Navadna bodika (Ilex aquifolium) je grm, ki včasih zraste v nizko drevo. Ima bleščeče zimzelene liste, ki so na otip usnjati. Večina listov ima valovit rob s trnatimi zobci. Le listi, ki rastejo na dobro osvetljenem vrhu krošnje, imajo gladek, netrnat rob.

V Sloveniji najdemo tu in tam po hribovskih gozdovih divje rastočo bodiko. Bolj pogosto kot v naravi jo videvamo po vrtovih in parkih, saj je zaradi somerne in počasne rasti in zato, ker je zelena tudi pozimi, priljubljena okrasna rastlina. Drevesničarji vzgajajo številne okrasne sorte navadne bodike.

Navadna bodika

Plodovi dozorijo jeseni. So živo rdeče okrogle jagode. Ker večina ptic bodikinih plodov ne je, ostanejo čez zimo na rastlini in predstavljajo lep okras za oko.

Skorja, listi in plodovi vsebujejo dva strupa. Če ju použijemo, povzročajo bruhanje in drisko, v najhujših primerih preneha biti srce.

Zaradi žive barve zbujajo plodovi pozornost otrok in ravno pri njih so poznane zastrupitve s smrtnim izidom. Dejstvo, da so plodovi neprijetnega okusa, otrok ne odvrne od tega, da bi jih ne nosili v usta. Zato je priporočljivo, da bodike ne sadimo po vrtovih in tistih delih parkov, kjer se zadržujejo majhni otroci.

Vir: Mastnak M., Sprehodi po arboretumu, Strupeni plodovi jeseni (1992)
Fotografija: Mateja Račevski Mladenov