Trenutkov, ko lahko bližnjim pokažemo, da jih imamo radi, nikoli ni preveč. A v hitrem življenjskem tempu nam mnogokrat zmanjka volje in časa za izkazovanje ljubezni. Zato so dnevi kot je valentinovo več kot dobrodošli, ne le trgovcem in gostincem, ampak tudi ljudem, da se v silnem hitenju za trenutek ustavimo in si izkažemo naklonjenost. Vrtni center in Cvetličarna Arboretum vam pri tem priskočita na pomoč z drobnimi pozornostmi.

Dandanes se kot alternativa skomercializiranemu valentinovemu vse bolj omenja tudi gregorjevo, ki se je v ljudskem spominu ohranilo kot dan ptičje ženitve in čaščenja pomladi. Sv. Gregor (papež Gregor Veliki) je po julijanskem koledarju godoval na prvi pomladni dan, zato je bi znan kot prinašalec luči. Papež Gregor XIII. je leta 1582 uvedel nov, t.i. gregorijanski koledar, s katerim se je praznovanje gregorjevega premaknilo na 12. marca. Kljub temu sta se na današnje gregorjevo ohranili dve šegi – spuščanje gregorčkov in napovedovanje ljubezni.

Spuščanje gregorčkov – razsvetljenih barčic ali hišic, nekoč tradicija delavskih in obrtniških krajev, je danes običaj znan širšom Slovenije. Po običaju so ljudje v potoke, reke in jezera položili kos lesa, na katerem so zanetili ogenj. S tem običajem so pozdravili sonce in pomlad -čas, ko se dan daljša in so obrtniki spet lahko delali ob dnevni svetlobi.

Podobno kot na vincencijevo in valentinovo je gregorjevo dan ptičje ženitve, ‘ptičje vohceti’. Na ta dan so se dekleta ozirala v nebo. Prvi ptič, ki so ga zagledale, jim je napovedal, kakšen bo njihov mož.

Ker se ptički radi pogostijo tudi v hladnem marcu, še posebej po ženitvi, Vrtni center Arboretum ponuja pester izbor ptičjih hišic, ki ne bodo razveselile le ptičev, ampak bodo v okras vašemu vrtu.

Za zaljubljene sta Vrtni center in Cvetličarna Arboretum pripravila pester darilni program, s katerim lahko presenetite svoje bližnje tudi na gregorjevo. Rezano cvetje, sadike rastlin in vrtni dekor so kot nalašč, da se poklonimo pomladi in razveselimo naše drage.

Pripravila: Sandra Zidar, univ. dipl. etnologinja in kulturna antropologinja