Nemško vrtnarsko hišo Kordes od leta 2016 vodi predstavnik petega rodu iz iste družine. Med petimi Kordesi so bili trije Wilhelmi Kordesi. Da bi se jih lažje ločilo, so imenu dodali rimsko številko. Wilhelm Kordes II. je v štiridesetih letih delal poskuse s križanjem Wichurovega šipka (Rosa wichuraiana) in rugoze (Rosa rugosa) z željo, da bi ustvaril proti mrazu odporne vrtnice za celinsko Nemčijo. Preboj mu ni uspel z Wichurovim šipkom, temveč z rugozo.

S sorte ‘Max Graf’, ki je sterilna, je pridobil šipek, ki je bil verjetno rezultat samooploditve, in oreški iz tega šipka so dali materinske rastline za celo serijo zelo uporabnih rožnih grmov in popenjavk. V to skupino spada tudi popenjavka ‘Sympathie’, ki je po slovenskih vrtovih kraljevala dolga desetletja. Vrtnice iz te skupine so bile odporne proti mrazu, za svoj čas pa tudi presenetljivo odporne proti glivičnim boleznim.

Ker je sorte podpisoval (Wilhelm) Kordes II, je nastala oznaka Rosa × kordesii. Najprej so jo imeli za novo, s križanjem ustvarjeno vrsto (s strokovnim pojmom notovrsto), danes pa jih obravnavamo kot skupino vrtnic kordesovk.

V 50. in 60. letih je pri Kordesu nastalo več zelo uporabnih kordesovk, potem se je njihova prepoznavnost razgubila. Prerojenje so doživele v Kanadi in njihovih žlahtniteljskih programih za severnjaške vrtnice.

‘Max Graf’ (James H. Bodwitch 1919 US)

To je popenjvaka, iz katere so izšle vse kordesovke. Cveti le enkrat v poletju, kordesovke cvetenje ponavljajo.

Max Graf

‘Dortmund’ (Wilhelm Kordes 1954 DE)

Sorto lahko gojimo kot grm ali kot popenjavko.

Dortmund

‘Leverkusen’ (Wilhelm Kordes 1954 DE)

Sorta ima bleščeče liste z ozkimi lističi in je za rumene popenjavke svojega časa izjemno zdrava.

Kordesovke v Arboretumu Volčji Potok

‘Goldstern’ (Mathias Tantau 1966 DE)

Ime v slovenščini pomeni zlata zvezda in dobro ponazori obliko cveta.

goldstern

‘Parkdirektor Riggers’ (Reimer Kordes 1957 DE)

Sorta je bila najdena ob graščini Ravne na Pivškem in pripoveduje zgodbo o ljudeh, ki so v njej živeli.

Parkdirektor Riggers

‘Sympathie’ (Reimer Kordes 1964 DE)

To je bila do začetka tega tisočletja prevladujoča rdeča popenjavka v Sloveniji.

Sympathie