Nizozemci veljajo za jedce krompirja in surovih slanikov. A stereotipov ne gre jemati preveč zares. Kadar gredo jest v restavracijo, se zelo pogosto odločijo za restavracije s tujo, eksotično hrano.

Povprečni prebivalec Kraljevine poje na leto 85 kg krompirja, torej pregovorno »krompirjevstvo« ni iz trte zvito. Nizozemci radi jejo krompir v pirejih, pretlačenih skupaj z zelenjavo, in v gostih enolončnih juhah, ki so tako nasitne, da so samostojen obrok. Tradicionalno se je enolončnice kuhalo predvsem pozimi. Krompir z brstičnih ohrovtom je nujna priloga ki nizozemskim mesnim kroglicam, ki so tudi tradicionalna jed; k njim postrežejo skledo grahove juhe. Slaniki so po stereotipih delikates, ki tekne Nizozemcem. Jejo sveže, prav take, kot jih kupijo v potujoči ribarnici. Iz mreže v zabojček, iz zabojčka v usta.

Nizozemska

Ljubezen do eksotike

Široko ponudba tujih živil je samoumeven del ponudbe nizozemskih supermarketov, skupaj s knjižicami receptov z vseh vetrov. Odprtost nizozemske kuhinje do tujih vplivov ni samo modna muha, že tradicionalna kulinarika je mešanica različnih sosedskih vplivov.

Nizozemci zelo radi jedo v restavracijah z eksotično hrano, po raziskava raje od katerekoli druge nacije. Polovica vseh restavracij na Nizozemskem je s tujo kuhinjo. Zaradi kolonialne preteklosti so tujske etnične skupnosti že dolgo del nizozemske realnosti: s tem se nam pojasni, zakaj je ob “klasičnih” italijanskih in kitajskih restavracijah tu bistveno več indonezijskih lokalov kot v drugih evropskih državah. Nabor se še širi: stari eksotiki se pridužuje nova, afganistanska, mehiška, mongolska, etiopska …

Na Nizozemskem se zunaj dobro je. Več kot 70 restavracij je vključenih v prestižni Michelinov vodič po restavracijah!

Dober tek in na zdravje!

Nizozemska ni le pridelovalka hrane, je tudi korporacijske velesila na področju živalske industrije. Največji multinacionalki sta Unilever in Heineken, ki sta znani tudi pri nas. Prva je leta 2008 zaposlovala 174.000 in druga 56.000 ljudi.

V sklopu prireditve Nizozemska vas v Arboretumu Volčji Potok bo od 25. 4. do 5. 5. 2013 priložnost za degustacijo nizozemskih posebnost. Poskusiti bo mogoče na tradicionalen način pripravljene nizozemske mini palačinke (kvašene omlete), ki jim pravijo ‘poffertjes’. Globalno podjetje Unilever bo poskrbelo za sladoled, Heineken pa bo ponudil najslavnejše nizozemsko pivo.

Gradivo: Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Ljubljani

Prevod in priredba Arboretum Volčji Potok

Nizozemska vas