Salvia farinacea, ki je po poreklu iz Srednje Amerike, z novim žlahtnjenjem Farina postaja prava zvezda med sorodnimi salvijami. Doslej poznane semenske sorte so vedno lepšale poletne zasaditve, a v času prodaje balkonskega cvetja žal še niso cvetele in so bile zaradi tega pogosto spregledane v ponudbah vrtnarjev. Že v preteklih sezonah so se začele pojavljati vegetativne sorte, ki so prekašale semenske, najnovejša serija Farina pa bo gotovo navdušila tudi najzahtevnejše.

Serija se ponaša s posebej kompaktno, bogato razvejano rastjo. S cvetenjem začne že aprila in neumorno pocvita vse do zmrzali. Na voljo je v štirih elegantnih barvah cvetov: Farina Blue v intenzivni vijolično modri, Farina Weis v čisto beli, Farina Silber-Blue v žlahtni srebrno modri in nadvse elegantna Farina Bicolor Blue, ki se ponaša z modrimi klasi in belimi popki ter stebli. Za bogato cvetenje potrebuje sončno rastišče, zadovoljna je tudi na vzhodni ali zahodni legi. Zaradi kompaktnejše rasti je glede oskrbe nezahtevna.

Rastline dosežejo višino od 35 do 40 centimetrov in so dober partner ostalim visečim ali blazinasto rastočim poletnim vrstam. Z njimi lahko delamo stopničaste zasaditve, kjer lahko vsako rastlino spretno izpostavimo. Tako se tudi po razraščanju vsaka rastlina lepo uveljavlja v zasaditvi. Modri cvetovi delujejo pomirjujoče in osvežilno. Z njimi bomo dosegali inovativne kombinacije.


Salvia Farina Bicolor Blue

Salvia Farina Silver Blue

 

Besedilo: Irena Vizjak
Fotografiji: Volmary

Nasveti za sajenje balkonskega cvetja

Sladki krompir

Žlahtne begonije