NAŠI OBISKOVALCI SPRAŠUJEJO
Vprašanje:
Pred 12 leti sem kupila olesenelo potoniko (celo pri vas, ampak to z mojim problemom seveda nima nikakršne povezave), katere sliki vam tudi prilagam.
Najprej sem jo imela ca. 4 leta na enem delu vrta, kasneje pa sem jo presadila na drugo mesto. Potonika se je v vseh teh letih lepo razrasla, vsako pomlad naredi veliko popkov, vendar po določenem času ti cvetni nastavki zamrejo in se iz nastavljenih popkov nikoli ne odpre cvet. Tako sedaj že kar nekaj pomladi zaman čakam cvetove, ki se nočejo in nočejo do konca razviti- razcveteti in tako sem vsako pomlad, ko potem popki zamrejo odločena, da bom grm »vrgla res iz mojega vrta«, a si potem vseeno premislim in si rečem morda me pa razveseli naslednjo pomlad, ker v jeseni pa je njeno listje čudovito obarvano.
Prosim vas za nasvet oz. , če morda veste kaj bi lahko bilo narobe, da cvetovi vedno znova zamrejo, ko že pripravijo toliko popkov in da potem ne pride do bujnih cvetov.
Lesnata potonika
Lesnata potonika
Matjaž Mastnak, svetovalec za dendrologijo, odgovarja:
Lesnate potonike odmetavajo cvetne popke iz dve razlogov. Prvi je botritis  oz. siva plesen: popki porjavijo, postanejo pergamentasti, pojavi se rahla, redka plesniva prevleka. Botritis se da zatirati s fungicidom.
Drugi razlog je stres. Vse, kar moti lesnato potoniko, lahko povzroči, da že nastavljeni cvetni popki odpadejo. Razlogi so lahko neustrezna zemlja, bodisi nerodovitna, bodisi, da so rastline posajene pregloboko. Cvetni popki odpadajo na premladih rastlinah, na preveč osenčenih rastlinah, če so na prepihu, če jih je dobila pozna pozeba.
Splošno je znano za navadne in za lesnate potonike, da zelo slabo prenašajo presajanje. Navadno dve leti po presajanju ni nič od njih.
Lesnate potonika so krasne vrtne rastline, če jim lega ustreza. V drugih primerih, kamor sodi tudi vaš, so lahko zelo kapriciozne in težavne vrtne dame.