Na Nizozemskem ne boste srečali prav veliko ljudi, obutih v lesene cokle. Vseeno imajo izdelovalci cokel polne roke dela. Lesene cokle so pač eden od najbolj priljubljenih spominkov, ki jih turisti kupujejo na Nizozemskem.

Predstava, da so Nizozemci obuti v cokle, je eden od urbanih mitov, ki jih urbanizacija seje po svetu. To je stvar preteklosti in nižjih družbenih slojev. Na kmetih so bile cokle praktične na močvirnih, razmočenih in blatnih tleh. Če si jih nastlal s slamo ali raztrganim papirjem, so bile prijetno topla obutev za mrzle zimske mesece.

Najstarejša znana nizozemska cokla je na ogled v rotterdamskem Zgodovinskem muzeju. Našli so jo v nekem kanalu in dognali, da je bila narejena leta 1230. Rokodelec jo je izdelal iz jelševega lesa. Če bi ne bila zalita z vodo, bi strohnela kot vsi leseni izdelki.

Nizozemci so cokle domnevno prevzeli od Francozov. V deželi, ki jo prepredajo vodni jarki, je več kot dovolj vrb in topolov, ki dajejo najprimernejši les za izdelavo cokel. Coklarji so razvili lastne modele in okrasje za cokle, pa tudi cokle za posebne namene. Recimo cokle za led, ki imajo na podplatih žebljičke, drsalne cokle, fantovske cokle za nogomet in cokle za nevesto. Nepridipravi so imeli cokle z obrnjenim odtisom pete in prstnega podplata, da so sledovi kazali v napačno smer.

Nizozemska vas v Arboretumu

V osnovi so bili cokli obutev za težko kmečko delo. Za današnje pojme so premalo udobna obutev, pa tudi število Nizozemcev, ki delajo na polju in pašniku, se je močno skrčilo. Da so coklarji še vedno polno zaposleni, gre zahvala njihovi iznajdljivosti: iz obutve, ki jo je povozil čas, so znali naredili priljubljen turistični spominek. Letno prodajo tujcem milijon parov cokel.

Nizozemščina pozna številne reke o coklah. Če Nizozemec »čuti nekaj v coklah«, pomeni, da čuti v kosteh, da se bo nekaj zgodilo. Da »jim je počila cokla«, rečejo takrat, ko bi radi povedali, da se je nek dogodek pripetil popolnoma nepričakovano.

V Nizozemski vasi, ki bo v Arboretumu Volčji Potok stala in delovala od 25. aprila do 5. maja, boste lahko na lastne oči videli, kako spreten coklar iz lesenega kvadra izdela coklo. Cokle so okolju prijazen izdelek. Če ga ponosite ali se ga naveličate, ga lahko brez preostanka reciklirate na kompostu ali v peči.

Pripravil: Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.

Nizozemska vas