Pod imenom japonska češnja poznamo več okrasnih sort, ki izvirajo večinoma iz Japonske. Ko jih boste kupovali, boste lahko izbirali med več barvami – rožnati, rdečkasti, belkasti in rumenkasti cvetovi, ki cvetijo pred olistanjem ali hkrati z njim, so tako privlačni na pogled, da japonske češnje v okras sadijo po vsem svetu. Potrebujejo s hranili bogata, a zračna tla in zrastejo do 25 m visoko. Brez skrbi, med številnimi sortami najdete tudi take, ki zrastejo le nekaj metrov, zato so primerne za vsak vrt. Sadimo jih posamič, veličastno pa delujejo v skupinah.

Te prvovrstne lepotice imajo le eno napako. Kljub zvenečemu imenu in bujnemu cvetenju, ki namiguje na obilico slastnih češenj, plodovi japonske češnje niso užitni.

Japonci radi praznujejo spomladansko cvetenje japonskih češenj in v tem času množično obiskujejo dolge cvetoče češnjeve drevorede. Divje japonske češnje naj bi še danes uspevale v goratih predelih Japonske, Koreje in Kitajske. Kakšna sreča, da jih lahko občudujemo na vrtovih in mestnih nasadih tudi v Sloveniji!

Pripravila: Mateja Mavec, univ. dipl. biol.
Fotografije: Mateja Račevski, univ. dipl. inž. kraj. arh.