Arboretum vsak dan vabi ljudi, da se po njem sprehodijo, da tu preživijo čas s svojimi prijatelji ali družino ter da izkoristijo čudovito naravo za oddih, meditacijo ali rekreacijo. Široka ponudba privabi veliko obiskovalcev, nekateri izmed njih pa se v park radi vračajo vedno znova. Nekateri celo vsakodnevno.
Zaposleni v parku stalne obiskovalce večkrat videvamo, lahko bi rekli, da jih že poznamo, vendar o njih ne vemo prav veliko. Zato smo se odločili, da jih povabimo na skupen sprehod in jim zastavimo nekaj vprašanj.
Jože Česnik
Gospod Jože Česnik, golfist in zagovornik varne vožnje, pride v Arboretum skoraj vsak dan. Včasih je igral golf, danes pa mu zdravje tega več ne dopušča, zato je palice za golf zamenjal s palicami za nordijsko hojo. Povedal mi je, da želi med hojo usklajevati dihanje z gibanjem in to zahteva nekaj pozornosti. Zato pri sprehodih večinoma ne išče družbe.
Arboretumu je poklonil brošuro, v kateri je narisal poti in zraven pripisal koliko minut hoje vzame vsaka od teh poti in približno koliko kalorij naj bi pri tem sprehajalec porabil. Sam izbere ustrezno pot glede na svoje počutje in letni čas. Všeč mu je, da park s svojo razporeditvijo in zasaditvijo omogoča, da poleti hodi po osenčenih gozdnih poteh, ki vodijo okoli Volčjega hriba. V tistem delu leta, ko so temperature nižje, dnevi krajši in sonce prijaznejše, pa izbira odprte poti na jugo-vzhodnem delu parka. Zaupa mi, da je iz tega dela tudi najlepši pogled na park, ki ga dopolnijo čudovite Kamniške Alpe v ozadju.
Sprehajalna pot v Arboretumu
Prepričan je, da je obisk parka doživetje v vsakem vremenu in v vsakem letnem času. Od tega ga ne odvrne niti deževno vreme. Na naramnicah nahrbtnika si je izdelal zanko, v katero lahko zatakne ročaj dežnika, da lahko s palicami v roki hodi tudi v dežju.
Najljubšega kotička v parku nima. Med pogovorom mi razloži, zakaj se rad vrača v Arboretum. Po asfaltnih cestah in pločnikih ne mara hodit. Izogiba se motornemu prometu, saj je tam hrupno in zrak bolj onesnažen. Rekreacijska pot iz Domžal do Kamnika je sicer lepo urejena in ustrezna za rekreacijo, vendar se po njej drenjajo sprehajalci, tekači in kolesarji. Pa tudi kak motorist se najde med njimi. V Arboretumu pa pot ponuja vedno nove poglede, zato je v vsakem vremenu in letnem času zanimiva tudi za oči. Poti v Arboretumu so umaknjene od ceste in prometa, zato je tudi zrak čistejši.
Zdi se mu, da je v parku domačinov zelo malo. Čudi se, da ljudje, ki živijo v okolici, ne izkoristijo priložnosti, ki jih park ponuja za kvalitetno preživljanje prostega časa
Sprehajalna pot v Arboretumu
Množicam na prireditvah, ki potekajo v parku se raje izogne. Vendar pravi, da je razumljivo, da v parku prireditve so in so opravičljive zaradi ekonomskih razlogov. Prireditve v park po njegovem mnenju sodijo in je prav, da jih imamo. Park je dovolj velik, da lahko poskrbi za vse obiskovalce naenkrat. Dogajanje ne moti njegovih sprehodov, saj park dobro pozna in takrat hodi po poteh, ki so bolj oddaljene in manj obiskane. Tudi psi, ki spremljajo sprehajalce ga ne motijo. Pravi, da je treba razumeti tudi tiste, ki imajo radi družbo štirinožnih prijateljev. Doda pa, da je prav, da se lastniki psov zavedajo svojih obveznosti. Da skrbijo za higieno in da imajo kužke na povodcu, zato da ne ogrožajo drugih v svoji okolici.
Sprehajalne poti, narava, kulturne prireditve, razstave, prireditve, delavnice in otroško igrišče ponujajo toliko, da lahko vsak obiskovalec najde nekaj zase. Gospod Česnik je najin pogovor lepo zaključil z mislijo, da park združuje ljudi vseh generacij, od najmlajših pa do najstarejših, in da želi, da tako tudi ostane.
Mi pa si želimo, da bi gospod Česnik izkoristil vse deževne dni za sprehode po poteh Arboretuma in da bi ga še naprej razveseljeval čudovit pogled na Kamniške Alpe.
Sprehajalna pot v Arboretumu
Pripravila: Mateja Mavec, univ. dipl. biol.