Potok.

Predavanje je potekalo kot del dogodkov Meseca krajinske arhitekture 2021. Letošnji Mesec krajinske arhitekture je posvečen pomenu krajinskega načrtovanja v sodobnih krizah – predvsem podnebni in zdravstveni, zato poteka pod geslom Pomen krajinskega načrtovanja pri reševanju sodobne krize.