NAŠI OBISKOVALCI SPRAŠUJEJO

Vprašanje:

Pred leti, ko smo oblikovali naš vrt okrog novograjene hiše v bližini Domžal, smo pri vas kupili nekaj sadik okrasnega drevja in grmovja, med drugim tudi tri, ki “slišijo na ime” japonski: japonski javor, japonsko češnjo in japonsko azalejo. In za vsakega od njih rabim kakšen nasvet:

Japonski javor je bil že zelo lepo razraščen, nakar se je pred dvema letoma večji del posušil, tako da je ostala samo ena poševno rastoča veja. Zanima me, ali lahko to vejo skrajšam (in kdaj), da bi se krošnja oblikovala na novo.

Japonski javor

Japonska češnja je zrasla v ogromno drevo, ki nam daje spomladi čudovito cvetočo kuliso, poleti pa prijetno senco skoraj na celo teraso. Ob letošnjem žledu sem se bal, da jo bo polomil, pa je k sreči preživela, le veje so se pod težo ledu precej povesile in ovirajo košnjo trave pod njo. Zanima me, ali lahko spodnje veje odrežem, pa tudi nekatere druge bi morda nekoliko skrajšal. Kdaj bi bilo to najprimerneje storiti?

Japonska češnja

Japonska azaleja nam vsako pomlad čudovito cveti, letos pa se je nekaj vejic začelo sušiti. Zanima me, kaj je narobe in ali lahko te veje odrežem, pa tudi, kdaj bi bil pravi čas za ponovno presajanje – zemlja je verjetno že precej izčrpana.

azaleja

Matjaž Mastnak, svetovalec za dendrologijo, odgovarja:

Japonski javor lahko režete po preudarku, čim bolj zadržano, najboljši čas za to je pa pred listanjem.

Japonsko češnjo lahko obrezujete. Pravi čas za to je konec pomladi. Skušajte se držati načela, da je dobro obžagano drevo tisto, ki ni videti, da bi bilo obžagano. Da torej ohranjate obliko krošnje kot celote, lahko pa krošnjo  dvignete (ostranite spodnje veje), veje skrajšate itd.

Japonska azaleja dobro prenaša obrezovanje. Mirno izrežite sušeče se veje. Idealen čas za rezanje je takoj po cvetenju. Grm lahko sčistite tudi kasneje, ko že olista, toda »luknje« se v isti rastni dobi najverjetneje  ne bodo več zarasle.