Arboretum Volčji Potok je v tem pomladanskem obdobju še posebno lep. Vsak dan, ko zamudimo opazovanje teh lepot, je izgubljen. Lepota cvetočih rastlin je hitro minljiva in razveselila nas bo šele naslednjo pomlad. Res upam, da nam bo takrat čas bolj naklonjen.

Japonska češnja v francoskem vrtu Arboretuma, foto: Mateja Račevski

Ker je do naslednje pomladi še daleč, in, kot kaže, bomo mi v karanteni še dolgo, pa bi vam rada predstavila našo lepotico v francoskem vrtu. Pogosto se udeleženci naravoslovnih dni čudijo, da drevesa cvetijo. Ko jim povem, da večina dreves in grmov cveti, me nejeverno gledajo. Cvetovi dreves so lahko bolj ali manj opazni in tudi bolj ali manj lepi. Nekako pridemo do odgovora, da so cvetovi, ki jih oprašujejo žuželke, običajno lepši od tistih, ki jih oprašuje veter. Prav vsem je namreč jasno, da vetra ne moremo privabiti ne z vonjem, ne z barvo in tudi z medičino ne. Po tem uvodu ni nobene dileme, ali je prelepa, dišeča, cvetoča japonska češnja vetrocvetka ali žužkocvetka.

Ko stopimo pod njeno povešavo krošnjo na sončen aprilski dan, zaznamo blag vonj po medu, zaslišimo brenčanje čebel in opazujemo nežnost krhkih cvetov. Japonsko češnjo v takih dneh lahko doživimo z vsemi čutili. Le redko se zgodi, da se ta prizor ne dotakne opazovalcev.

Pogosto se zasliši občudujoče vzdihovanje obiskovalcev nad lepoto tega cvetočega drevesa.

Morda pa je to razlog, zakaj na Japonskem obstaja praznik cvetočih češenj.

Hanami, slike: Hudovernik, M. 2015. Ko na Japonskem cvetijo češnje. [internet]. [povzeto 4. 4. 2020]. Dostopno na: https://www.gekko-potovanja.si/japonskem-cvetijo-cesnje/

Japonci imajo prav poseben izraz za opazovanje rož. Imenuje se hanami. Skozi stoletja je hanami postal izraz za opazovanje češnjevih cvetov. Vsako pomlad konec marca ali v začetku aprila meteorološki zavod Japonske razglasi dan za hanami, ko so češnje v polnem cvetju in to je za Japonce dan za praznovanje.

V parkih imajo piknike pod cvetočimi drevesi, opazujejo cvetove in praznujejo pozno v noč.

Češnjevi cvetovi imajo simbolni pomen. Začetek pomladi, toplega obdobja, veselja, rodovitnosti … Češnjev cvet je lep, krhek in cveti kratek čas.

Prav ta minljivost pa je tesno povezana z njihovim verovanjem in budističnim pogledom na življenje.

Pripravila: Aleša Carli, DC Arboretum, Do znanja s CŠOD