‘Tête à Tête’ je tista sorta narcis, ki v Arboretumu vsako pomlad zacveti prva, vsaj dva tedna pred drugimi bolj »mesnatimi« sestrami. Na mestu, kamor smo jih posadili v travo, vztrajajo že vrsto let, se zmerno gostijo in vsako leto znova cvetijo.

Narcise

Na gredici in v travi zrastejo narcise sorte ‘Tête à Tête’ približno 25 cm visoko. Iz ene čebulice razvijejo po več stebel, zato je ne eni rastlini vedno po več cvetov. Dobeseden prevod francoskega sortnega imena ‘Tête à Tête’ pomeni glava pri glavi, v resnici pa gre za ustaljeno besedno zvezo, ki pomeni »iz oči v oči«, v zasebnosti. Na tej rastlini se vedno cvetek čisto po tiho, šepetaje pogovarja s sosednjim cvetkom …

Ne enem stebelcu sta lahko dva cvetova, včasih so tudi trije, štirje. Odlika sorte je, da so odprti cvetovi vedno vzdignjeni nad listje in zato opazni kljub svoji majhnosti. Odrezana cvetoča stebla se dobro obnesejo tudi v šopku, ki pa bo zaradi majhnih cvetov in tankih stebel izrazito dekliški.

Prve rastline sorte ‘Tête à Tête’ so zrasle iz semena, ki je dozorelo na križancu ciklamaste narcise (Narcissus cyclamineus) s sortno šaronsko narciso (Narcissus tazetta ‘Grand Soleil d’Or’). Študije kromosomov dokazujejo, da se je ta križanec oprašil sam s sabo ali s starševsko ciklamasto narciso. Ko je dejansko očetoval, ne bomo nikoli vedeli, ker je sorta ‘Tête à Tête’ nastala spontano, brez žlahtniteljskega načrt. Zelo posrečen mešanček!

Narcise 'Tête-à-Tête'

Besedilo: Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.
Fotografiji: Mateja Račevski Mladenov, univ. dipl. inž. kraj. arh.