Mesnati listi, zvezdasti cvetovi in počasna rast so tri glavne značilnosti rastlin rodu Sedum. Številne vrste in sorte pa kažejo še vsaka svoje posebnosti. Homulice so rastline iz družine Crassulaceae (tolstičevke). V vrtnarskih priročnikih jih bomo našli v poglavju o sukulentnih rastlinah. Za njih je značilno, da imajo sposobnost, da v svoje organe (zlasti liste) shranijo obilico vode. Za njih je ta lastnost življenjskega pomena, saj izhajajo iz sušnih predelov naše zemlje, kjer padavine zelo nihajo.

Kar se tiče življenjskih zahtev, so homulice v glavnem nezahtevne rastline. Malo prsti, pa še ta je lahko revna s hranili, malo vode in sončna lega so dovolj, da bodo homulice uspevale. Zato jih najdemo v skalnjakih, na suhih in peščenih tleh, na zelenih strehah, v suhozidih, na grobovih in v lončkih na terasah in balkonih.

Njihovo razmnoževanje ni zahtevno. Zgodaj spomladi, ko začenjajo z rastjo, jih delimo in presadimo.

Skalnjaka si skoraj ne predstavljamo brez različnih homulic: lahko je to običajen Sedum acre, ki je tako trdoživ, da se razraste včasih tudi v tiste kotičke, kamor ne bi smel in ga na koncu odstranjujemo že kot plevel.

Med hermelikami so praviloma sorte s cvetovi različnih rožnatih odtenkov. Z bledo rumenimi cvetovi izstopa križanec Citrus Twist. Do zanimive barvne kombinacije pride jeseni, ko se barva njegovega listja iz zelene počasi spreminja v purpurno rdečo, nad njimi pa se razkazujejo rumenkasta socvetja. S popolnoma belimi cvetovi pa preseneti Sedum spectabile ‘Star Dust’. Cveti avgusta in septembra, v višino zraste do 60 cm.

Sedum cauticulum ‘Robustum’ je atraktivna, zelo počasi rastoča prekrovna homulica z okroglimi, modro zelenimi listi. Cveti rožnato, ob odcvitanju se barva cvetov spreminja v karminasto rdečo. Je zelo primerna rastlina za skalnjake in druge majhne zasaditve na soncu ali polsenci.

Izrazito prekrovna homulica je tudi Sedum × hybridum ‘Lemon Ball’. Rumeni poganjki tudi ob oblačnem vremenu sončno žarijo. Do sedaj najtemnejša homulica je Sedum × hybridum ‘Chocolate Ball’. Njeni, skoraj temno rjavi poganjki se hitro razraščajo po površini. Dosega višino do 15 cm.

Sedum sieboldii ima elegantno obliko rasti in je zelo nezahteven glede oskrbe. Zraste do 20 cm. Modro zeleni in debeli listi so razporejeni po dolgih mladikah. Na koncu poganjka se razprejo rožnata socvetja. Vroča in suha rastišča so za to vrsto idealna. Žal pa jih ob dovolj vlažnem vremenu ponoči radi objedajo polži.

Po habitusu mu je zelo podoben Sedum sieboldii ‘Variegatum’, le da so pri njem listi tribarvni. Rumena sredina, okrog nje najprej širši modro zeleni in nato še (pozimi izrazitejši) rožnati rob. Svetlo rožnati popki se razcvetijo v rožnato rdeča socvetja. Pisanolistni različki zelo radi odženejo enobarvne, zelene poganjke. Te moramo sproti odstranjevati, saj rastejo namreč zelo hitro. V nasprotnem primeru hitro prerastejo pisanolistne poganjke.

Sedum spurium ‘Purpurteppich’ ima izrazito nizko blazinasto rast (višine do 15 cm). Se dokaj hitro razrašča. Uspeva na soncu in v polsenci. Okrogli listi so zeleno rdeči. Cveti od julija do septembra. Cvetovi so vijoličasto rdeči. Primerna vrsta za skalnjake, gredice, zelene strehe in grobove.

Sedum spurium ‘Tricolor’ s tribarvnimi listi in rožnatimi cvetovi cveti poleti in ljubi suha in sončna rastišča.

V rod Sedum sodijo tudi hermelike. So višje trajnice, ki jih, pogosteje kot na skalnjake, sadimo na cvetlične gredice ali v cvetlične obrobke.

Sedum spectabile ‘Brilliant’ cveti pozno poleti. V času cvetenja je s svojimi velikimi rožnatimi socvetji in medičino, ki se skriva v notranjosti cvetov, slastna vaba za čebele in metulje.

Sedum spectabile ‘Matrona’ je sorta okrasne hermelike, ki ima poleg rožnatih cvetov obarvana tudi stebla. Ta so temno rdeča. Je srednje visoka, z izrazito pokončno rastjo. S prikrajševanjem poganjkov v času rasti (zgodaj poleti) lahko nekoliko vplivamo na njeno višino. Listi so modrikasto zeleni. Posušenih socvetij jeseni ne odstranjujemo. Preko zime jih pustimo za okras in hrano pticam.

Spomladi, ko rastlina že začenja z rastjo, porežemo suha lanskoletna socvetja.

Homulice so zanimive vse leto.

Pripravila: Mojca Demšar, univ. dipl. inž. agr.

Vrtni center